Αυθεντικός αγροτουρισμός στο Μεταξοχώρι

Ο πολιτικός μηχανικός και οινοποιός Αντ. Μανωλίδης εξηγεί στην «ΕτΔ» τι είναι το WWOOFing και πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις του

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 15:06

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

«Φέτος το καλοκαίρι είναι μια καλή στιγμή να γνωρίσετε τον αγροτουρισμό στην πιο αυθεντική του μορφή, να γνωρίσετε το WWOOFing!»

έγραψε προχθές στο Facebook ο οινοποιός Αντώνης Μανωλίδης, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια, μαγεμένος από τις ομορφιές του Κισσάβου, αποφάσισε ν’ αφήσει την αγαπημένη του γενέτειρα, τη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιούνταν επιτυχώς ως πολιτικός μηχανικός, και να έρθει να εγκατασταθεί μόνιμα στο Μεταξοχώρι της Αγιάς για να «ζήσει» τη φύση και ν’ ασχοληθεί με την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή κρασιού.
Κάπου θυμάμαι να είχα διαβάσει για το δίκτυο WWOOF, αλλά ομολογώ ότι πολλά πράγματα γι’ αυτό δεν ήξερα. Ανέτρεξα γρήγορα στην Google, δεν βρήκα παρά ελάχιστες αναφορές σε ελληνικές σελίδες, αλλά τη γενικότερη φιλοσοφία την εισέπραξα, πριν τηλεφωνήσω στον Αντώνη για να μου τα εξηγήσει αυτός καλύτερα.
Το WWOOF είναι ουσιαστικά ένα είδος αγροτικού και εθελοντικού τουρισμού και τα αρχικά του σημαίνουν Παγκόσμιες Ευκαιρίες σε Οργανικές Φάρμες (World Wide Opportunities on Organic Farms). Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που συνδέει τους επισκέπτες με βιολογικούς αγρότες και καλλιεργητές για να προωθήσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες βασισμένες στην εμπιστοσύνη και τη μη νομισματική ανταλλαγή, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία μιας βιώσιμης παγκόσμιας κοινότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στο σχετικό site και στη συνέχεια μπορούν να επιλέξουν τη χώρα, την οποία θέλουν να επισκεφτούν. Στις περισσότερες χώρες οι εθελοντές βοηθούν στις δουλειές του αγροκτήματος για 4 με 6 ώρες την ημέρα και ως αντάλλαγμα τους παρέχεται τροφή και στέγη. Οι εργασίες έχουν να κάνουν με το αντικείμενο του αγροκτήματος και μπορεί να είναι από σπορά και κηπουρική μέχρι κομποστοποίηση, οινοποιία, τυροκομία, ακόμη και άρμεγμα.
Από ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό παράρτημα του WWOOF, το WWOOF Greece, το οποίο ανήκει στο διεθνές δίκτυο από το 2011. Η διαδικασία της online εγγραφής είναι εύκολη για τους επισκέπτες (WWOOFers), αλλά και για τους καλλιεργητές – οικοδεσπότες (WWOOF Hosts).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Ένας από τους 119, λοιπόν, Έλληνες οικοδεσπότες είναι κι ο Αντώνης Μανωλίδης, ο οποίος με χαρά θέλησε να μας μιλήσει γι’ αυτήν την ιδέα και για το πώς λειτουργεί. «Το WWOOFing» μας είπε «πρωτοξεκίνησε στην Αγγλία το 1971 από μια Αγγλίδα γραμματέα, τη Sue Coppard, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη των ανθρώπων που υποστηρίζουν τις οργανικές καλλιέργειες να έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο.

Το WWOOF δίνει αυτή τη δυνατότητα σε όλες και όλους που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη φύση, αλλά και μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την πιεστική καθημερινότητα, την οποία όλοι μας βιώνουμε. Είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς εθελοντισμού και οικοτουρισμού στον κόσμο και υπάρχει σχεδόν σε 130 χώρες. Μια ομάδα εθνικών οργανισμών WWOOF ίδρυσε την Ομοσπονδία Οργανισμών WWOOF (FoWO) το 2013, μια παγκόσμια κοινότητα που προωθεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις οικολογικές γεωργικές πρακτικές παρέχοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν και να μάθουν σε μικρές βιολογικές εκμεταλλεύσεις».

Στη ερώτησή μας ποιοι είναι οι στόχοι του WWOOF Greece, μας απάντησε ότι είναι να παρέχει σε όλους την ευκαιρία να αποκτήσουν από πρώτο χέρι εμπειρία στη βιολογική γεωργία και την κηπουρική, να μπουν, να ζήσουν στην ελληνική ύπαιθρο και να βοηθήσουν το κίνημα οργανικής καλλιέργειας. «Οι επισκέπτες ή αλλιώς οι WWOOFers» μας εξήγησε «εκφράζουν αρχικά μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας το ενδιαφέρον τους σε έναν ή περισσότερους οικοδεσπότες της αρεσκείας τους και, εφόσον γίνουν δεκτοί από κάποια φάρμα για συγκεκριμένες ημερομηνίες, την επισκέπτονται ως φιλοξενούμενοι και περνούν μερικές ώρες της ημέρας βοηθώντας στο αγρόκτημα υποδοχής, αποκτώντας, μέσω της ενασχόλησής τους με την καθημερινότητα του αγροκτήματος, πρακτικές γνώσεις για το κίνημα βιολογικής καλλιέργειας και βιώσιμης γεωργίας. Ως φιλοξενούμενοι επισκέπτες απολαμβάνουν διαμονή και διατροφή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους χωρίς καμία ανταλλαγή χρημάτων. Το WWOOF είναι καθαρά ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα για νέους κάθε ηλικίας από τα 18 έτη και πάνω.

Το WWOOFing είναι ένας τρόπος να μάθει ο ταξιδευτής – επισκέπτης – φιλοξενούμενος πρακτικές δεξιότητες σποράς σπόρων, παραγωγής φυτοχώματος, κηπουρικής, καλλιέργειας φυτών, λαχανικών ή λουλουδιών, κοπής ξύλου, αρμέγματος, οινοποιίας, συγκομιδής, παρασκευής γαλακτοκομικών ειδών, ψωμιού και παραδοσιακών γλυκών. Υπάρχει κάτι για όλους! Κατά συνέπεια, οι WWOOFers μπορούν να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες και να μάθουν για πολλές διαφορετικές πτυχές της βιολογικής γεωργίας και των πρακτικών βιώσιμης διαβίωσης ανάλογα με τη χώρα και τον οικοδεσπότη που επιλέγουν και σε ποιες δραστηριότητες συμμετέχουν».
«Από την άλλη, οι WWOOF hosts;» τον ρωτήσαμε «τι επιδιώκουν και τι προσδοκούν από όλο αυτό, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος; Και επίσης, τι προσφέρουν στον φιλοξενούμενο;».
 «Επιδιώκουμε και προωθούμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, να μοιραστούμε τον πλούτο της ελληνικής φύσης και κουλτούρας» μας απάντησε αρχικά και συνέχισε «Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από οικοδεσπότες. Μερικοί είναι άτομα ή οικογένειες που έχουν ένα κομμάτι γης και επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους προϊόντα για τον εαυτό τους, άλλοι είναι κοινότητες όπου κάθε άτομο χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του για να κάνει τη συλλογικότητά τους όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη, άλλοι κερδίζουν τα προς το ζην από τη γεωργική τους εργασία.

Το χειροπιαστό, αν θες, κέρδος είναι η βοήθεια που παρέχουν στις καλλιεργητικές ή άλλες εργασίες οι φιλοξενούμενοι. Οι καλλιεργητές, πέρα από τα προφανή, στέγη, τροφή και ασφάλεια, μεταβιβάζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες και παρέχουν ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον με σκοπό την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων».

«Έχεις καιρό» τον ρωτήσαμε «στο δίκτυο;». «Όχι» μας είπε. «Ξεκίνησα λίγο πριν την κρίση της πανδημίας στη χώρα μας και σχεδόν αμέσως έδειξε ενδιαφέρον να με επισκεφθεί ένα ζευγάρι από τον Καναδά. Δυστυχώς, όμως, δεν μπόρεσαν να έρθουν λόγω της κατάστασης κι ευελπιστούμε τώρα, τουλάχιστον για φέτος, να τραβήξουμε το ενδιαφέρον συμπατριωτών μας που θα ήθελαν να το δοκιμάσουν όλο αυτό. Το πρόγραμμα της WWOOF είναι ανοιχτό σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους. Μοναδική προϋπόθεση για να συμμετάσχει κανείς είναι να πληρώσει μια διετή συνδρομή αξίας 29€ για ένα άτομο ή 49€ για δύο άτομα.

Μέχρι 31 Μαΐου υπάρχει ειδική προσφορά έκπτωσης 50% στη διετή συνδρομή στο δίκτυο της WWOOF Greece. Ως Έλληνες απλά καταθέτετε ονομαστικά στην τράπεζα το μισό ποσό της διετούς συνδρομής και η συνδρομή σας ενεργοποιείται εντός 2 - 3 ημερών.

Εγγραφές γίνονται στην ιστοσελίδα wwoof.gr/wwoofer /register που είναι μόνο στα Αγγλικά. Ελπίζουμε, κι εγώ και οι υπόλοιποι Έλληνες WWOOF Hosts, για φέτος να θελήσουν αρκετοί συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την κίνηση. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να υπάρχει ανταπόκριση και να ζήσουν όσο γίνεται περισσότεροι την ομορφιά της φιλοξενίας, της φύσης, του αγροτουρισμού, της εθελοντικής προσφοράς».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass