«Ακόμα οι πληγές αιμορραγούν...»

Λιτή τελετή για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 15:09

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Με μια λιτή τελετή μνημοσύνης, στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημικής κρίσης, 101 χρόνια από τη φοβερή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,

η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας τίμησε χθες τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων. Αρχικά, στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας, μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το καθιερωμένο Μνημόσυνο.
Στη συνέχεια, στο Μνημείο των Ποντίων, στον προαύλειο χώρο του ναού δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου, μέλη της Ένωσης άφησαν λίγα λουλούδια και άναψαν συμβολικά τα απλωμένα κεράκια που σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000 (…για τις ψυχές που χάθηκαν).  Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσαν» μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας:
«101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η μνήμη παραμένει άσβεστη...101 χρόνια και ακόμα οι πληγές αιμορραγούν… ήταν τόσο βαθιές που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε...  Χρέος μας να θυμόμαστε, να μεταδίδουμε, να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση, που είναι μια συγγνώμη και τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Στην τελετή ήταν παρόντες: σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς και μέλη της Ένωσης.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Για το θέμα, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου έκανε την παρακάτω δήλωση: «101 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου κατά την οποία θανατώθηκαν 289.698 άνθρωποι (ενώ για κάποιους μελετητές ξεπερνούν τις 350.000) ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου εκτουρκισμού της ευρύτερης περιοχής του Πόντου και στόχος δεν ήταν μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι Αρμένιοι... Από την έκρηξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου (1914) ως τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), οι Νεότουρκοι με τα σκληρά μέτρα που έλαβαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου με τη μέθοδο των εξοριών, βιασμών, σφαγών, εξανδραποδισμών και απαγχονισμών εξόντωσαν:
α. Κατά την περίοδο 1914-1918 170.576 Ποντίους.
β. Κατά την περίοδο 1918-1922 119.122, συνολικά 289.698 Ποντίους. Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν φέτος με διαφορετικό τρόπο, αλλά όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην επαρχία Ελασσόνας το μήνυμα είναι ένα και κοινό.
Αποδίδουμε φόρο τιμής στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους και διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους.
Ενώνουμε τις φωνές μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κυρίως δεν ξεχνάμε τα θύματα και των ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες. Στην επαρχία Ελασσόνας οι Πόντιοι συμπολίτες μας τηρούν τα ήθη και έθιμά τους και αποτελούν ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους και στηρίζουμε τον αγώνα και τη δράση τους».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass