ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Αγιά τιμά τον Ευάγγελο Καραμπάτσα

* Η πορεία ζωής του παιδαγωγού και πνευματικού ανθρώπου

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2015 17:47

Την προσφορά του αείμνηστου Ευάγγελου Καραμπάτσα, δασκάλου, καθηγητού, παιδαγωγού, πνευματικού ανθρώπου και οραματιστή, θα τιμήσει ο Δήμος Άγιας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Μία εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα άξιο τέκνο της περιοχής της Άγιας που αφιέρωσε τη ζωή του στη γνώση και τη μετουσίωσε σε προσφορά προς τον συνάνθρωπο μέσα από μία πλούσια διαδρομή δημιουργίας και δράσης.

Ο Δήμος Άγιας και η ομάδα ιστορικής έρευνας που δραστηριοποιείται στους κόλπους του, ετοιμάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα την αφιερωματική εκδήλωση στον Ευάγγελο Καραμπάτσα ο οποίος στην πολυσχιδή δραστηριότητα του ενέταξε με αφοσίωση και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών, συνδέοντας μάλιστα το όνομά του με τη θεμελίωση και ανέγερση του νέου της κτιρίου της Βιβλιοθήκης.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μετά την θεία λειτουργία την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του και εν συνεχεία στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Αγίων Αντωνίων την εκδήλωση θα ανοίξει ο δήμαρχος Άγιας Αντώνης Γκουντάρας, ενώ για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσει το μέλος της ομάδας ιστορικής έρευνας, ερευνητής και ιστοριοδίφης Γιάννης Μανίκας.

Η ιστορία που θα ξετυλίξει ο κ. Μανίκας ξεκινάει πολύ πριν τη γέννηση του Ευάγγελου Καραμπάτσα το 1927 στο Γερακάρι Αγίας. Καθώς καταπιάνεται με τη διαδρομή της οικογένειας Καραμπάτσα από το 1820 ακόμη, φθάνει στη γέννησή του και τον παρακολουθεί με σπουδή μέχρι τον θάνατό του το 2007.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ένα σύνολο προτάσεων εις μνήμην Ευαγγέλου Καραμπάτσα θα συνοδεύουν αυτό το δημιουργικό οδοιπορικό ζωής: την ονοματοθεσία δρόμου στο χωριό του, το Γερακάρι αλλά και στην Αγιά. Την ονομασία μίας εκ των αιθουσών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως «αίθουσα Ευαγγέλου Καραμπάτσα» και πρόταση προς τα γενικά αρχεία του κράτους στην Αγιά να μετονομαστεί επίσης αίθουσα που θα φέρει το όνομά του, όπου θα δωριθεί η βιβλιοθήκη και το πλούσιο αρχείο του.

Οι «ιδιότητες» που συνοδεύουν τον αείμνηστο Ευάγγελο Καραμπάτσα είναι πολλές, μέσα από την ακατάπαυστη δημιουργικότητά του. Ωστόσο για εκείνους που τον γνώριζαν η ζεστασιά της επικοινωνίας και ο απλόχερος τρόπος με τον οποίο «ξόδευε» την πίστη του και τη φροντίδα του προς τους συνανθρώπους του αποτελούν το σημείο αναφοράς ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευάγγελος Καραμπάτσας γεννήθηκε το 1927. Ήταν γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Καραμπάτσα που εκτελέστηκε το 1943 από τους Ιταλούς στην Αγιά. Ήταν πτυχιούχος τόσο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας όσο και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπηρέτησε από πολλά πόστα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ως δάσκαλος, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Γενικός Επιθεωρητής και Επόπτης Μέσης Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό που διακρίθηκε ιδιαίτερα για το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο. Χαρισματικός ως δάσκαλος, αλλά και ως ομιλητής, πρωταγωνίστησε σε επίπεδο Νομού στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 που έδωσε έμφαση στη δωρεάν δημόσια παιδεία και στην αναβάθμιση του ελληνικού σχολείου, ως στενός συνεργάτης του μεγάλου φιλόσοφου και παιδαγωγού Ευάγγελου Παπανούτσου.

Ως Γενικός Επιθεωρητής μετά τη μεταπολίτευση, συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση σχολείων σε πολλά σημεία του Νομού, με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας , τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού στο σχολείο και την κοινωνία.

Ακούραστος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού σε όλη τη ζωή του, μετά τη συνταξιοδότησή του, προσέφερε τις υπηρεσίες του αμισθί ως πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, συνδέοντας το όνομά του με τη θεμελίωση και ανέγερση του νέου της κτιρίου, ως αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κλπ.

Τιμήθηκε πολλές φορές από φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης για το έργο και την προσφορά του στα γράμματα του τόπου μας.

Σύζυγός του ήταν η Κωνσταντίνα Κουτσούκου , εκπαιδευτικός επίσης με πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2002.

Ο Ευάγγελος Καραμπάτσας απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών το 2007. (υπόμνηση: Η «Ε» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της είχε κάνει τότε λόγο για την απώλεια του «Νέστορα της εκπαίδευσης».)

Μαρίνα Αποστολοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass