«Θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός»

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ *ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2020 20:00

Με κεντρικό σύνθημα ο «πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός», το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τίμησε χθες την Εργατική Πρωτομαγιά με συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Φορώντας μάσκες, γάντια και τηρώντας τις σχετικές αποστάσεις ασφαλείας, λόγω του κορονοϊού, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και αγρότες τίμησαν του νεκρούς του Σικάγου, της Πρωτομαγιάς του 1924, τον Μάη του ’36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής και απέτισαν φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ Λάρισας για την Πρωτομαγιά.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ, Γιάννης Σκόκας, αφού χαιρέτισε όλους όσοι μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν πως η 1η Μάη είναι απεργία, ημέρα - σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

«Είμαστε σήμερα εδώ, τόνισε, για να δηλώσουμε πως δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Από την πρώτη ημέρα σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, στον λαό της περιοχής μας. Ενώσαμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες».

ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Αναφερόμενος στην εργασία επισήμανε πως η «περίοδος της πανδημίας» έδωσε την αφορμή για να εξαπολυθεί μια νέα αντεργατική επίθεση, να εξαλειφθεί κάθε ίχνος προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, να απελευθερωθεί πλήρως η εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία, να παραμείνουν.

«Ήδη, συνέχισε, η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί πάλι».

Τέλος, ο ίδιος κάλεσε όλους να οργανώσουν την απάντησή τους «στη συνεχή επίθεση στη ζωή μας!». «Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων! Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν πάει άλλο! Έως εδώ! Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Να δυναμώσουμε την πίεση για ανάκτηση όσων μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες! Το μέλλον των παιδιών μας δεν βρίσκεται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, σε μισθούς πείνας, στη μετανάστευση. Τέρμα πια τα ψέματα και οι αυταπάτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία «Τάκη Γαργαλιάνου», όπου σωματεία και συνδικαλιστές κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά από εκπροσώπους σωματείων του Δημόσιου Τομέα.

Στη συμβολική εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μιχάλης Τζιατζιάς τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως «η Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί τους διαχρονικούς αγώνες του

κόσμου της εργασίας και των Συνδικάτων για αξιοπρεπή δουλειά, μια

δίκαιη κοινωνία και ένα καλύτερο αύριο, υπενθυμίζοντας πως όλα

κατακτήθηκαν και τίποτε δεν μας χαρίστηκε.

Για να συνεχίσει:

«Σήμερα εν έτει 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας».

Για να καταλήξει: «Ο φετινός εορτασμός μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί την υγεία του πολίτη, αλλά και την εργασία του, πλήττει το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τίποτα έτοιμο και δεδομένο, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή. Η ανάγκη για τη διατήρηση, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η υγιεινή στους χώρους δουλειάς, είναι ζητήματα που λόγω της κρίσης της παγκόσμιας πανδημίας, παραμένουν στην κορυφή των διεκδικήσεών μας. Η φετινή Πρωτομαγιά πολύ περισσότερο από κάθε άλλη πρέπει να μας βρει πανέτοιμους σε κάθε πρόκληση της νέας εποχής. Οφείλουμε να κινηθούμε προς την «επόμενη μέρα» με την προσοχή μας διαρκώς στραμμένη στον εργαζόμενο, στην κοινωνική συνοχή, στην εντατική αντιμετώπιση της ανεργίας. Όλοι μας οφείλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ

* Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η πανδημία αποκάλυψε με τον πιο έντονο τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερου δόγματος, την εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Συγχρόνως ανέδειξε την απλή αλήθεια ότι ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις συνθήκες για οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι υγιείς δυνάμεις του εργατικού κινήματος να πρωτοστατήσουν σε ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες αφήνοντας στην άκρη τους εκφραστές της παθογένειας, του συμβιβασμού, αλλά και του αδιέξοδου απομονωτισμού.

*Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Πρωτομαγιά του 2020 βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την οικονομική ύφεση, τους πλειστηριασμούς και την αύξηση της ανεργίας. Εργασιακά δικαιώματα παραβιάζονται στο όνομα της κρίσης και χιλιάδες άνθρωποι ζουν μια ζοφερή πραγματικότητα με ελάχιστο ή και μηδενικό εισόδημα. Συνεχίζουμε τον αγώνα του 1886 για να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής, ισότιμη και ισόνομη κοινωνία, για μια καλύτερη Ελλάδα».

* «Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά μπορεί να μην ακούγεται με συνθήματα στους δρόμους και η φωνή της να πνίγεται κάτω από τις μάσκες, όμως «φωνάζει» δυνατά στο μυαλό και στην καρδιά» αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και συνεχίζει: «Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τον λαό μας και τη χώρα μας, τους λαούς και τις χώρες του κόσμου, στην αφετηρία ενός νέου μεγάλου αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων και επανακαθορισμού του θεσμικού και αξιακού φορτίου της νέας εποχής.

Διαλέγουμε την πλευρά της ιστορίας που μας αφορά. Μένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες που εμπνέει σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, η Εργατική Πρωτομαγιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass