«Φιλί ζωής» από την Περιφέρεια στις Κοινωνικές Δομές

*ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2023 * ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2019 22:08
Από τη συνάντηση του Κώστα Αγοραστού με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου Από τη συνάντηση του Κώστα Αγοραστού με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

Tο «φιλί της ζωής» για τη συνέχιση των Κοινωνικών Δομών των δήμων -και του Δήμου Λαρισαίων- που κινδύνευαν άμεσα να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες ευάλωτα άτομα και άπορες οικογένειες, αλλά και χωρίς δουλειά τους ανθρώπους που εργάζονται στις δομές αυτές, έδωσε η συμφωνία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, που παρέτεινε τη λειτουργία τους έως το 2023.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η βασική στρατηγική επικεντρώνεται στην ορθολογική ανάπτυξη ενός πλέγματος παρεμβάσεων για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τη λειτουργία αυτών των δομών για ενίσχυση και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από στους ωφελούμενους, την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου λειτουργίας των δομών ώστε να εδραιωθεί η λειτουργία τους και η αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο, για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και βέβαια λόγω του ότι οι δήμοι δεν μπορούν, αν και θα όφειλαν, να τα λειτουργήσουν. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα της ωρίμανσης για την απρόσκοπτη μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα λειτουργίας μετά τη λήξη της περιόδου της χρηματοδότησής τους».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εστιάζει πρώτα στον άνθρωπο χρηματοδοτώντας πολλές και σημαντικές δομές και δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την προστασία των γυναικών που είναι θύματα βίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και των διακρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία που επετεύχθη αφορά στη συνέχιση λειτουργίας των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, όπως κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία, συσσίτια, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δομές για άστεγους, ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, Κέντρα Συμβουλευτικής, κ.ά. με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέχρι και το τέλος του 2023. Επίσης, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συνεχιστεί με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023 η λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και το Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) για την ενίσχυση απόρων συμπολιτών με επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή.

Ένα βασικό ζητούμενο όμως, τονίζει ο Περιφερειάρχης, είναι να αλλάξει η διαδικασία ώστε να μπορούν οι δομές αυτές να εξυπηρετούν περισσότερους ωφελούμενους και αυτό θα επιτευχτεί με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ωφελουμένων. «Μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι των Δομών είναι καταγεγραμμένοι σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Χρειάζεται μια δίκαιη, καθαρή, και τίμια διαδικασία. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους, ώστε να έχει προστιθέμενη αξία η κοινωνική πρόνοια. Έτσι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι και θα μπορεί να διασφαλιστεί η παρακολούθηση και η δικαιότερη κατανομή της προνοιακής παροχής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τη λειτουργία τεσσάρων Κοινωνικών Παντοπωλείων σε Λάρισα, Βόλο Τρίκαλα και Καρδίτσα, από τα οποία ωφελούνται 2.127 άνθρωποι. Μαζί με τα Κοινωνικά Φαρμακεία, ο προϋπολογισμός στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και οι ωφελούμενοι τους 3.000 ανθρώπους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει συνολικά 71 κοινωνικές δομές που δημιουργούν 287 νέες θέσεις εργασίας, ενώ από τις δομές αυτές ωφελούνται 72.748 άνθρωποι σε όλη τη Θεσσαλία.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass