*ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΙΑΣ *ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΖΩΗ *ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ *ΒΑΓΕΝΑ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;

Θέσεις, απορίες και ένταση για το προσφυγικό

Δημοσίευση: 16 Νοε 2019 22:16

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Παρουσία πλήθους κόσμου, που κατέκλυσε κάθε γωνιά του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, πραγματοποιήθηκε χθες η δημόσια ανοιχτή προς όλους συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής με μοναδικό θέμα την ενημέρωση και καταγραφή απόψεων για το προσφυγικό ζήτημα στα διοικητικά όρια του Δήμου.


Μια πολύωρη συνεδρίαση, όπου αρκετοί ήταν αυτοί, αιρετοί και δημότες, οι οποίοι εξέφρασαν τις θέσεις τους για το ζήτημα, απορίες για το πώς φτάσαμε σήμερα σε ξενοδοχειακές μονάδες της Καρίτσας και της Άνω Σωτηρίτσας να φιλοξενούνται πρόσφυγες για κάποιους, λαθρομετανάστες για άλλους, ή τα ερωτήματά τους για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής.
Ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας εξέφρασε την πάγια θέση του ότι: πρώτον, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της προς όλους αυτούς που για τον έναν ή τον άλλο λόγο αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, δεύτερον, πως η ενδοχώρα οφείλει να δώσει ένα χέρι βοήθειας στους νησιώτες που για πολύ καιρό τώρα σηκώνουν όλο το βάρος των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών, τρίτον, ότι οι προσπάθειες όλων πρέπει να επικεντρωθούν στο να μην διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων των χωριών, όπου υπάρχουν πρόσφυγες και, τέταρτον, πως αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές της κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Τα ερωτήματα προς τον κ. Γκουντάρα ακολούθησαν «βροχή», με τα περισσότερα από αυτά να εστιάζουν στο αν μπορεί να αποτραπεί μια δεύτερη προσφυγική δομή στην Καρίτσα, στο αν τέθηκαν προϋποθέσεις εγκατάστασης προσφύγων στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, στο αν γνώριζε δέκα μήνες πριν ότι στην Άνω Σωτηρίτσα επρόκειτο να έρθουν πρόσφυγες, στο αν έκανε κάτι για να αποτρέψει τον ερχομό τόσων ανθρώπων σε τόσο μικρές κοινωνίες, στο πώς θα διαχειριστεί η δημοτική αρχή τον ερχομό αυτών των προσφύγων από πλευράς αστυνόμευσης, παροχής ιατρικής φροντίδας ή εκπαίδευσης. Επίσης, αν υπάρχει ενημέρωση για εγκατάσταση κι άλλων ακόμα σε άλλα χωριά του Δήμου, για τον χρόνο παραμονής αυτών που ήρθαν, για το αν μπορεί να γίνει προσπάθεια να ακυρωθούν οι συμβάσεις των ξενοδόχων με τις ΜΚΟ, για το αν τα ίδια ξενοδοχεία που δέχθηκαν πρόσφυγες θα μπορούν να το επαναλάβουν και με το τέλος του προγράμματος, για το αν έχουν ελεγχθεί οι πρόσφυγες αν δικαιούνται άσυλο, για το αν μπορεί να διατηρηθεί η αναλογικότητα του 1%, ακόμη και για το αν ο ίδιος πήρε χρήματα από τον Τζορτζ Σόρος για να δεχθεί πρόσφυγες στην περιοχή!
«Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάτε το σαμάρι», ανταπάντησε ο δήμαρχος θέλοντας σαφώς να γίνει κατανοητό ότι στην πλειοψηφία αυτών των ερωτημάτων πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κι όχι αυτός, υπογραμμίζοντας παράλληλα, από τη μια, ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τον ερχομό προσφύγων και, από την άλλη, ότι η δημοτική αρχή θα μεταφέρει στην κεντρική εξουσία όλες τις απορίες και θα αγωνιστεί για την αναλογικότητα, έτσι ώστε ο Δήμος βάσει αυτής να φιλοξενήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.  
Έξαλλος έγινε όταν κατηγορήθηκε ευθέως από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ιωάννη Αγγελάκα ότι, σύμφωνα με ασφαλείς του πληροφορίες, πριν δύο μήνες συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και ενημερώθηκε για όλα όσα επρόκειτο να συμβούν. Πλην αυτού, ο κ. Αγγελάκας ζήτησε να σταματήσει εδώ ο ερχομός των προσφύγων, αφού με τα ήδη περίπου 150 άτομα που βρίσκονται στην περιοχή καλύπτεται η αναλογικότητα και επίσης ζήτησε να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα έχει τον ρόλο να διαχειριστεί το θέμα.
Τις θέσεις τους έστειλαν γραπτώς και αναγνώσθηκαν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Αργυρούλη, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, Ευαγγελία Λιακούλη και Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παρέστησαν και πήραν τον λόγο οι βουλευτές Άννα Βαγενά του ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Λαμπρούλης του ΚΚΕ.
Η κ. Βαγενά αναρωτήθηκε «γιατί απουσιάζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ προεκλογικά ήταν παρόντες άπαντες». «Πού είναι ο κ. Κέλλας» είπε «που στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη ενδιαφερόταν μόνο αν θα γίνει δομή στο Κυψελοχώρι». «Γιατί δεν ήρθαν οι βουλευτές αυτοί, ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τις επιλογές της κυβέρνησής τους, η οποία είχε κάνει σημαία της το εν λόγω ζήτημα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;». «Πού είναι το επιτελικό κράτος» ρώτησε με εμφανή ειρωνικό τρόπο. «Μήπως είναι στα Πανεπιστήμια» συνέχισε εισπράττοντας πολλές κι έντονες από κάποιους αποδοκιμασίες σε μια στιγμή που πραγματικά λίγο έλειψε, ώστε να σταματήσει η συνεδρίαση.
Ο κ. Λαμπρούλης κάλεσε τον κόσμο να σκεφθεί ποιος δημιούργησε αυτό το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, ποιος φταίει για τον διαμελισμό της Συρίας, για τα εκατομμύρια Σύριων προσφύγων. Ποιος φταίει για τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα. Κατηγόρησε και τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι συνυπέγραψαν συνθήκες που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να παραμένουν στη χώρα μας και ζήτησε από όλους να σταθούν αλληλέγγυα προς αυτούς που αναγκάστηκαν από κάποιους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τα σπίτια τους. Τέλος, αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ περί γρήγορης καταγραφής των προσφύγων, κατάργησης των hot spots, δημιουργίας κρατικών ανθρώπινων δομών, παροχής προς όλους ιατρικής φροντίδας και εκπαίδευσης και προώθησής τους στους προορισμούς που επιθυμούν».

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass