«Προσκλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα»

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τονίσθηκε σε εκδήλωση στη συνοικία Αβέρωφ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 15:10

«Για όλους εμάς τους απογόνους των γενοκτονηθέντων η 19η Μαΐου δεν αποτελεί απλά μια επέτειο, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να περιοριστεί

σε μια ημέρα θλιβερής μνήμης. Είναι ένα προσκλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα. Αγώνα έως την τελική δικαίωση. Και αυτό ακριβώς απαιτούμε από την ελληνική Πολιτεία. Ο ελληνισμός του Πόντου δεν χρειάζεται συμπόνια για τα πάθη του, μα συστράτευση στον αγώνα» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, Χρ. Τοπαλίδης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση, που έγινε χθες το πρωί στο Mνημείο για τις Αλησμόνητες Πατρίδες στη συνοικία Αβέρωφ, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για να ακολουθήσει ο χαιρετισμός του πρώην προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Με τον κ. Τοπαλίδη να σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «101 χρόνια συμπληρώνονται από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισσό και την έναρξη του τελικού και πιο φρικαλέου σταδίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που στοίχισε τη ζωή σε 353.000 αθώες ψυχές.

Βέβαια ούτε η Γενοκτονία ξεκίνησε το 1919, ούτε το έγκλημα στράφηκε μόνο απέναντι στους Έλληνες του Πόντου. Το εγκληματικό και απάνθρωπο σχέδιο που εξύφαναν τα νοσηρά μυαλά των Νεοτούρκων και ολοκληρώθηκε από τους εθνικιστές του αιμοσταγούς κτήνους Μουσταφά Κεμάλ είχε ως στόχο το σύνολο του χριστιανικού πληθυσμού της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξαϋλώνοντας 3.500.000 Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους και ξεριζώνοντας τους επιζώντες από τις πατρογονικές τους εστίες.
Πάνω στο αίμα όλων αυτών και στις περιουσίες τους δομήθηκε το σύγχρονο τουρκικό κράτος. Δυστυχώς η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να καταδικάσει το έγκλημα νομιμοποίησε τον θύτη και διαμόρφωσε τις συνθήκες μέσα στις οποίες η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία εξακολουθεί να διαπράττει το τελικό στάδιο της Γενοκτονίας, αυτό της άρνησης τέλεσής της, καταπιέζει και καταστέλλει κάθε φωνή που ξεφεύγει από το αφήγημα της κυρίαρχης κρατικής ιδεολογίας, καταπατά ή άλλως επικαλείται κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο και μοιραία εξακολουθεί να γενοκτονεί, όπως στην περίπτωση των Κούρδων.

Άλλωστε τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και επίκαιρα.
Δυστυχώς απέναντι σε όλα αυτά η στάση της ελληνικής Πολιτείας υπήρξε διαχρονικά κατώτερη των περιστάσεων. Στάση λήθης απέναντι στο έγκλημα και κατευνασμού απέναντι στον θήτη. Εσχάτως δε λόγω της δυναμικής του ποντιακού κινήματος και της προβολής του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας παρατηρούμε και μια διάθεση ευκαιριακής προβολής μέσω της Γενοκτονίας.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ
Για όλους εμάς τους απογόνους των γενοκτονηθέντων η 19η Μαΐου δεν αποτελεί απλά μια επέτειο, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια ημέρα θλιβερής μνήμης. Είναι ένα προσκλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα. Αγώνα έως την τελική δικαίωση. Και αυτό ακριβώς απαιτούμε από την ελληνική Πολιτεία. Ο ελληνισμός του Πόντου δεν χρειάζεται συμπόνια για τα πάθη του, μα συστράτευση στον αγώνα. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως το έγκλημα που συντελέσθηκε σε βάρος των προγόνων μας δεν αποτελεί «δική μας» μόνον υπόθεση, αλλά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αφορά τους πάντες. Εμείς, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, με όλες τις προσπάθειες και τις επιτυχίες μας, δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά πολιτικοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε την επίσημη ελληνική Πολιτεία. Έως τη στιγμή όμως που η επίσημη ελληνική Πολιτεία αρθεί στο ύψος της, εμείς, οι απόγονοι των Γενοκτονημένων, αναλαμβάνουμε το χρέος απέναντι στους 353.000 προγόνους μας.

Δίνουμε όρκο τιμής ενώπιον των ψυχών τους πως δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν θα ανεχθούμε ποτέ ξανά κανένα ανελεύθερο και γενοκτόνο καθεστώς οπουδήποτε. Σε εμάς έχει ανατεθεί η τιμή και το φορτίο να αποτελέσουμε τους προμάχους της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να σταθούμε αντάξιοι της θυσίας τους.

Ποτέ ξανά» κατέληξε ο ομιλητής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τους περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Δημ. Μπουρολιά, αντιδήμαρχο Λάρισας Γ. Σούλτη, γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας Αστ. Μαντζιώκα, περιφερειακό διευθυντή πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ζήση  Μπρούζα, περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκη, πρόεδρο Ισραηλιτικής Κοινότητας Ν. Λάρισας Μ. Μαγρίζο, πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας Απ. Βερέμη, πρόεδρο ΝΟΔΕ Λάρισας ΝΔ Χρ. Καπετάνο, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Σδράλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Δαμ. Ζιώκα.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος – Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλλινοστούντων, αλλά και των Συλλόγων Παλλινοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων, Κυπρίων, Αργιθεατών, Παλλινοστούντων Ποντίων, Μικρασιατών, ΜΕΣ Αβέρωφ, Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών «Οι Ακρίτες», Ιστορικής Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και Ποντίων Φοιτητών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Βασ. Παπαδόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Χρ. Σιμούλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, μέλη των συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass