Ανάπτυξη... πράσινη και με κοινωνικό πρόσωπο

* ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ * ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΥΦΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ * ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ: Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Ε.Ε. * 3,9 ΔΙΣ. ΜΕΣΩ ΤΟΥ «GREEN DEAL» ΚΑΙ 21 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 21:41

Στην ανάγκη μετάβασης σε ένα πλουραλιστικό μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του και ταυτόχρονα θα καλύπτει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της Ε.Ε., προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των

ανθρώπων της και στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινωνικής πολιτικής που δεν θα λειτουργεί ως υποκατάστατο της ανάπτυξης αλλά ισότιμα με αυτήν, επικεντρώθηκαν οι ομιλητές της Δ’ συνεδρίας που έκλεισε την πρώτη ημέρα του «Eυρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης».
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη, ο Συντονιστής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Χρίστος Γκόγκος και ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Σταμάτης, μίλησαν για στοχευμένες πολιτικές που θα επιτρέψουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την τόνωση της οικονομίας, για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για την ανάσχεση της φτώχειας, για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και για τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνει ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ειδικότερα στους βασικούς άξονες της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, που στοχεύουν στην ανακούφιση των πλέον ευάλωτων πολιτών και στην αποφυγή της ανατροφοδότησης του κύκλου της φτώχειας, εστίασε την ομιλία της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
 Η ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, η ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και η προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ, δίνουν την αναπτυξιακή διάσταση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής μας, τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «η στήριξη των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς στόχος μας είναι η οικονομική μεγέθυνση να ωφελήσει κυρίως τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και της οικονομικής ανασφάλειας, μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματός τους, της δημιουργίας περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στάθηκε:
* Στο επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, ως μέτρο αντιστροφής της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα
* Στη σύνδεση χορήγησης των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την επαρκή και αποδεδειγμένη φοίτησή τους στο σχολείο
* Στη διεύρυνση της δράσης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», μέσω της οποίας χορηγήθηκαν 154.883 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, αριθμός υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά. Ενημερωτικά τόνισε πως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι επωφελούμενες οικογένειες ξεπέρασαν τις 15.500, ενώ από την περίοδο 2020-2021 θα υπάρχει διεύρυνση επιδοτούμενης πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς, μέσω ενός παράλληλου προγράμματος για πληθυσμιακές ομάδες που δεν καλύπτονται από το τρέχον πρόγραμμα με τη χορήγηση ύψους 180 ευρώ κατά μέσο όρο
 * Στην ενεργοποίηση του συστήματος χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσω περισσότερων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης
* Στην προώθηση περισσότερων προγραμμάτων στην αγορά εργασίας, που θα στοχεύουν σε άτομα με αναπηρία.
 «Ασφαλώς η Πολιτεία, κατέληξε στην εισήγησή της Υφυπουργός, θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη μέσω άμεσων οικονομικών ενισχύσεων και άλλων ποιοτικών κοινωνικών παροχών, στη βάση των βέλτιστων σχετικών ευρωπαϊκών πρακτικών. Και σε αυτήν την προσπάθεια, η κοινωνική πολιτική δεν έρχεται να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά ισότιμα με αυτήν, υπηρετώντας από κοινού τον στόχο της οικονομικής ανάκαμψης και, μέσω αυτής, της ανόδου του βιοτικού μας επιπέδου και της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και συλλογικής αισιοδοξίας».
3.9 ΔΙΣ. ΜΕΣΩ ΤΟΥ «GREEN DEAL»
Στα σχέδια της μετάβασης της Ε.Ε. στην πράσινη οικονομία, στην αναπτυξιακή διάσταση του «Green Deal» , στη δομή του και στις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια μέσω του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.
 «Στις 14/1, όπως είπε, η Ε.Ε. παρουσίασε την πρότασή της για το επενδυτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Green Deal, της κεντρικότερης πολιτικής πρωτοβουλίας της νέας προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος είναι να θέσει το πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξει τον δημόσιο τομέα στο να αξιοποιούνται ευκαιρίες και να υλοποιούνται βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με τις φιλοδοξίες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, με χρονικό ορίζοντα το 2050, θα δαπανηθούν ιλιγγιώδη ποσά, καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμεύσει το 25% του προϋπολογισμού της, περί τα 503 δισ. δηλαδή, για τη νέα προγραμματική περίοδο προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. «Μέσω μάλιστα ενός μηχανισμού «Δίκαιης Μετάβασης» θα κινητοποιηθούν περί τα 143 δισ. σε επενδύσεις για την περίοδο 2021-2027 προς όφελος κυρίως των περιφερειών, οι οποίες αναμένεται να υποστούν τις επιπτώσεις, σε επίπεδο οικονομικής δομής και κατ’ επέκταση και κοινωνικής, κατά τη λεγόμενη «Πράσινη» μετάβαση.
«Το αναφέρω αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, γιατί αφορά άμεσα στην Ελλάδα, η οποία δύναται να κινητοποιήσει έως και 3,9 δισ. και αυτό αποτελεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου είναι αυτά που θα συμβάλουν στην εμφάνιση βιομηχανιών νέας, καθαρής ενέργειας και κυκλικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία. «Η πρόκληση του Ευρωπαϊκού «Green Deal» είναι τεράστια» ολοκλήρωσε κατά την ομιλία της η Ευρωβουλευτής. Πώς θα πετύχουμε την «πράσινη» μετάβαση διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά μας και χωρίς να αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο χωρίς δουλειά; Η απάντηση βρίσκεται στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου. Ο κυκλικός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας μας θα πρέπει να δημιουργήσει νέα προϊόντα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα είναι όχι μόνο καταλύτες για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά θα μας εδραιώσει ως πρωτοπόρα δύναμη που θα εξάγει αυτή την τεχνογνωσία παγκοσμίως προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη μας».
21 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ
Στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. (εύθραυστη ανάπτυξη, ανεργία, Brexit, αντιμετώπιση φτώχειας και προσφυγικό), στο «στοίχημα» των πέντε βασικών θεματικών στόχων που θέτει το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής και στις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται για τις ελληνικές περιφέρειες και ειδικά για τη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο Συντονιστής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Χρίστος Γκόγκος.
«Η Θεσσαλία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι αναμφισβήτητα μια Περιφέρεια που πληροί όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Η προνομιούχος θέση της στο σταυροδρόμι της Ελλάδας, η ύπαρξη μιας σημαντικής ακαδημαϊκής κοινότητας, η δυναμική παρουσία επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας καθώς και η τεράστια εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για ένα πολύ καλύτερο αύριο» ανέφερε επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι διαφορές ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ένωσης διεύρυνθήκαν σημαντικά.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, η Ελλάδα πρόκειται να λάβει περίπου 21 δισ., περίπου 5 δισ. παραπάνω σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020.
 Καταγράφοντας τους πέντε βασικούς θεματικούς στόχους που θέτει το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής εστίασε σε μια εξυπνότερη Ευρώπη, σε μια πιο «Πράσινη» Ευρώπη, μια πιο Διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων, πιο Κοινωνική και σε μια Ευρώπη πιο κοντά στους Πολίτες της μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών.
ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τέλος ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας Γιώργος Σταμάτης ανέπτυξε τη στρατηγική του Υπουργείου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μίλησε για ίσες ευκαιρίες σε κάθε πολίτη, για την αξιοποίηση προγραμμάτων των Ελλήνων Ρομά, έκανε αναφορά στο πεδίο εφαρμογής των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), στις κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης, εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να καταγράψει τον αριθμό των αστέγων της χώρας και ανέδειξε την ανάγκη στήριξης κάθε ευάλωτου πολίτη.
Σημειώνεται πως συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο δημοσιογράφος-διευθυντής της τηλεόρασης TRT Σωτ. Πολύζος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

* «ΒΡΟΧΗ» τα συγχαρητήρια και τα εύσημα που απέσπασε η Περιφέρεια και η «Ελευθερία» από τους εμπειρογνώμονες και τα στελέχη που έχουν καθημερινή ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά ζητήματα για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Και αυτό όχι μόνο γιατί πραγματοποιείται την κατάλληλη χρονική στιγμή, σε μια περίοδο δηλαδή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά πρωτοφανών προκλήσεων, αλλά και γιατί αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν, να συνθέσουν και να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις που θα επιτρέψουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την τόνωση της οικονομίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας...
* * *
*ΟΣΟ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τις ανέφερε ξεκάθαρα ο ανώτερος εμπειρογνώμονας και συντονιστής των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων Χρ. Γκόγκος... Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, τα 20 εκατ. των ανέργων της, πολλοί εκ των οποίων είναι νέοι, η ανάγκη αντιμετώπισης της φτώχειας, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η απελπισμένη έκκληση για βοήθεια και αλληλεγγύη από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα και αναζητούν καταφύγιο στην Ένωση... Πολλά και σύνθετα προβλήματα...
* * *
* ΔΙΑΧΥΤΗ η ικανοποίηση στους διαδρόμους του συνεδρίου για τα 255 εκατ. από το Ταμείο Συνοχής για τον αυτοκινητόδρομο Ε65. Μεγάλη οικονομική βοήθεια, ακόμη μεγαλύτερη η σημασία του έργου. Και αυτό γιατί με την ολοκλήρωση και αυτού του άξονα, η Θεσσαλία θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών που διασχίζει τη χώρα.
Σημαντικό πλεονέκτημα, που η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να το εκμεταλλευτεί με τρόπο καινοτόμο, αποτελεσματικό και αποδοτικό, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις που θα καλυτερεύσουν την ενδοπεριφερειακή κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
* * *
*ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η λογική της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των πόλεων αποτελεί αντικείμενο μακροχρόνιου και στοχευμένου προγραμματισμού για την Ευρώπη. Φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών της συγκεκριμένης ενότητας. Για να φτάσουμε βέβαια σε επίπεδα αστικής οργάνωσης μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση, ωστόσο βήματα γίνονται, ίσως και γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή...
Και από ποιες καλές πρακτικές μπορούμε να εμπνευστούμε, αναρωτήθηκαν; Από το παράδειγμα της ορεινής Ανάβρας, του ν. Μαγνησίας. Μια περιοχή που κατόρθωσε να εξελιχθεί σε πρότυπο ορεινό οικισμό, τον πρώτο στη χώρα που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του έγινε από τα υψηλότερα της Ελλάδας. Αν δεν είναι αυτό φωτεινό παράδειγμα προόδου για τη χώρα, ποιο είναι; .
* * *
*ΔΕΝ μειώνεται κανένα επίδομα, απλά τίθενται πιο καθαρά κριτήρια για τη χορήγησή τους. Ξεκάθαρη η υφυπουργός Εργασίας από το βήμα του συνεδρίου, για την κοινωνική πολιτική που ασκείται». Δεν θα κόψουμε επιδόματα, όπως επαναλαμβάνει εκφοβιστικά η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θεωρούμε την κοινωνική πολιτική ως μέσο εξαγοράς ψήφων και απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης από άλλα ζητήματα, αλλά την αντιμετωπίζουμε ακριβώς στη βάση μιας συγκεκριμένης στόχευσης.
Μιας στόχευσης που θα δίνει προοπτική απεξάρτησης από τα επιδόματα. Με παρεμβάσεις και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, μιας και χωρίς αυτές, όπως σχολίασε, τα επιδόματα θα καταστούν φάρμακα που θα ανακουφίζουν αλλά δεν θα θεραπεύουν...
* * *
* ΠΑΡΩΝ και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Κατσαρός στη συνεδρία. Συμμετείχε στον διάλογο για το μέλλον με την εμπειρία του παρελθόντος...
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass