«Στους ναούς με αποστάσεις όπως στα σούπερ μάρκετ…»

ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ * ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ * ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΘΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 19:30
Αντίθετοι με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για κλειστούς ναούς τη Μ. Εβδομάδα εμφανίζονται ιερείς της Μητρόπολης Λάρισας και Τυρνάβου (φωτ. αρχείου) Αντίθετοι με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για κλειστούς ναούς τη Μ. Εβδομάδα εμφανίζονται ιερείς της Μητρόπολης Λάρισας και Τυρνάβου (φωτ. αρχείου)

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, στο ίδιο πνεύμα με αυτές της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς και τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα εφαρμοστούν στις εκκλησίες της περιοχής μας, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους τους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, τους ιεροψάλτες και ένα μεγάλο μέρος των πιστών.

Σύμφωνα με έρευνα της «Ε», οι περισσότεροι εξ αυτών δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Ουσιαστικά από την μακροσκελή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η φράση που γίνεται αποδεκτή είναι μόνο η εξής: Με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, τη Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή τη Θεία Κοινωνία.

Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

«Δεν μπορεί να μεταφερθεί ο εορτασμός του Πάσχα. Δεν είναι εφικτό, ούτε ορθό. Πράγματι υπάρχει μία σκέψη την 26η Μαΐου, ημέρα της Διακαινησίμου, λίγο πριν την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής- οπότε και τελείται αγρυπνία για την απόδοση του Πάσχα- να κληθούν οι πιστοί στους ναούς, εφόσον έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο της πανδημίας, ώστε να ψάλουν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη», εν είδει της Αναστάσιμης Λειτουργίας».

Αυτά δηλώνουν στην «Ε» κύκλοι της Μητροπόλεως, σχολιάζοντας όλα όσα ακούστηκαν μετά τη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προκαθήμενων της Ορθοδοξίας για να εξεταστεί η μετάθεση του εορτασμού του Πάσχα, αλλά τελικά αυτή η προοπτική δεν φαίνεται να έχει συνέχεια.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Όσον αφορά στην άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, όλα δείχνουν ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει ως εξής: Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ελλαδικής εκκλησίας θα περιμένουν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει στο Ισραήλ, χωρίς να μεταβούν στον Πανάγιο Τάφο, με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων να μεταφέρει την ιερή φλόγα στο αεροδρόμιο. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι αν θα τελεσθεί η συνηθισμένη υποδοχή του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κι αν στην τελετή θα παραστούν οι κληρικοί, οι οποίοι κάθε χρόνο το παραλαμβάνουν και το μεταφέρουν στους ναούς τους ή αν θα επιλεγεί το σενάριο να παραστεί μία μικρή αντιπροσωπεία της Μητροπόλεως, με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο κ. Ιερώνυμο για τη δοξολογία και εν συνεχεία το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη, από όπου και θα το παραλάβουν τελικά οι ιερείς.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το Άγιο Φως μεταφερόταν στην Ελλάδα ακτοπλοϊκώς, μέσω Παλαιστίνης από εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος ταξίδευε στους Αγίους Τόπους τη Μεγάλη Τρίτη και επέστρεφε στην πατρίδα την Τρίτη ή Τετάρτη μετά το Πάσχα. Εν συνεχεία τη μεταφορά του Αγίου Φωτός ανέλαβαν οι αεροπορικές εταιρείες με αυθημερόν πτήση, ενώ τα τελευταία χρόνια την ευθύνη της διαδικασίας έχει το Υπουργείο Εξωτερικών, με την τελετή υποδοχής να έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτές ενός αρχηγού κράτους.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Αναφορικά με τις προχθεσινές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, οι ενστάσεις των κληρικών της περιοχής μας, εστιάζονται στους παρακάτω δύο παράγοντες:

Κλειστοί ναοί: Θα μπορούσε να επιτραπεί η είσοδος μόνο σε άτομα νεαρής ηλικίας ή οικογένειες και όχι στους ηλικιωμένους, με την υποχρέωση να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας, όπως γίνεται στα σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με την απόφαση στις Θείες Λειτουργίες να βρίσκεται ένας ιερέας και ένας ψάλτης, οι κληρικοί διευκρινίζουν ότι «αυτό μπορεί να τηρηθεί στον πρωινό Όρθρο, όχι όμως και στη Θεία Λειτουργία, αφού αυτή γίνεται για το λαό. Χωρίς την παρουσία του, ποιο το νόημα, πόσο μάλιστα όταν έχει απαγορευθεί και η Θεία Κοινωνία.

Όσον αφορά στη Θεία Κοινωνία, υπάρχει ρητή εντολή του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου προς τους κληρικούς, να κοινωνούν τους ασθενείς και τους αρρώστους στα σπίτια τους.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Αν και η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως «δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στη σιωπή και την εντονότερη προσευχή», ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (είχε κανονιστεί η εμφάνισή του, πριν την απόφαση της Συνόδου) και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο να τους πείσουμε όλους. Ανάλογα με αυτούς που πάνε στις παραλίες είναι και κάποιοι που έρχονται στις Εκκλησίες. Τους κατανοώ», είπε ο κ. Ιγνάτιος και πρόσθεσε: «Τους λέω ότι είναι υπέρτατη αγάπη στον αδελφό». Σε ερώτηση σχετικά με τη Θεία Κοινωνία, είπε ότι εφόσον οι πόρτες είναι κλειστές δεν θα δοθεί «χωρίς να σημαίνει ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει. Τον Μάιο θα κοινωνήσουμε όλοι μαζί».

Για την Ανάσταση στις 26 Μαΐου, είπε πως προβλέπεται με βάση το τυπικό της Εκκλησίας.«Είναι η ίδια ακριβώς ακολουθία όπως το Πάσχα. Να γιορτάσουμε πλέον το Πάσχα όπως κάθε χρόνο», τόνισε ο κ. Ιγνάτιος.

Σχετικά με το Άγιο Φως εξέφρασε την ελπίδα πως θα φτάσει στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και θα εξεταστεί πώς θα μπορούσε να πάει από σπίτι σε σπίτι.«Έστω και στην Ελλάδα να φτάσει. Είναι ανακουφιστικό να κρατήσουμε μια παράδοση που μας συνδέει με τα Ιεροσόλυμα».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass