Πέντε νέες συλλήψεις Λαρισαίων για αρχαιοκαπηλία

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 22:04

Στη σύλληψη πέντε ακόμη Λαρισαίων -μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός - για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Λάρισας, μετά τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας περί εγκληματικής οργάνωσης και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τον Ανακριτή.

Όπως είναι γνωστό, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας μετά από πολύμηνη έρευνα, συνέλαβαν προχθές 8 Λαρισαίους με τις κατηγορίες του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων, αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν αναρίθμητα αρχαία αντικείμενα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Στην ίδια δικογραφία συμπεριλαμβάνονταν 12 ακόμη κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν τελικά, καθώς δεν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα. Μετά την υποβολή ωστόσο της δικογραφίας, η αρμόδια Εισαγγελέας – σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις - άσκησε δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης (σ.σ. και όχι ως μέλη ομάδων με παράνομη δράση όπως τους είχε συλλάβει η ΕΛ.ΑΣ.) με αποτέλεσμα ο Ανακριτής με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων περί παράνομης ανασκαφής, υπεξαίρεσης μνημείων και αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος και των 12 ακόμη εμπλεκομένων. Με τους πέντε πρώτους να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς της Λάρισας και τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων να ανέρχεται στους 13.

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Οι 20 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (σ.σ. οι περισσότεροι κατάγονται από χωριά με αρχαιολογικούς χώρους) τουλάχιστον από το 2018 σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα βραδινές αλλά και πρωινές ώρες έψαχναν για αρχαία, σε Θεσσαλία και Πιερία, σε αγροτικές περιοχές ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους «με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος από την πώληση των ανευρεθέντων αντικειμένων που υπάγονται στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».

Προχθές τα ξημερώματα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, συνελήφθησαν 8 εμπλεκόμενοι (ηλικίας από 32 έως 63 ετών), ενώ μετά από έρευνες συνολικά σε 19 σπίτια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποθήκες -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «πληθώρα αντικειμένων και νομισμάτων αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας», συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας - ανίχνευσης μετάλλων, ραβδοσκοπικές βέργες, πιστόλι κρότου που υπέστη μετατροπή και κατέστη λειτουργικό πυροβόλο όπλο εκτόξευσης βλημάτων, κ.λπ.

Μεταξύ των εμπλεκομένων κι ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε Τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία «όπως εξακριβώθηκε, ενέχεται σε μία και μόνο ανασκαφή» ενώ αρχικά δεν είχε συλληφθεί – όπως και οι άλλοι 11 – καθώς από την έρευνα δεν βρέθηκαν στην κατοχή του αρχαία.

Οι πέντε συλληφθέντες αναμενόταν χθες να οδηγηθούν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, ενώ οι 8 πρώτοι συλληφθέντες παραμένουν κρατούμενοι από την περασμένη Πέμπτη που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και έλαβαν προθεσμία μέχρι αύριο Δευτέρα, οπότε θα οδηγηθούν ξανά στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass