Χαμηλής... έντασης η ηλεκτροκίνηση στη Θεσσαλία

Λίγοι οι σταθμοί φόρτισης, ελάχιστα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα -Τι λένε εκπρόσωποι αντιπροσωπειών στην «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2020 15:10

Με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς φαίνεται να κινείται η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας,

με την κυβέρνηση να προχωρά στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου εντός του καλοκαιριού. Βέβαια, δεν είναι λίγα τα ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, με κύρια την κατασκευή σταθμών φόρτισης οχημάτων σε δημόσιους χώρους, αλλά και την εύρεση κινήτρων για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, από την πλευρά των καταναλωτών.
Στη Θεσσαλία υπάρχουν λίγοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων προς το παρόν. Μόνο ένας δημόσιος φορτιστής υπάρχει στο Δημαρχείο Καρδίτσας, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Στέλιο Δημότσιο, σε διαδικασία επαναδημοπράτησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται η προμήθεια 3 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ύψους 42.000 ευρώ, στο πλαίσιο του έργου «ENERNETMOB» Interreg Mediterranean. Οι σταθμοί σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε σημεία εντός του αστικού κέντρου, περιοχών της Περιφέρειας. Στο wallbox του κτιρίου της Περιφέρειας φορτίζεται και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αποκτήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, το οποίο χρησιμοποιείται από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.
Στη Λάρισα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ελάχιστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ιδιοκτήτες τους για τη φόρτιση χρησιμοποιούν είτε τους σταθμούς που έχουν οι αντιπροσωπείες των οχημάτων απ’ όπου τα προμηθεύτηκαν, είτε παροχές που διαθέτουν στην οικία τους, ή τέλος, στον ιδιωτικό σταθμό φόρτισης «Gero S.A.» που διαθέτει σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Ο υπεύθυνος του καταστήματος, κ. Γιώργος Καμπίσιος, μας είπε τα εξής σχετικά με τη διαδικασία φόρτισης: «Στο κατάστημά μας, η 1η ώρα φόρτισης είναι δωρεάν και στη συνέχεια η χρέωση γίνεται ανάλογα με τη διάρκεια φόρτισης του κάθε οχήματος. Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, μια πλήρης φόρτιση μπορεί να διαρκέσει από 3 μέχρι και 8 ώρες. Δεν είναι ασυνήθιστο πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, να αφήνουν τα οχήματά τους να φορτίζουν στο γκαράζ τους, όλο το βράδυ». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μερικούς ακόμα σταθμούς φόρτισης στη Θεσσαλία, μέσω της ιστοσελίδας autonomous.gr: στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Σοφάδων (και στα 2 ρεύματα του Ε-65), σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Καλαμπάκα και τον Βόλο, καθώς και στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς στον τομέα της πώλησης αυτοκινήτων, οι πωλήσεις ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων στη Θεσσαλία, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, ενώ κάποια μοντέλα θα καθυστερήσουν να έρθουν στη χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι βασικοί λόγοι για τις μειωμένες πωλήσεις είναι πως το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι, σε γενικές γραμμές, υψηλό καθώς και ότι η αυτονομία πολλών μοντέλων δεν επιτρέπει την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρόνη Σπετσιώτη, υπάλληλο πωλήσεων στην αντιπροσωπεία Skoda του κ. Νικ. Ευαγγέλου, το κόστος ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος της εταιρείας με αυτονομία 260 χλμ., πλησιάζει τα 20.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Κυριαζή, πωλητή πωλήσεων στην αντιπροσωπεία Hyundai Νασιακόπουλου, το κόστος αγοράς ενός συγκεκριμένου νέου υβριδικού μοντέλου, φθάνει τα 23.000 ευρώ. Γι’ αυτόν τον σκοπό, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Οικονομικών, συνεργάζονται για τη θέσπιση κινήτρων για τους καταναλωτές και επενδυτές. Σε αρχικό στάδιο τα κίνητρα που θα δίνονται από το κράτος για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα έχουν τη μορφή επιδότησης, χρήματα που θα προέρχονται από το Ταμείο Ρύπων. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, το ποσό επιδότησης δεν θα είναι κλιμακωτό, αλλά καθορισμένο για κάθε τύπο αυτοκινήτου, αμιγώς ηλεκτρικό ή υβριδικό.
Ακόμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων κ. Γιώργο Βασιλάκη, οι επιδοτήσεις μπορεί να φτάσουν στα επίπεδα της Ολλανδίας και της Γερμανίας, δηλαδή περίπου 4.000-5.000 ευρώ. Ακόμα εξετάζεται η πιθανότητα, οι αγοραστές ηλεκτρικού αυτοκινήτου να πάρουν επιπλέον επιδότηση αν παράλληλα αποσύρουν από την κυκλοφορία ένα παλιό όχημα. Στην Ελλάδα έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος ώστε 1 στα 3 αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο έως το 2030. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η διυπουργική επιτροπή, πέρα από τις προαναφερόμενες επιδοτήσεις, εξετάζει επιπλέον μέτρα όπως, μειωμένα ασφάλιστρα, μειωμένα διόδια και ελεύθερο πάρκινγκ στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Ν. Μουλόπουλος

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass