Ελληνες «ναυαγοί» στο Λονδίνο

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ * ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΔΡΑ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ * ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ * ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 20:30
Φωτογραφίες ταλαιπωρημένων Ελλήνων – εγκλωβισμένων στο αεροδρόμιο Stansted της αγγλικής πρωτεύουσας Φωτογραφίες ταλαιπωρημένων Ελλήνων – εγκλωβισμένων στο αεροδρόμιο Stansted της αγγλικής πρωτεύουσας

Πριν λίγους μήνες πήγε για ένα καλύτερο μέλλον στο Λονδίνο. Βρήκε αμέσως δουλειά που έχασε το ίδιο γρήγορα προ ολίγων ημερών λόγω του lockdown.

Σήμερα βρίσκεται απογοητευμένος με λίγα χρήματα στην τσέπη, στο αεροδρόμιο του Stansted της αγγλικής πρωτεύουσας αγωνιώντας για το πώς και πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα μαζί με άλλα περίπου 2.000 προς το παρόν άτομα, όπως υποστηρίζει, που επιθυμούν το ίδιο.

Η φωνή του στο τηλέφωνο τη νύχτα της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης δείχνει έναν άνθρωπο σε πλήρη απόγνωση: «Γράψτε σας παρακαλώ στην εφημερίδα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» λέει και συνεχίζει «ίσως είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να εισακουστούμε στην ελληνική κυβέρνηση, ίσως η δημοσιοποίηση είναι η τελευταία μας ελπίδα για γρήγορη επάνοδο στην πατρίδα».

Πρόκειται για έναν νεαρής ηλικίας Έλληνα. Μου λέει το όνομά του, το επίθετό του. Μου δίνει όλα του τα στοιχεία χωρίς να θέλει να τα αποκαλύψω. Του ζητάω να μου πει τι ακριβώς έχει συμβεί και μου εξιστορεί τα γεγονότα: «Πολλοί Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου θελήσαμε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα γιατί έχουμε κυριευθεί από φόβο με τη ραγδαία εδώ εξάπλωση του κορονοϊού και την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη λήψη μέτρων. Προσπαθούσαμε να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία εξαντλούνταν πολύ γρήγορα και οι τιμές τους ήταν ασύλληπτες. Εγώ προσωπικά έκλεισα για την Τρίτη 24 Μαρτίου με την Wizz Air στην τιμή των διακοσίων λιρών, το οποίο ακυρώθηκε μία μέρα πριν. Το πρωί της Τρίτης βρίσκω εκ νέου ένα εισιτήριο με την Ryanair με το υπέρογκο ποσό για τα δεδομένα της εταιρείας – κι όχι μόνο – των τετρακοσίων λιρών κι ενώ πληροφορήθηκα εκ των υστέρων πως μετά από μένα κάποιοι αναγκάστηκαν να βγάλουν και με επτακόσιες λίρες.

Να σας πως μάλιστα πως η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει τη μετακίνηση από Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα με εξαίρεση τους Έλληνες με μόνιμη ή προσωρινή κατοικία στην Ελλάδα.

Το πρωί της Τρίτης, λοιπόν, προτού κλείσω εισιτήριο, καλώ στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” να ρωτήσω εάν ισχύει η πτήση. Η απάντησή τους ήταν θετική. Καλώ στη Ryanair. Η απάντησή της επίσης θετική ότι θα γίνει η πτήση. Ορισμένοι, που γνώρισα στο αεροδρόμιο, καλούσαν στην Πρεσβεία μας στο Λονδίνο και στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα και τους ενημέρωναν, αλλά και τους παρότρυναν να πάρουν αυτήν την πτήση για να γυρίσουν και ότι θα εκτελεστεί κανονικά.

Δύο ώρες προτού πετάξει το αεροπλάνο κι αφού οι περισσότεροι έχουμε παραδώσει βαλίτσες, η πτήση ακυρώνεται και οι υπάλληλοι της Ryanair μας ενημερώνουν ότι έχουν την καλή πρόθεση να πετάξουμε, τα πληρώματα είναι σε θέση αναχώρησης, αλλά η Ελλάδα δεν αφήνει διότι έχει κλείσει τα σύνορά της από 22 Μαρτίου κι ώρα 6:00, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι στις 23 Μαρτίου το μεσημέρι έγινε κανονικά πτήση.

Σε επικοινωνία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μας καθησύχαζαν λέγοντάς μας ότι θα βρεθεί λύση και μάλιστα σύντομα. Περιμέναμε, λοιπόν, διακόσια άτομα στον χώρο του αεροδρομίου. Καμία, όμως, λύση, καμία βοήθεια. Μόνο μας ενημέρωναν ότι θέλουνε χρόνο. Περάσαμε το βράδυ στο αεροδρόμιο, καθώς οι περισσότεροι έχουμε χάσει τις δουλειές μας λόγω του lockdown του Λονδίνου, έχουμε αφήσει τα σπίτια μας, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσουμε τα ενοίκια, και μαζί μας βρίσκονταν επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά, άλλες με μωρά, αλλά και ηλικιωμένοι που κοιμήθηκαν στο πάτωμα. Δεν λάβαμε από κανέναν καμία βοήθεια. Την επόμενη ημέρα πάλι τα ίδια, το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι φταίει η αεροπορική εταιρεία και τίποτα άλλο, καμία ουσιαστική βοήθεια. Σε ανακοίνωση που έβγαλαν μετά, μας έλεγαν να συμπληρώσουμε μια φόρμα επαναπατρισμού με τα στοιχεία μας και όσοι έχουν προβλήματα υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ όσοι έχουν χάσει σπίτια είναι δεύτερη. Οι μόνιμοι κάτοικοι που θορυβήθηκαν είναι μάλλον σε δεύτερη μοίρα.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Επισημάναμε αρκετές φορές, κι αυτό είναι πολύ βασικό για εμάς εδώ να τονιστεί, ότι επιθυμούμε όταν γυρίσουμε στην Ελλάδα να μπούμε σε ελεγχόμενη καραντίνα, διότι δεν θέλουμε να θέσουμε τη ζωή κανενός συμπατριώτη μας σε κίνδυνο, όπως και τη δημόσια υγεία.

Πολλά άτομα κοιμήθηκαν και δεύτερο βράδυ στο αεροδρόμιο, καθώς δεν είχαν άλλη λύση, διότι τα χρήματά τους είναι παγιδευμένα στις ακυρωμένες πτήσεις και στα έξοδα μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο. Εγώ, δηλαδή, για να καταλάβετε, έχω δεσμευμένες στις αεροπορικές εξακόσιες λίρες.

Επισημαίνω ξανά ότι δεν ήρθε καμία βοήθεια από κανέναν φορέα του κράτους και ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται ακόμα εκεί.

Ξέρουμε ότι ο επαναπατρισμός μέσω της φόρμας που πρέπει να συμπληρώσουμε θα αργήσει εβδομάδες, διότι υπάρχουν σχεδόν δύο χιλιάδες άτομα που την έχουν συμπληρώσει.

Κύριε Γουργιώτη, ζητάμε για όσους έχουμε “παγιδευτεί” στο αεροδρόμιο να γίνει κάποια κίνηση βοήθειας από την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, να ξέρετε ότι κανείς μας δεν γυρνάει για διακοπές στην Ελλάδα. Γυρνάμε γιατί οι περισσότεροι δεν έχουμε πια δουλειές και σπίτια. Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί σκόπιμα τον επαναπατρισμό μας ενόψει του καθολικού lockdown του Λονδίνου και τότε η ελπίδα να γυρίσουμε στην πατρίδα μας θα εξαφανιστεί.

Πρέπει δε να πω ότι κανείς, μα κανείς, δεν ήρθε να μας στηρίξει από την Ελληνική Πρεσβεία. Ανταπόκριση βρίσκουμε στα τηλέφωνα του Γραφείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ελλάδα, δεν μας αρνήθηκαν καμιά επικοινωνία μαζί τους, αντιθέτως μας μιλάνε με πολύ όμορφο τρόπο, μας διαβεβαιώνουν ότι οι εκκλήσεις μας μεταφέρονται στους αρμόδιους, αλλά περιμένουν κι αυτοί τι θα πει η κυβέρνηση. Η Πρεσβεία το μόνο που έχει να μας πει είναι να απομακρυνθούμε από το αεροδρόμιο γιατί η παραμονή μας σ’ αυτό είναι παράτυπη κι εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους. Να φύγουμε όμως να πάμε πού; Στα σπίτια που δεν έχουμε; Και με τι χρήματα για μας που τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα; Θερμή παράκληση, δημοσιοποιήστε το πρόβλημα, μήπως και βρεθεί γρήγορα λύση…».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Από την Πρεσβεία μας στο Λονδίνο για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η μη πραγματοποίηση των δύο δρομολογίων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη οφείλεται στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου που είναι σε ισχύ, γεγονός που γνώριζαν όλες οι εταιρείες με ΝΟΤΑΜ που τους κοινοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Οι πολίτες που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν άλλον τρόπο να επιστρέψουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πόλεις διαμονής τους και να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό προσώπων που λειτουργεί ηλεκτρονικά, με μέριμνα της Πρεσβείας, στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ogqwGen1j9cL3vycA.

Ο επαναπατρισμός των ανωτέρω πολιτών θα αποφασισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και βάσει του προγραμματισμού και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ή δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα την Πρεσβεία και εκ των πραγμάτων να υποβάλουν αίτημα προτεραιότητας κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.

Η Πρεσβεία επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποχώρηση των επιβατών από το αεροδρόμιο Stansted, καθώς η παραμονή τους εκεί δεν επισπεύδει τη διευθέτηση του προβλήματος, είναι παράτυπη και εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους».

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Με ανακοίνωσή της η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που από τις 23 Μαρτίου βρίσκεται σε ισχύ η ΚΥΑ για την απαγόρευση πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο με τους εγκλωβισμένους Έλληνες αποτελεί ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση επιστροφής τους στη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ως προς τις διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε ισχύ η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 23-03-2020 και ώρα 06:00.

Ως εκ τούτου, η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων μετά την ημερομηνία αυτή από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο, είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας».

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass