Δηλητηρίασαν 7 «καθαρά» σκυλιά!

Αγνωστοι στην περιοχή του Αγιοκάμπου - Φόβοι και για περισσότερα, λέει η πρόεδρος της Φιλοζωικής Παραλίων κ. Σοφία Μαυρίδου

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 21:24

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η παρανοϊκή προσπάθεια, κάποιου ή κάποιων, εξολόθρευσης αδέσποτων στον Αγιόκαμπο.


Μέσα σε ένα 24ωρο βρέθηκαν επτά νεκρά σκυλιά από δηλητήριο, ενώ όπως μας λέει η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ένωσης Παραλίων Δήμου Αγιάς «Φατσούλες», Σοφία Μαυρίδου, είναι πολύ πιθανό ο μακάβριος αριθμός να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
«Τα εν λόγω σκυλιά» επισημαίνει «ήταν καταγεγραμμένα από την Ένωση, μη δεσποζόμενα, στειρωμένα κι εμβολιασμένα, ενώ σε λίγες ημέρες θα γινόταν προσπάθεια να οδηγηθούν κι αυτά, όπως έχει συμβεί και με άλλα, σε περιφραγμένο εξωτερικό χώρο, ώστε να προφυλαχθούν και να μη “φοβίζουν” τον κόσμο έως ότου υιοθετούνταν από ενδιαφερόμενους».
Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίστηκαν σε κεντρικότατο σημείο του Αγιοκάμπου. Οι ανατριχιαστικές εικόνες των νεκρών ζώων, που από χθες δημοσιοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν σοκάρει και θορυβήσει την τοπική κοινωνία κι όχι μόνο. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς ξέρουν να συνυπάρχουν με τους σκύλους. Άλλωστε, εκατοντάδες είναι αυτοί που χρησιμοποιούν σκυλιά και για συντροφιά και για φύλαξη, μα ιδιαίτερα στο κυνήγι. Κάθε νοήμων Αγιώτης καταδικάζει τη, δυστυχώς όχι πρωτόγνωρη, μαζική θανάτωση των δύσμοιρων τετράποδων, ενώ ήδη ενημερώθηκε από τη διοίκηση της Φιλοζωικής Ένωσης το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς, όπου έγινε μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων. Όλος ο κόσμος ζητάει να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Για το θέμα ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγιάς και περιχώρων Νίκος Τσαγκάλης, δημοτικός σύμβουλος Αγιάς, δήλωσε: «Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα αδέσποτα και να τα βλέπουμε ως ένα κομμάτι της κοινωνίας της οποίας ζούμε. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα αδέσποτα σαν παράσιτα. Δεν “φυτρώσανε” μόνα τους.
Ο Δήμος Αγιάς “καταδικάζει” κάθε είδους ενέργεια η oποία είναι ενάντια σε αυτά, όπως κακοποίηση, βία, φόλες, εγκατάλειψη κλπ. Ο σκύλος δεν είναι άγριο ζώο. Δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο σαν σύντροφος εργασίας και συντροφιάς. Η θέση του δεν είναι στη φύση, αλλά δίπλα στον κηδεμόνα του. Τα αδέσποτα ζώα προκύπτουν από ανθρώπινη αδιαφορία και από ανεξέλεγκτες γέννες.
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας που κάνει ένα ζώο επιθετικό. Ένα ζώο που έχει δεχθεί επανειλημμένα βία, πόνο ή τραμπουκισμό μπορεί να “μάθει” να είναι επιθετικό για να επιβιώσει. Το ίδιο και ένα ζώο που είναι άρρωστο, πεινάει και πονάει. Ένα ζώο που δεν έχει νιώσει ποτέ εμπιστοσύνη προς τον άνθρωπο, για οποιονδήποτε λόγο, είναι πιθανό να αντιδράσει “επιθετικά”, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκοπός του είναι να τραυματίσει. Σε γενικές γραμμές όταν ένα ζώο νιώσει ότι απειλείται θα αντιδράσει.
Είναι ευθύνη του καθενός από εμάς, που επιλέγουμε να έχουμε ένα σκύλο η μία γάτα, να φροντίζουμε, τόσο για την ευζωία του ζώου μας, την ηλεκτρονική σήμανσή του στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου, τον εμβολιασμό του και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας, όσο και για τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς που πρέπει να έχει στην κοινωνία την οποία ζει.
Όσο είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν θα έχει ή όχι ένα ζώο δίπλα του, άλλο τόσο είναι ευθύνη του να το προσέχει και να μην το εγκαταλείπει όταν έχει εκπληρώσει την επιθυμία του και δεν το θέλει άλλο».

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass