Η καθαριότητα δεν ιδιωτικοποιείται!

* ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2020 22:10
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων κ. Αθ. Αδαμόπουλος Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων κ. Αθ. Αδαμόπουλος

Εξουσία και αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχαν μόνο τα κυρίαρχα θεσμικά όργανα αποφάσεων, δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια, μεταφέρθηκαν στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δίνει στα χέρια των μελών τους το δικαίωμα λήψης αποφάσεων κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των Δήμων, όπως της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων, σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής δυσπραγίας, με παράλληλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

Το ενδιαφέρον της τροπολογίας εστιάζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 117, που αφορά σε παρεμβάσεις ανάθεσης της καθαριότητας, του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες όπου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Οικονομική Επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Με την ως άνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».

Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης δημοτικών βασικών ανταποδοτικών υπηρεσιών, στον Δήμο Λαρισαίων, που δεν απαιτεί πλέον την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποκλείει σε δήλωσή του στην «Ε» ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος.

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρει ότι «ναι μεν εμφανίζεται ενισχυμένη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και όλων των Δήμων της χώρας, από την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την οποία της μεταφέρει αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχε το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως, θέματα όπως η ανάθεση έργων καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων, είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις, αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και όχι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής».

Και προσθέτει τονίζοντας ότι: «Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, μας βρίσκει αντίθετους και αυτό είναι μια συλλογική θέση… Άλλωστε αυτό φαίνεται, καθώς προχωρήσαμε στην ενίσχυσή της με προσωπικό…».

Ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει διεξοδικά τα μέλη της 11μελούς Οικονομικής Επιτροπής για όλα τα νέα θέματα που εισάγονται στην αρμοδιότητά της και θεωρεί ότι θα υπάρχει μια ομαλή εξέλιξη στην εφαρμογή της νέας τροπολογίας.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, η αποφασιστική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Οικονομική Επιτροπή «για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών ».

Επιχείρημα που υιοθετεί και ο κ. Αδαμόπουλος, λέγοντας: «Αναμφίβολα προσφέρει ευελιξία και βοηθά στο να δρομολογούνται γρήγορα πολλά έργα στον Δήμο…».

Να συμπληρώσουμε ότι με τη δεύτερη παρέμβαση, ομοίως μεταφέρθηκε στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων η αρμοδιότητα να αποφασίζει «για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του Δήμου, για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους ή/και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και οποιουδήποτε άλλου Φορέα».

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Να σημειωθεί ότι στα επίσημα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής καταγράφεται η ακόλουθη ψηφοφορία των πολιτικών κομμάτων, για το τελικώς ψηφισθέν κείμενο της εν λόγω τροπολογίας: Ν.Δ.: Ναι, ΣΥΡΙΖΑ: Οχι, «Κίνημα Αλλαγής»: Ναι, ΚΚΕ: Οχι, «Ελληνική Λύση: παρών και «ΜέΡΑ25»: Όχι.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass