Φυγή των Λαρισαίων, θυμίζουν Ιούνιο τα παράλια

* ΣΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ * ΠΕΝΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ * ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ…

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2020 20:02

Ο φόβος του κορονοϊού δημιούργησε ένα μεγάλο ρεύμα φυγής των ανθρώπων από τις πόλεις προς τα χωριά καταγωγής τους και τα εξοχικά τους σπίτια, σε διάφορους οικισμούς.

Μετά από την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων πολλών επαγγελματικών κλάδων και των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, παρατηρήθηκε μία μετακίνηση πληθυσμού από τις πόλεις προς περιοχές απομονωμένες και με λιγότερους κατοίκους, επιλέγοντας πιο ασφαλή διαβίωση από την άποψη των πιθανοτήτων δημιουργίας συνθηκών συγχρωτισμού, αλλά και καλύτερης ποιότητας ζωής, για όσο τουλάχιστον διαρκέσει ο εγκλεισμός στο σπίτι.

Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το ρεύμα Λαρισαίων, Τρικαλινών, Καρδιτσιωτών, Αθηναίων και Θεσσαλονικέων, που μετακόμισαν στα παράλια του νομού Λάρισας και διαμένουν πλέον μόνιμα στα εξοχικά τους σπίτια.

Οι περισσότεροι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι άτομα μεγάλων ηλικιών, ένα ποσοστό είναι οικογένειες με παιδιά μικρών ηλικιών καθώς και οικογένειες με εφήβους και φοιτητές που σπουδάζουν πλέον εξ αποστάσεως μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Η ξαφνική αύξηση πληθυσμού στα παράλια της Λάρισας δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από την εικόνα της κίνησης που υπάρχει στους δρόμους, καθώς παρατηρείται μια συνετή συμπεριφορά των επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων να μένουν σπίτι.

Βγαίνουν μόνο για τα απολύτως αναγκαία ψώνια στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης, μερικοί ψαρεύουν στη θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ πιο σπάνια είναι η εικόνα ανθρώπων που περπατούν στην παραλία.

Όλα αυτά, μόνο τις καθημερινές, διότι τα Σαββατοκύριακα εξορμούν περισσότεροι και αλλάζει το τοπίο.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις της περιοχής καλούνται ξαφνικά να αντεπεξέλθουν σε ένα απρόσμενο ρεύμα πελατών προχωρώντας σε αύξηση των προμηθειών τους, αλλά και σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργία τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που εμφανίστηκαν.

Μιλήσαμε μαζί τους και μας παρουσίασαν την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώθηκε για Μάρτιο μήνα στα παράλια του νομού Λάρισας:

* «Η ζήτηση αυξήθηκε 100% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο» δηλώνει ο αρτοποιός Βαγγέλης Καρδάρας, που διατηρεί από τα πιο παλιά αρτοποιεία στον οικισμό Αγιοκάμπου.

Αναφέρει ότι εδώ και μία εβδομάδα οι πελάτες αυξήθηκαν κατακόρυφα και «φουρνίζει» τις διπλάσιες ποσότητες ψωμιού ενώ σημειώνει: «είναι άτομα που έρχονταν για διακοπές το καλοκαίρι και διατηρούν εξοχικά στην ευρύτερη περιοχή των παραλίων. Είναι η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια, που αποφασίζουν να μείνουν εδώ αυτό το χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι τους ώθησε σε αυτό ο φόβος της μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς θεωρούν ότι έτσι προφυλάσσονται καλύτερα. Οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία και είναι προσεκτικοί, καθώς κρατούν αποστάσεις, ενώ πολλοί φορούν γάντια».

* «Ένα μεγάλο ποσοστό ήρθε το περασμένο Σαββατοκύριακο και όπως φαίνεται έμεινε…» αναφέρει ο Βασίλης Μπαλογιάννης, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στη Σωτηρίτσα.

Έξω από το κατάστημα υπήρχαν κουτιά με νέες προμήθειες τροφίμων και διαφόρων άλλων ειδών, τα οποία θα καλύψουν ανάγκες της αυξημένης ζήτησης.

«Η κίνηση που εμφανίστηκε ξαφνικά παραπέμπει σε Ιούνιο μήνα στα παράλια…» συμπληρώνει η μητέρα του, που βοηθά στο κατάστημα.

Ο κ. Μπαλογιάννης υποστηρίζει ότι ο κόσμος είναι πολύ προσεκτικός. Φορούν οι περισσότεροι γάντια και μάσκες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. «Ενας πελάτης δεν μπήκε καν μέσα στο κατάστημα και μου πέταξε τα χρήματα από την πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δυσεύρετο προϊόν είναι το οινόπνευμα, τονίζει ο ίδιος και το πουλά με μέτρο στους πελάτες. Συγκεκριμένα ανάφερε: «Έρχονται πελάτες και ζητούν ποσότητες μπουκαλιών οινοπνεύματος. Φυσικά πουλώ ένα στον καθένα, καθώς το σωστό σ’ αυτήν την περίοδο είναι να πάρουν όλοι για να προστατευτούν».

* «Θεωρώ ότι οι περισσότεροι έχουν οργανώσει πολύ καλά τη διαμονή τους στα εξοχικά τους σπίτια, καθώς διαπιστώνεται ότι ήρθαν με προμήθειες από τις πόλεις τους. Μέχρι στιγμής αγοράζουν από εδώ τα βασικά, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι…» σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζής, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στον Αγιόκαμπο.

Ο κ. Καραντζής αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης, αποφάσισε να λειτουργήσει και τα απογεύματα το κατάστημά του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο.

* Πιο νωρίς από τη συνηθισμένη περίοδο ξεκινά την έναρξη λειτουργίας του περιπτέρου του, στον Αγιόκαμπο, ο Κώστας Τακμάκης, ο οποίος μας είπε: «Ήρθε περισσότερος κόσμος στα παράλια, από κάθε άλλη φορά αυτή την περίοδο. Συνήθως ανοίγω το περίπτερο την 25η Μαρτίου, αλλά αυτή τη φορά, δεδομένης της αυξημένης κίνησης, που όπως φαίνεται σταθεροποιείται, έκανα πιο νωρίς τις ετοιμασίες και άνοιξα με πληρότητα εμπορεύματος».

* Αυξήθηκε και η ζήτηση στον καφέ «πακέτο», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καφέ- μπαρ «Sunset» στη Σωτηρίτσα, Κώστας Καμπίσιος, ο οποίος έχει μαζέψει τα τραπεζοκαθίσματα από το κατάστημά του, σύμφωνα με τα νέα μέτρα αναστολής λειτουργίας των καφετεριών.

Παρασκευάζει και δίνει στον πελάτη τον καφέ-πακέτο, με γάντια και μάσκα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

«Είναι σημαντικό να προφυλαχτούμε όλοι και να τηρήσουμε τους κανόνες» αναφέρει.

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Κατακόρυφα αυξήθηκε και η ζήτηση σε καύσιμα (πετρέλαιο και βενζίνη) στα βενζινάδικα της περιοχής και σε καυσόξυλα, καθώς στα περισσότερα εξοχικά σπίτια τοποθετήθηκαν για θέρμανση σόμπες πετρελαίου, ξυλόσομπες και τζάκια.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κάποιοι είχαν προβλέψει και έχουν εγκαταστήσει καλοριφέρ στα σπίτια τους.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass