ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ιδρυση νέου ΚΠΕ Αγιάς ζητά η αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2019 16:14

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Με αφορμή την επικείμενη λήξη της σύμβασης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αγιάς (Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου) με τον Δήμο Αγιάς, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Νέα Εποχή» έχει εδώ και μέρες αναλάβει την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του Κέντρου ως ανεξάρτητου.

Σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Υπενθυμίζουμε ότι το Κ.Π.Ε. Αγιάς είχε μετατραπεί σε παράρτημα πριν μερικά χρόνια, εντελώς αδιαμαρτύρητα από την πλευρά της Αγιάς, επί δημαρχίας Α. Γκουντάρα, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του. Το “δούναι και λαβείν” και η συναλλαγή του δημάρχου με τον τότε υπουργό (οικονομικές ενισχύσεις προς τον Δήμο, εκλογική στήριξη κ.τ.λ.) ουσιαστικά κατήργησε το Κ.Π.Ε. Αγιάς με τον δήμαρχο να δίνει γη και ύδωρ και να ξεπουλά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής του, καθαρά για λόγους κομματικής πειθαρχίας και ωφελιμοθηρίας. Με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως Νίκη, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Κα Υπουργέ,
Είμαστε η αντιπολιτευόμενη παράταξη του Δήμου Αγιάς με δέκα συμβούλους και εκπροσωπούμε το 49% των δημοτών. Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς και οι δημότες μας επιθυμούμε την επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) στην Αγιά και σας παραθέτουμε στοιχεία με την παράκληση να ενδιαφερθείτε για το αίτημά μας.  Στον νομό Λάρισας λειτουργεί το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας με το παράρτημά του στην Αγιά. Η έκταση όμως του νομού μας, τα φυσικά χαρακτηριστικά και η προσφορά του Κ.Π.Ε. Αγιάς (στην πρώιμή του φάση με έδρα την Αγιά) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός 2ου Κ.Π.Ε. στον νομό, ανεξάρτητο από αυτό της Ελασσόνας. Το κτίριο και όλες οι υποδομές υπάρχουν, όπως διαφαίνεται από τη σύμβαση του 2006. Το Κ.Π.Ε. Αγιάς Λάρισας θα αποτελέσει ένα κέντρο εκπαίδευσης για την αειφορία και θα ευαισθητοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες στηριζόμενο σε δράσεις που θα διεξάγονται στους εξής χώρους:
1. Λίμνη Κάρλα: ένας νεκραναστημένος περιβαλλοντικός παράδεισος με καταγεγραμμένα 180 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ν.Α. Ευρώπης, για το οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε.
2. Δέλτα Πηνειού – Τέμπη: 226 είδη πουλιών, πλούσια ιχθυοπανίδα, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημαντικός υγρότοπος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισσοροπίας.
3. Κίσσαβος – Μαυροβούνι: Η επαρχία Αγιάς αγκαλιάζεται από τους δύο ορεινούς όγκους, ενώ βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. Δημιουργείται έτσι ένα ανάγλυφο με ιδιαίτερο μικροκλίμα και πλούσια ποικιλομορφία στη βλάστηση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Ασκληπιός, πατέρας της Ιατρικής, συνέδεσε τη δράση του με την ανατολική Θεσσαλία και τα βουνά της.
Το αίτημα της Αγιάς είναι επιβεβλημένο, ρεαλιστικό και εφικτό επειδή:
1. Η έκταση του νομού κι ο αριθμός των σχολείων δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης ενός δεύτερου Κ.Π.Ε.
2. Το αίτημά μας δεν συνεπάγεται αύξηση αριθμού εκπαιδευτικών προς απόσπαση. Οι ήδη αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να κατανεμηθούν στα δύο ΚΕΑ και να μοιρασθεί ο συντονισμός σε δύο ΚΕΑ, βόρειο και νότιο.
3. Το θέμα των υποδομών είναι ήδη λυμμένο. Υπάρχει δέσμευση του Δήμου Αγιάς για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
4. Υπάρχει ήδη προηγούμενο με το Κ.Π.Ε. Πραμάντων, το οποίο το 2011 είχε συγχωνευτεί με το Κ.Π.Ε. Κόνιτσας και το 2015 επαναλειτούργησε αυτόνομα (αρ. πρωτ. 209548/Δ2/22122014 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ).
Παρακαλούμε, για όλους αυτούς τους λόγους, να εγκρίνετε την ίδρυση νέου Κ.Π.Ε. Αγιάς και τη στελέχωση σύμφωνα με τον νόμο 4547/2018.
Οι αντιπολιτευόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Αγιάς: Αγγελάκας Ιωάννης, Αναστασίου Ιωάννης, Γαλλής Γεώργιος, Κατσιάβας Αστέριος, Καφετσιούλης Απόστολος, Κορδίλας Δημήτριος, Μακροβασίλης Βασίλειος, Μπαλταγιάννη Σοφία, Ολύμπιος Αθνάσιος, Τριανταφύλλου Αθανάσιος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass