Μικρότερη η ύφεση λόγω πανδημίας στη Λάρισα

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΦ. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ * ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 20:01 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουν 2020 20:04
Ο υφυπ. Δημοσιονομικής Πολιτικής  κ. Θ. Σκυλακάκης Ο υφυπ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θ. Σκυλακάκης

Ύφεση στη Λάρισα μικρότερη σε σχέση με την αναμενόμενη για το σύνολο της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πρόβλεψε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων για τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την εποχή του κορονοϊού.


Απαντώντας στον δήμαρχο Λαρισαίων αλλά και στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η ύφεση στην οικονομία της Λάρισας τελειώνει τώρα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου θα συνεχιστεί, καθώς η τοπική οικονομία στηρίζεται περισσότερο στον πρωτογενή και δευτερογενή και λιγότερο στον τριτογενή τομέα που πλήττεται περισσότερο αυτήν την εποχή.
Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής πάντως απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ύψος της ύφεσης, περιοριζόμενος στο αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για 4,7% και 7,9% αντίστοιχα, που έχει δηλώσει η χώρα στην Κομισιόν, δήλωσε ότι η υστέρηση εσόδων το τελευταίο δίμηνο ήταν μικρότερη της αναμενόμενης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προσδιόρισε τους κινδύνους για την οικονομία στη συνέχιση της υγειονομικής κρίσης, στον τουρισμό και τον ρυθμό ανάκαμψης, καθώς και στη δευτερογενή ύφεση από το εξωτερικό.
Παράλληλα χαρακτήρισε προκλήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας τις μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις να επενδύσουν στην οικονομία καθώς και το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης, επισημαίνοντας την ανάγκη αξιοποίησης με τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί αναμόχλευση κεφαλαίων. «Δεν πρέπει να πάμε σε δαπάνες που δεν παράγουν πλούτο, όπως συνέβη στο παρελθόν με ολέθρια αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την επόμενη ημέρα ως μοναδική ευκαιρία για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας και πρόβλεψε ότι αν η χώρα τα πάει καλά τότε οι προοπτικές της οικονομίας είναι καλές. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε να κάνει και ανέδειξε τις διαφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για τον τρόπο προσέγγισης της αντιμετώπισης της κρίσης. Ζήτησε περισσότερες κρατικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας και περισσότερα μέτρα για να κρατηθεί «όρθια η κοινωνία», ενώ τάχθηκε υπέρ της στήριξης της εργασίας και των μισθών ενάντια στις ευέλικτες μορφές εργασίας καθώς και της στήριξης των επιχειρήσεων αλλά με ανταλλάγματα.
Αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής με συντονισμό αναδεικνύοντας το μοντέλο της πράσινης οικολογικής ανάπτυξης με τις μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται στη ραχοκοκαλιά και με δίκαιη διανομή του πλούτου. Με την τελευταία αναφορά του κ. Τσακαλώτου συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός διαλόγου με τη συμμετοχή της κοινωνίας προκειμένου να μην χαθεί και η τελευταία ευκαιρία για να καταστήσουμε την οικονομία βιώσιμη.
Ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε την ανάγκη για μετασχηματισμό της οικονομίας με τρόπο ώστε να είναι πιο ισορροπημένη και να αφορά όλους τους ανθρώπους, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το μέγεθος ύφεσης, που προβλέπει η κυβέρνηση και έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων από την κυβέρνηση, που αφορούν στο ποσοστό της ανεργίας αλλά και την επάνοδο της οικονομίας στα επίπεδα του 2019.
«Πρέπει να δούμε αν θα μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης και νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο» είπε ο κ. Σαχινίδης για να κάνει μεταξύ άλλων και αναφορές στον κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό και τις παραγωγικές υποδομές που χρήζουν επανεξέτασης.
Νωρίτερα, σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης εξέφρασε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συνδράμει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και να παίξει ρόλο ανάσχεσης στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα στηριχθεί οικονομικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο Δήμος Λαρισαίων έχει υποεισπραξιμότητα 2 εκατ. ευρώ το δίμηνο, που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις ΚΑΠ, με τον δήμαρχο Λαρισαίων να επισημαίνει πάντως την ανάγκη για συνεργασία και συλλογική δουλειά ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εντοπιστούν προβλήματα και να υλοποιηθούν πολιτικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ύφεσης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έθεσε ως κεντρικό άξονα για την επιτυχημένη πορεία της οικονομίας την αναδιοργάνωση του κράτους διαπιστώνοντας ότι η χώρα έχει ένα βαρύ σύστημα διαχείρισης, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και ζήτησε ταχύτητα αυτοματισμό και απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση του οποιουδήποτε σχεδιασμού απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων. Στη διάρκεια της συζήτησης, που συντόνισε η περιφερειακή διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα έγιναν παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Π.Τ. Θεσσαλίας) κ. Ηλία Κοτσιμπογεώργο.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass