«Πράσινο φως» για κοπή επικίνδυνων δέντρων

ΑΝΑΨΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2020 21:45

«Πράσινο φως» για την υλοτομία ή την αποκλάδωση των δασικών δέντρων εντός δασών και δασικών εκτάσεων στον νομό, που βρίσκονται κάτω από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροδότησης μέσης και χαμηλής τάσεως του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, άναψε η διεύθυνση δασών Λάρισας. Απόφαση, που ισχύει για όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρά το γεγονός ότι στον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχουν -προς το παρόν τουλάχιστον- προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε σημεία, που να εγκυμονούν κινδύνους για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Τη σχετική απόφαση για την υλοτομία ή την αποκλάδωση των δασικών δέντρων υπέγραψε η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Λάρισας Παναγιώτα Καζάκου, αποδεχόμενη αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την κοπή επικίνδυνων δέντρων και διάνοιξη διαδρόμων προσπελάσεως κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ρεύματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνεται η υλοτομία ή η αποκλάδωση δασικών δέντρων εντός δασών και δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται κάτω από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροδότησης μέσης και χαμηλής τάσεως της ΑΔΜΗΕ και σε λωρίδα πλάτους 4-6 μέτρων, σ’ ολόκληρη την έκταση του νομού, τα οποία εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των γραμμών και αποτελούν κίνδυνο προκλήσεως δασικών πυρκαγιών.

Πριν από κάθε επέμβαση αποκλάδωσης ή κοπής δέντρων ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να ενημερώνει το αρμόδιο Δασαρχείο, στην περιφέρεια του οποίου πρόκειται να γίνει η επέμβαση και οι υλοτομικές εργασίες θα γίνουν από την ΑΔΜΗΕ αφού ληφθεί η συγκατάθεση των ιδιοκτητών (Δασαρχεία, Δήμους κ.λπ.) και τα δασικά προϊόντα θα διατεθούν από τους ιδιοκτήτες σύμφωνα με την ισχύουσα νόμιμη διαδικασία.

Η υλοτομία των δασικών δέντρων, όπως αναφέρεται στην απόφαση «θα γίνεται χαμηλά στο έδαφος και η κλάδευση κατά τρόπο που να μη βλάπτεται η αξία και η αισθητική εμφάνιση των αποκλαδωμένων δέντρων. Τα υπολείμματα των υλοτομιών θα απομακρύνονται με ευθύνη της ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα, για τα πλατάνια και την πιθανότητα εμφάνισης-μετάδοσης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους (χαλάρωση και μαρασμός κόμης νέκρωση φλοιού-έλκη) και με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του παθογόνου, θα πρέπει κατά τη διεκπεραίωση των εργασιών σας, που σχετίζονται με την εκτέλεση υλοτομιών αλλά και χωματουργικών εργασιών, πριν και μετά τη χρήση μηχανημάτων και εργαλείων, αυτά να καθαρίζονται καλά από υπολείμματα (πριονίδι) και να βαπτίζονται σ’ ένα υδατικό διάλυμα χλωρίνης (ένα μέρος κοινή χλωρίνη σε τέσσερα μέρη νερού) ή να τρίβονται και να ξεπλένονται συστηματικά με τη χρήση πράσινου οινοπνεύματος. Σε περίπτωση που διαπιστώνετε τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να ενημερώνετε τα Δασαρχεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας» καταλήγει η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Δασών καλεί τα δασαρχεία να διευκολύνουν τις επεμβάσεις και «να λάβουν επιπρόσθετα κάθε μέτρο που θεωρούν αναγκαίο για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, μειώνοντας κυρίως τον κίνδυνο πυρκαγιάς και να γνωστοποιούν αμέσως στον ΑΔΜΗΕ στο τηλέφωνο 2410-610.300, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όταν πέσει στην αντίληψή τους κάθε περίπτωση επαφής ή επικίνδυνης γειτνίασης κλαδιών - δέντρων με τα δίκτυα της ΑΔΜΗΕ».

Παράγοντες του ΑΔΜΗΕ πάντως σχολίαζαν χθες ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει σχεδιασμός παρεμβάσεων για κοπή επικίνδυνων δέντρων και διάνοιξη διαδρόμων προσπελάσεως κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς σημειώνοντας πως συνεργεία της επιχείρησης συνεχίζουν την επιθεώρηση των γραμμών καταγράφοντας όλα τα επικίνδυνα σημεία. Οι παρεμβάσεις, πρόσθεταν, γίνονται ανάλογα με το μέγεθος των κινδύνων.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass