Το Διαχρονικό Μουσείο «βγάζει διαβατήριο»

Η ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ -ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ «UNESCO»

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2020 21:00

«Η Ελλάδα έχει αυτό το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του πολιτιστικού της αποθέματος, φέτος όμως ειδικά

αυτό που λέμε είναι η ασφάλεια πρώτα. ...Η Κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να θεωρηθεί χώρος απολύτως ασφαλής -όπως και είναι- ακριβώς γιατί ο τουρισμός είναι περίπου το 30% στο ΑΕΠ της χώρας» τόνισε χθες η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο επισκέψεών της σε μουσεία ανά τη χώρα ενόψει του ανοίγματός τους στις 15 Ιουνίου.
Η υπουργός συζήτησε με τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας κοινού και εργαζομένων από τον κορονοϊό, αλλά και ξεναγήθηκε στους χώρους του Διαχρονικού, ξενάγηση που καθ’ όλη τη διάρκειά της η «Ε» ήταν παρούσα. Η κ. Μενδώνη που συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια χαρακτήρισε το Διαχρονικό ως ένα από τα ωραιότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας. «Να έρθουν και να δούνε και οι γύρω περιοχές αυτό το εξαιρετικό και πρότυπο περιφερειακό μουσείο» τόνισε χαρακτηριστικά, το οποίο αξίζει και την προβολή διεθνώς. Το Υπουργείο -όπως σημείωσε- σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να επιτευχθεί επικοινωνία του Μουσείου ανά την οικουμένη.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Η κ. Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στο Αρχαίο Θέατρο τόνισε ότι αναμένει τη μελέτη για τη σκηνή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων -κατατίθεται όπως είπε η κ. Σδρόλια εντός των ημερών-, ώστε τον Ιούλιο να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αμέσως μετά ο περιφερειάρχης να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης, άρα χρηματοδότησης.
Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στο παγκοσμίως γνωστό brand name του Ολύμπου, για το οποίο πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να εγγραφεί στα πολιτιστικά τοπία της Unesco, που μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κανένα. Διαδικασία που θα κάνει η Περιφέρεια με τις προδιαγραφές που θα στείλει το Υπουργείο.
Μιλώντας στην «Ε» η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι: «Είμαστε σε περίοδο στην οποία κι εγώ και ο γενικός γραμματέας και ο πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και οι συνεργάτες μας κάνουμε επισκέψεις στα μουσεία για να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και να συζητήσουμε με τους κατά τόπους προϊσταμένους το δέον γενέσθαι.
Η Ελλάδα έχει αυτό το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του πολιτιστικού της αποθέματος, φέτος όμως ειδικά αυτό που λέμε είναι η ασφάλεια πρώτη. Θέλουμε τους τουρίστες, θέλουμε τους επισκέπτες, θέλουμε εσωτερικό τουρισμό», ενώ εν συνεχεία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να προστατέψει τους πολίτες της αλλά και τους επισκέπτες από τον κορονοϊό, αλλά και το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι «Η Κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια και εξαιρετικά επιτυχημένη, γι’ αυτό έχει πάρει και τα εύσημα, ώστε η Ελλάδα να θεωρηθεί χώρος απολύτως ασφαλής -όπως και είναι- ακριβώς γιατί ο τουρισμός είναι περίπου το 30 τοις εκατό στο ΑΕΠ της χώρας».

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Εν συνεχεία, η υπουργός μιλώντας για την εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία Υπουργείου-Περιφέρειας μίλησε με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Κώστα Αγοραστό, σημειώνοντας ότι: «Ήθελα να δω το Διαχρονικό Μουσείο τελειωμένο που δεν το είχα δει. Φυσικά είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι με τον περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος είναι φίλος και δεν είναι η τυπική σχέση υπουργού-περιφερειάρχη.
Νομίζω ότι εδώ και χρόνια κάναμε πάρα πολλά πράγματα σε μια εξαιρετική συνεργασία, πράγματα τα οποία είναι εμφανή. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες κοινές δράσεις μας απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις. Επομένως μας ενδιαφέρει το πολιτιστικό απόθεμα, η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη δημιουργία να είναι το όχημα ανάπτυξης -πνευματικής αλλά και οικονομικής- για όλη την περιφέρεια».

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Αναφερόμενη στην προσπάθεια του ΥΠΠΟ για εξωστρέφεια των εποπτευόμενων φορέων του τόνισε ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού από τον Ιούλιο και μετά κάνει μια συστηματική προσπάθεια προβολής του έργου των υπηρεσιών του και των φορέων του, ήδη αν δει κανείς τους αριθμούς στα social media, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ακόμη και στη νέα πλατφόρμα που εγκαινιάσαμε πριν από λίγες ημέρες, το digital culture.com, βλέπει κανείς μια αυξανόμενη επισκεψιμότητα γιατί βλέπει κανείς πολύ καλό περιεχόμενο. Το Διαχρονικό Μουσείο είναι ένα εξαιρετικό μουσείο, από τα πιο ωραία μουσεία της περιφέρειας και πρέπει να προβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας όπως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λάρισας είναι ένα κομμάτι του Υπουργείου Πολιτισμού, άρα δεν κάνουμε κάτι περισσότερο από τα να δείξουμε προς τα έξω τη σωστή δουλειά που κάνουν τα στελέχη του Υπουργείου. Γιατί το Υπουργείο παράγει γεγονότα» και είναι από τις λίγες κρατικές δομές που παράγει γεγονότα».

ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΗΝΗ
Η υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Αρχαίο Θέατρο και στην πορεία των εργασιών προτρέποντας την προϊσταμένη να καταθέσει άμεσα τη μελέτη για το σκηνικό οικοδόμημα ώστε να ξεκινήσει από την Περιφέρεια η διαδικασία χρηματοδότησης.
Η υπουργός τόνισε ότι «Οι εργασίες προχωρούν συστηματικά, ήδη πριν από λίγο με ενημέρωσε η κ. Σδρόλια ότι η μελέτη που αφορά στο σκηνικό οικοδόμημα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την Εφορεία. Τώρα πρέπει να έρθει στο Υπουργείο, ώστε εντός του Ιουλίου να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να μπορέσει ο περιφερειάρχης να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης, άρα χρηματοδότησης» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με τη σειρά του τόνισε ότι «Με την υπουργό συνεργαζόμαστε για να αποδώσουμε 33 νέα έργα πολιτισμού στους πολίτες. Η Λίνα Μενδώνη και η αγαστή συνεργασία μαζί της δίνει τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να επισκεφτεί το ναυάγιο της Περιστέρας που από άποψη μοναδικότητας, είναι ισάξιο του Παρθενώνα, καθώς είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στο οποίο μπορεί κάποιος να καταδυθεί. Με το καινούριο θεσμικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό, τα αρχαιολογικά πάρκα αποκτούν σάρκα και οστά», ενώ απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους να επισκεφτούν τα μουσεία αφού όπως είπε «Είναι ευκαιρία σ’ αυτή την ειδική συγκυρία να επισκεφτούμε όλοι τα μουσεία μας και να επανασυστηθούμε με τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Είναι μια περίοδος που πρέπει να αποκτήσουμε αυτογνωσία διά της μελέτης της ιστορίας, άρα διά της επίσκεψης στα μουσεία και στους χώρους πολιτισμού όλων των φάσεων της ιστορίας. Είναι ευκαιρία ενίσχυσης της αυτογνωσίας μας».
* «Είναι πολύ σημαντικό που η υπουργός επισκέφτηκε το Διαχρονικό Μουσείο. Μάλιστα το Μουσείο σχεδιάστηκε όταν η κ. Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας, και βοήθησε σημαντικά στην υλοποίησή του. Τα κολακευτικά λόγια που είπε η υπουργός για το Μουσείο μάς έδωσαν μεγάλη χαρά γιατί έζησε από πολύ κοντά την πορεία ώσπου να γίνει αυτό που είναι σήμερα» τόνισε από την πλευρά της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ - ΦΩΤ.: ΚΩΝ. ΤΣΑΝΤΖΟΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass