«Να συμβάλλουμε όλοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2019 22:37

Το θέμα του καπνίσματος και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου απασχόλησε τη δεύτερη συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων στο Επιμελητήριο Λάρισας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή όλων μας στη διακοπή του καπνίσματος». Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των γονέων, των συγγενών και των εκπαιδευτικών ως πρότυπα.
Το κάπνισμα των γονιών είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αποκτήσουν τα παιδιά την πεποίθηση ότι το κάπνισμα είναι μια φυσιολογική κατάσταση, σημείωσε και πρόσθεσε «Γονείς που καπνίζουν κάτω από τον απορροφητήρα ή στο μπαλκόνι, γονείς που καπνίζουν στην παιδική χαρά που παίζει το παιδί τους, γονείς που στέλνουν το παιδί τους να τους αγοράσει τσιγάρα, εκπαιδευτικοί που καπνίζουν στα προαύλια των σχολείων στέλνουν το λάθος μήνυμα. Όταν το παιδί έχει τέτοια βιώματα, η έναρξη του καπνίσματος στην ενήλικη ζωή του είναι κάτι σύνηθες. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας ώστε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν χωρίς να έχουν την εικόνα του τσιγάρου στη ζωή τους».
Όσον αφορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες το κάπνισμα έχει απαγορευθεί εδώ και 15 χρόνια, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει και στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και να μην καταλήξει μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια. «Στο εξωτερικό, στην Αμερική για παράδειγμα, σε κανένα πανεπιστημιακό campus δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Όταν ήμουν πρύτανης προσπάθησα να το εφαρμόσω. Έχουμε φτιάξει ακόμη και πινακίδες για το κάπνισμα στις παιδικές χαρές. Η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει για όλους εκπαιδευτικοί, γιατροί, πολιτικοί πρέπει να λειτουργήσουν ως σωστά πρότυπα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι γονείς που συμμετείχαν στη συνάντηση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη διάλεξη του κ. Γουργουλιάνη και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του και να θέσουν ερωτήματα.
Τις συναντήσεις που θα συνεχιστούν οργανώνει το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας με τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού», την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Οργανισμό «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA. Υπεύθυνη είναι η αναπληρώτρια οργανωτική συντονίστρια, ΣΕΕ Αειφορίας Δρ Ελένη Ξυνοπούλου. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, από 6 ως 8 μ.μ. στο Επιμελητήριο και το θέμα που θα αναπτυχθεί είναι «Επιδημία παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους: Προεκτάσεις του φαινομένου και τρόποι αντιμετώπισης». Το θέμα θα αναπτύξει η παιδοενδοκρινολόγος, ακαδημαϊκή υπότροφος Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ Δρ. Μαρία Παπαγιάννη.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass