Η «βουβή» Μεγ. Παρασκευή της Ελασσόνας

«ΑΝΤΑΜΩΣΑΝ» ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΚΑΙ… ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2020 16:48

 «…Η ζωή πως θνήσκεις; πώς και τάφου οικείς; του θανάτου το βασίλειον λύεις δε και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς.

Ιησού, γλυκύ μοι και σωτήριον φως, τάφω πως εν σκοτεινώ κατακέκρυψαι; Ω αφάτου και αρρήτου ανοχής!

Εν καινώ μνημείω κατετέθης, Χριστέ, και την φύσιν των βροτών ανεκαίνισας, αναστάς θεοπρεπώς εκ των νεκρών…».

Ήταν μια διαφορετική, περίεργη και «βουβή» Μεγάλη Παρασκευή και στην Ελασσόνα, ημέρα που «αντάμωσε» η χαρμολύπη… με την πανδημία, ημέρα που η συγκίνηση θεωρείται δεδομένη, ημέρα όπου το θείο και η παράδοση «αγκαλιάζονται» με το συναίσθημα, που οι θύμησες, οι παιδικές μνήμες και η νοσταλγία του καθένα μας ενώνονται με το δακρυσμένο, το πένθιμο, αλλά και το όμορφο σκηνικό, με τα ξεχωριστά «χρώματα και αρώματα» του Απρίλη.

Όλα ήταν αλλιώς στη φετινή Μεγάλη Παρασκευή. Με λίγο κόσμο να κυκλοφορεί βιαστικά στα ανοιχτά καταστήματα για τα απαραίτητα πασχαλινά ψώνια, χωρίς τις καθιερωμένες περιφορές Επιταφίων, χωρίς τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής στο ανεπανάληπτο «πένθιμο τραγούδι της Μεγάλης Παρασκευής», χωρίς επισκέπτες και περαστικούς προσκυνητές, χωρίς τόσα άλλα…

Στον άδειο από κόσμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, χθες το πρωί, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Ιάκωβος.

Ίδιο σκηνικό, το βράδυ, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, με επίκεντρο τον λιτό Επιτάφιο του ναού, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και πένθους, σε απευθείας μετάδοση από τη Web TV και τη συχνότητα του «Ράδιο Ελασσόνα 88,4».

Φέτος, στα κλειστά Κοιμητήρια της περιοχής ο κόσμος δεν άναψε καντήλια ή κεριά, δεν άφησε λουλούδια σ΄ αυτούς που σμίλεψαν τη σκέψη τους, σ΄ αυτούς που… δεν τους περιμένουν να αναστηθούν, αλλά τους νιώθουν πάντα δίπλα και κοντά τους.

Εγκώμια στον Ιησού, ύμνοι υπέροχοι - αριστουργήματα, αλλά χωρίς Επιταφίους, με κλειστές εκκλησίες και μοναστήρια, αλλά με κόσμο να βρίσκεται νοερά εκεί και να προσεύχεται για υγεία και για καλύτερες μέρες.

Μνήμες, βιώματα, αναμνήσεις, θύμησες, σκέψεις για τον καθένα μας «στροβιλίζονται» όλα μαζί, μέσα σε μια παράξενη και πρωτόγνωρη εικόνα.

Όπως και να ’χει, οι Ελασσονίτες και όχι μόνο, παρά τη δίνη του κορονοϊού, βίωσαν μια ακόμη Μεγάλη Παρασκευή, που έχει τη δική της μοναδική ομορφιά γεμάτη πλούσια συναισθήματα, αναμφισβήτητα αναλλοίωτη μέσα στο διάβα του χρόνου. Μια διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή, που ας μείνει μόνο ένα άσχημο «παραμύθι» για όλους…

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Φωτ.: Ανδρέας Νικούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass