Η Ανθ. Γαζή δίνει χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 22:02

Η ανακατασκευή της οδού Ανθίμου Γαζή αποτελεί ένα από τα επόμενα έργα του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Μια από τις κεντρικές οδούς που απορροφά μεγάλο όγκο οχημάτων, καθώς αποτελεί «έξοδο» από το Κέντρο της πόλης και η οποία διακρίνεται σήμερα για τα διπλοπαρκαρίσματα.

Το σχέδιο της Τεχνικής Υπηρεσίας Λάρισας θέλει τη νέα οδό να ξεκινά με μια λωρίδα κυκλοφορίας από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και να καταλήγει με τρεις λωρίδες στη συμβολή της με την Ηρώων Πολυτεχνείου.

Κατά μήκος προβλέπονται εκατέρωθεν θέσεις στάθμευσης, διαπλάτυνση του υπάρχοντος πεζοδρομίου και ποδηλατόδρομος, διευκολύνοντας δηλαδή πεζούς και ποδηλάτες αφού υπάρχουν και σημεία της Ανθ. Γαζή όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ενώ δεν διευκολύνεται και η χρήση ποδηλάτου.

Η Ανθ. Γαζή αποτελεί παράλληλα ένα δρόμο με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, με τους οδηγούς να κάνουν … ολιγόλεπτες στάσεις για τις μικροαγορές - εντείνοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση ειδικά στα πιο κεντρικά σημεία - ενώ διαθέτει αρκετές θέσεις στάθμευσης, θέσεις που θα μειωθούν μετά την ανακατασκευή.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, μετά και την πρόταση του μελετητή Χρ. Ριζομυλιώτη για την ανακατασκευή της οδού στο πλαίσιο της μελέτης που αφορά στο Κέντρο της πόλης για την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου ο δήμος να αναζητήσει χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίηση του έργου.

Η ανακατασκευή της οδού θα ξεκινήσει από τη συμβολή της με την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, όπου παράλληλα προτείνεται η σύνδεση του ποδηλατοδρόμου στην Κύπρου όπως και η «επέκταση» της πλατείας, προκειμένου να διαπλατυνθεί το στενό σήμερα πεζοδρόμιο στην πλευρά της Κύπρου.

Πεζοδρόμιο θα αποκτήσει η Ανθ. Γαζή και στη διασταύρωσή της με την οδό Παπακυριαζή με την εξοχή κτίσματος να «μειώνει» τις λωρίδες κυκλοφορίας. Στο σχέδιο της αναμόρφωσης προβλέπεται η επέκταση (σ.σ. κατασκευή ουσιαστικά) του πεζοδρομίου από την πλευρά του κτίσματος και παράλληλα απαγόρευση της στάθμευσης από την απέναντι πλευρά αφού σήμερα, παρότι στο συγκεκριμένο σημείο στενεύει ο δρόμος, οδηγοί σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους όλο το 24ωρο.

Κατά μήκος της οδού προβλέπεται επέκταση του ποδηλατοδρόμου, ενώ μετά τη διασταύρωση με την Κουμουνδούρου, η Ανθ. Γαζή, από τη μια αποκτά δύο λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ διατηρούνται – εκατέρωθεν – θέσεις στάθμευσης.

Το σχέδιο θέλει την ανακασκευασμένη Ανθ. Γαζή να καταλήγει στη συμβολή της με την Ηρ. Πολυτεχνείου, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας εξυπηρετώντας την κίνηση των οχημάτων προς κάθε κατεύθυνση.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Η Ανθ. Γαζή επιλέγεται σήμερα και για τις θέσεις στάθμευσης που καταλαμβάνουν οι οδηγοί, αυθαίρετα σε πολλά σημεία, ακόμη και στις διασταυρώσεις. Η αυθαίρετη συμπεριφορά των οδηγών οξύνει το πρόβλημα, ειδικά στο κεντρικότερο τμήμα της (σ.σ. από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων έως την Αθαν. Διάκου κα την Κουμουνδούρου) όπου με τα διπλοπαρκαρίσματα, στην κυκλοφορία παραμένει μόνο μία λωρίδα, όπως προβλέπεται και με την ανακατασκευή του δρόμου.

Στα ίδια πρώτα τμήματα του δρόμου είναι που θα χαθούν ορισμένες θέσεις στάθμευσης, με το σχέδιο να προβλέπει περισσότερο χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass