Πρόβλεψη για τον καιρό του Μαΐου

Σε Ελλάδα και Ευρώπη απ’ τον Αγιώτη ερασιτέχνη μετεωρολόγο Πάνο Αρχοντή

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 21:36

Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από τον Αγιώτη ερασιτέχνη μετεωρολόγο Πάνο Αρχοντή και ο ίδιος αναλύει στην «ΕτΔ» το πώς φαίνεται να κυλά ο Μάιος στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.


Υπενθυμίζοντας, βέβαια, προς όλους, ότι πέραν των επτά ημερών πρόγνωση δεν υφίσταται, δίνει την ανάλυσή του, η οποία είναι εκτίμηση βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων και όχι πρόγνωση.
Υποστηρίζει λοιπόν:

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ
Ο μήνας θα χαρακτηριστεί στην Ευρώπη από υψηλές κατά διαστήματα θερμοκρασίες στις χώρες της Μεσογείου και στις κεντρικές περιοχές, ενώ στα βόρεια τμήματά της, και κυρίως στη Σκανδιναβία, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές από τις κλιματικές τιμές. Πιο συγκεκριμένα, κύματα ζέστης από τα βόρεια τμήματα της Αφρικής θα επηρεάζουν κατά διαστήματα την Κεντρική Μεσόγειο έως και την Κύπρο από τις αρχές έως και τις 15 του μήνα, δίνοντας πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Την ίδια ώρα, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, θα έχουν ψυχρό χειμωνιάτικο καιρό. Στο σύνολο του μήνα ο μέσος όρος θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη θα κυμανθεί από +1 έως +2 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά επίπεδα.

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ – ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας η θερμοκρασία σήμερα και αύριο θα είναι κοντά στα κανονικά επίπεδα και βόρεια ίσως και λίγο κάτω από τα κανονικά. Από τις 7 – 8 του μήνα πολύ θερμές αέριες μάζες, που θα λιμνάζουν στην Κεντρική Μεσόγειο και στην Ιταλία, θα κινηθούν προς την Ελλάδα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα και πάνω από τους 30 – 32 βαθμούς Κελσίου τοπικά. Αυτές οι θερμοκρασίες θα πρέπει να διατηρηθούν έως και τις 14 – 15 του μήνα περίπου, καθώς από τις 17 – 18 έως και το τέλος του αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η μέση θερμοκρασία του μήνα θα βρίσκεται 1 – 2 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά επίπεδα.

 

ΥΕΤΟΣ – ΕΥΡΩΠΗ
Αρκετές θα είναι οι βροχές που θα πέσουν στη Δυτική Ευρώπη τις πρώτες 15 μέρες του μήνα και κυρίως σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, και πιο συγκεκριμένα στη Νορβηγία, θα σημειωθούν αρκετές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη Ευρώπη θα κυριαρχήσει ο άστατος κατά διαστήματα καιρός στο σύνολο του μήνα με μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή μεσημέρι – απόγευμα, ενώ λιγότερες φαίνεται πως θα είναι οι βροχές από τον μέσο όρο του μήνα στην Κεντρική Μεσόγειο και στην Ιταλία. Επίσης, αρκετά άστατος θα είναι ο καιρός στην Τουρκία, αλλά και στα ανατολικά Βαλκάνια.

 

ΥΕΤΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ
Το πρώτο δεκαήμερο θα χαρακτηριστεί από άστατο καιρό με μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια χώρα, φαινόμενα που δεν αποκλείεται τοπικά να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, όπως γίνεται τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Από τις 10 έως και τις 15 – 17 του μήνα θα επικρατήσει βελτιωμένος καλοκαιρινός καιρός με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάνουν και θα ξεπερνάνε τους 30 – 32 βαθμούς Κελσίου. Από τις 18 έως και το τέλος Μαΐου επιστρέφει ο άστατος καιρός, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά και κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές, με τη θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση επανερχόμενη στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass