«Ανησυχία αγροτών για τους ελέγχους στα φυτώρια»

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2020 15:54

Στην «ανησυχία των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου για τους ελέγχους στα φυτώρια» αναφέρεται ο βουλευτής και πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυρ. Βελόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά όπως τονίζεται στην ερώτηση «ανησυχούν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου για την ποιότητα των φυτών που αγοράζουν. Καταγγέλλουν οι παραγωγοί ότι, αντί να έχουν πρόσβαση σε υγιές υλικό, με σωστή ποικιλία και όλες τις προδιαγραφές, αγοράζουν φυτά, τα οποία επί της ουσίας δεν ελέγχει κανένας.

Ζητούν, δε, άμεσα να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του αρμόδιου Yπουργείου, ώστε να στηθεί ένα πραγματικό σύστημα πιστοποίησης, το όποιο θα εξασφαλίσει τα θεμελιώδη που απαιτούνται, ώστε να μπορεί μια παράγωγη φυτών να χαρακτηριστεί φυτωριακή.

Συμφώνα με πληροφορίες των παραγωγών, από 14.12.19 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. για το πολλαπλασιαστικό υλικό, με βασικότερη αλλαγή ότι το σύστημα πιστοποίησης των χωρών της Ε.Ε. ενοποιείται.

Καταγγέλλουν οι ως άνω αγρότες ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα, ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές και να γίνει το ελληνικό σύστημα ίδιο με των ευρωπαϊκών χωρών. Αναφέρουν ότι, στην ουσία, δεν υπάρχει σύστημα πιστοποίησης, παρά μόνο στα χαρτιά. Εκφράζουν, δε, οι ως άνω αγρότες τους φόβους τους ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ε.Ε. μελλοντικά θα αποκλείσει χώρες που δεν τηρούν και δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς που συναποφασίστηκαν.

Αντιθέτως, πιστεύουν ότι αν ενεργοποιηθεί και εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός της Ε.Ε., η χωρά μας μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να εξελιχθεί παράλληλα σε εξαγωγέα φυτωριακού υλικού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός: Τι προτίθεσθε να πράξετε, ώστε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας να ελέγχει συστηματικά τις άδειες που εκδίδονται για το πολλαπλασιαστικό υλικό, στα φυτώρια παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο; Τι προτίθεσθε να πράξετε, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη πιστοποίηση στο ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό, που παράγεται στην πατρίδα μας, με βάση τις προδιαγραφές της Ε.Ε.; Τι προτίθεσθε να πράξετε, ώστε να δοθούν κίνητρα στα ελληνικά φυτώρια να γίνουν ανταγωνιστικά και να εξάγουν πολλαπλασιαστικό υλικό στις χώρες της Ε.Ε.;» καταλήγει ο κ. Βελόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass