«Άσφαιρες βολές εντυπωσιασμού»

ΜΙΧ. ΤΖΙΑΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 15:34
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας Μιχ. Τζιατζιάς Ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας Μιχ. Τζιατζιάς

«Άσφαιρες βολές της κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος νομού Λάρισας της ΑΔΕΔΥ κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, για εγκατάσταση ηλεκτρονικού-ψηφιακού μηχανισμού στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών, για την τήρηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Τζιατζιάς, για το νέο ψηφιακό μηχανισμό που προωθεί το υπουργείο για τον έλεγχο της εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, επικαλούμενο ότι «παρατηρείται ανομοιομορφία μεταξύ των φορέων του δημοσίου, καθώς άλλοι διαθέτουν τον ηλεκτρονικό-ψηφιακό μηχανισμό, άλλοι τα ρολόγια και ορισμένοι φορείς διατηρούν τα βιβλία», αναφέρει: «Είναι γεγονός πως κατά καιρούς παρατηρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά μερικής ασυνέπειας πολύ μικρού αριθμού υπαλλήλων. Οι εισηγητές του νέου μέτρου όμως λησμονούν πως ο κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει κάποιον προϊστάμενο, του οποίου αρμοδιότητα μεταξύ των άλλων είναι και ο έλεγχος συνέπειας του καθενός. Αναφερόμαστε δηλαδή σε μια διαδικασία που πάντοτε λύνεται εσωτερικά.

Άρα λοιπόν επί της ουσίας μιλάμε για άσφαιρες βολές της κυβέρνησης με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

Εξυπακούεται δε πως στόχος όλων είναι η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δημοσίου , η οποία όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με την εφαρμογή οποιασδήποτε μορφής «κάρτας» (ηλεκτρονική, απλή ή βιβλίο). Άλλα είναι αυτά που έχει ανάγκη ο δημόσιος τομέας ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποδοτικότητά του.

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις φρόντισαν να φέρουν τον νοσηλευτή στα όρια εξουθένωσης, τον εκπαιδευτικό να διδάσκει δύο ή τρία μαθήματα-ειδικότητες ή των υπάλληλο ΟΤΑ να έχει περισσότερα από ένα αντικείμενα. Η υποστελέχωση σε όλο της το μεγαλείο.

Είναι δηλαδή τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για καλύτερη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών λόγω της εγκατάστασης ηλεκτρονικού-ψηφιακού μηχανισμού ελέγχου. Αυτό είναι μόνο το δέντρο. Το δάσος ποιος το βλέπει όμως;».

Εκτιμά ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και σημειώνει: «Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα: πώς θα γίνει ο «έλεγχος» του εκπαιδευτικού ο οποίος μετακινείται την ίδια μέρα σε δύο ή και σε τρία σχολεία ή των υπαλλήλων που θα επανέλθουν στην υπηρεσία τους ώρες μετά τη λήξη της βάρδιας τους λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους (εργασία σε εξωτερικό χώρο); Αλλά τι συμβαίνει εδώ τελικά;

Γιατί αυτό το προπέτασμα καπνού από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα ετών;

Είναι γνωστό πως πάγια πολιτική των εκάστοτε κυβερνώντων είναι η στοχοποίηση των εργαζομένων και η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, για ένα και μοναδικό λόγο: να κρύψει αδυναμίες και ανικανότητες της πολιτικής τους.

Το μόνο που απομένει είναι να νομοθετηθεί ο σωματικός έλεγχος των εργαζομένων, μία φορά όταν θα προσέρχονται στην εργασία τους και μία όταν θα αποχωρούν από αυτήν!».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Να σημειωθεί ότι με άλλη εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπενθυμίζεται η υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένης προθεσμίας εντός της οποίας οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την αποφυγή χρονικών καθυστερήσεων στην αποστολή προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των απαιτούμενων δικαιολογητικών, για την έκδοση γνωματεύσεων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών στους υπαλλήλους.

Επιπλέον, επισημαίνεται, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αιτίες καθυστέρησης έγκρισης χορήγησης αναρρωτικών αδειών, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού οφείλουν ανά περίοδο έξι μηνών να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Με τρίτη εγκύκλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει την ανάγκη για ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα με τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων για το έτος 2019, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των πειθαρχικών υποθέσεων, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων για την παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Τέλος, με άλλη εγκύκλιο, παρέχονται οδηγίες για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass