«Ακόμα και τα επίσημα κρατικά στοιχεία καταγράφουν ζούγκλα στα εργασιακά»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2019 18:14

«Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα για σύγχρονα δικαιώματα». Σ΄ αυτό προέτρεψε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χθες στη Λάρισα, σε εκδήλωση των οργανώσεων εργαζομένων του κόμματος.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος για την Εργατική δουλειά του ΚΚΕ επικέντρωσε στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει το κόμμα για την κοινωνική ασφάλιση «προβάλλοντας τη θέση και ταυτόχρονα στόχο πάλης για τον λαό, διεκδίκηση, για κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική που σημαίνει υγεία και πρόνοια για όλους δημόσια και δωρεάν, προστασία στη δουλειά, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, αξιοπρέπεια στα γηρατειά με συντάξεις και κοινωνικές παροχές αντίστοιχες της εποχής μας».

Και ο Γ. Πρωτούλης συνέχισε: «Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Δεν αφορά μόνο στη σύνταξη, αφορά στις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες που δουλεύουν με τους πιο άθλιους όρους με μερική απασχόληση, δουλειές του ποδαριού, ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι ευέλικτοι και αναλώσιμοι. Την περίφημη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν για έναν ακόμα μήνα τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Νοέμβρη στις νέες συμβάσεις εργασίας μόνο το 42,42% ήταν με πλήρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιπες ήταν με μερική απασχόληση (44,63%) και εκ περιτροπής εργασία (12,95%). Τον ίδιο μήνα χάθηκαν 30.559 θέσεις εργασίας, καθώς έγιναν 208.583 προσλήψεις και 239.142 απολύσεις. Είναι τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν ένα μικρό μέρος της αγριότητας που ζουν και δουλεύουν οι νέοι και οι νέες και μάλιστα εξωραϊσμένα. Είναι επομένως ζούγκλα ή όχι; Γιατί ίσως ορισμένοι θεωρούν ότι είμαστε υπερβολικοί. Η τεράστια «κινητικότητα» και προσωρινότητα στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται επίσης στο γεγονός ότι το ίδιο 11μηνο έγιναν 2,5 εκατομμύρια απολύσεις, ενώ οι προσλήψεις ανήλθαν σε 2,63 εκατομμύρια.

Αυτή τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του, εκθειάζει με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος, ακολουθώντας τις συνταγές των προκατόχων του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ομολογεί ότι η «στήριξη της επιχειρηματικότητας» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας, όπως και με την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης μέσα από το «νέο Ασφαλιστικό» που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους, αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν, οι νέοι να ζήσουν πολύ χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές σε μια εποχή που οι δυνατότητες για ευημερία είναι αδιανόητα μεγαλύτερες. Γι’ αυτή την ανάπτυξη επιδιώκουν πολιτική σταθερότητα δηλαδή να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις απεργίες. Παίρνουν εξάλλου μέτρα με νόμους για τον περιορισμό των απεργιών, των διαδηλώσεων, εντείνουν την καταστολή και την αστυνομοκρατία, δυναμώνουν τον αντικομουνισμό. Μοναδική αποκαλυπτική στιγμή ζήσαμε τη βδομάδα που πέρασε στη Βουλή, όταν ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έδωσε εύσημα στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη «συνέχεια», δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι με την προώθηση του ασφαλιστικού της ΝΔ «θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ένα αποτέλεσμα από το 2010, από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» και «τα προχωρήσαμε όλοι μαζί και τώρα θα πάμε στο τελευταίο βήμα».

Και ο Γ. Πρωτούλης κατέληξε: «Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική για να υπάρχουν υγεία-πρόνοια δημόσια και δωρεάν, προστασία στη δουλειά, για να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος και να υπάρχει αξιοπρέπεια στα γηρατειά. Η αντίληψή μας για το ασφαλιστικό σύστημα δεν το αντιμετωπίζει ως κόστος. Είναι πολιτικό και όχι λογιστικό ζήτημα όπως αποδείξαμε.

Ποιος θα πληρώσει; Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων τους. Παράλληλα να επιστραφούν ό,τι άρπαξαν με οποιονδήποτε τρόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass