Παραπέμπονται δημοσιογράφος και πολιτευτής της ΝΔ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΨΕΥΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2020 21:01

Με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων παραπέμπονται, μετά από εισαγγελική έρευνα, ένας δημοσιογράφος

ενημερωτικής ιστοσελίδας της Λάρισας όπως και μια Λαρισαία πολιτευτής, για το «πρώτο» κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή. Άσχετα από την έκβαση της υπόθεσης κατά την ακροαματική διαδικασία είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, που Λαρισαίος δημοσιογράφος παραπέμπεται σε δίκη κατηγορούμενος για διάδοση ψευδών ειδήσεων, ενώ η ίδια υπόθεση αναδεικνύει – για πολλοστή φορά – την ευκολία με την οποία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φήμες αναφέρονται ως... αλήθειες. Πληροφορίες, οι οποίες παρότι αφορούν ακόμη και σε προσωπικά δεδομένα, υιοθετούνται από μερίδα μέσων ενημέρωσης, που αναπαράγουν τις ανακρίβειες αυτές ως «αληθινά» γεγονότα, χωρίς την απαιτούμενη διασταύρωση.
Στην περίπτωση της Λάρισας, ο δημοσιογράφος έκανε δημοσίευμα χωρίς διασταύρωση από τις μοναδικές με αυτή την αρμοδιότητα υγειονομικές αρχές, ενώ η Λαρισαία πολιτευτής (σ.σ. στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια με τη ΝΔ στον νομό Λάρισας επιβεβαίωνε το «αληθές» της είδησης, παραπέμποντας μάλιστα στην πηγή της, από την ιατρική κοινότητα, κάνοντας πιστευτή την «είδηση» που αποδείχθηκε ψευδής.
Το δημοσίευμα της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας με τίτλο «Πρώτο κρούσμα κορονοϊού και στη Λάρισα! Θετικό το δείγμα του 23χρονου φοιτητή» αποδείχθηκε ψευδές, προκαλώντας καταρχήν τις αντιδράσεις της οικογένειας του φοιτητή που μετά την ανάρτηση δέχθηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την υγεία του 23χρονου που είχε επιστρέψει στη Λάρισα, μετά από ταξίδι στο εξωτερικό. Δημιουργώντας πρόσθετο θέμα καθώς, ούτε η οικογένειά του αλλά ούτε και ο ίδιος, παρότι νοσηλευόταν γι’ αυτόν τον λόγο, είχε ενημερωθεί νωρίτερα πως «νοσεί» από τον νέο κορονοιό, όπως διαδιδόταν στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Προκάλεσε ωστόσο και την εισαγγελική παρέμβαση και με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, Αντεισαγγελέας παραπέμπει τον δημοσιογράφο με την ιδιότητα του αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας και τη Λαρισαία που διαβεβαίωνε για την εγκυρότητα της είδησης, ως υπαίτιους ότι μέσω του διαδικτύου διέδωσαν ψευδείς ειδήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ε», η δίκη των δύο κατηγορουμένων προσδιορίσθηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου 2020 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το επίμαχο δημοσίευμα έγινε το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου 2020 και είχε τίτλο «Πρώτο κρούσμα κορονοϊού και στη Λάρισα! Θετικό το δείγμα του 23χρονου φοιτητή». Ο φοιτητής επέστρεψε στη Λάρισα μετά από ταξίδι στην Πράγα και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κυρίως για προληπτικούς λόγους στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Μέχρι τότε, με αφορμή και το πρωτόγνωρο της πανδημίας, η λεγόμενη κοινή γνώμη δεχόταν καταιγισμό πληροφοριών γύρω από τον νέο κορονοιό (Covid -19). Ωστόσο την ευθύνη για την επίσημη ενημέρωση του Τύπου και κατ’ επέκταση των πολιτών είχαν φορείς του Υπουργείου Υγείας ως καθ’ ύλη αρμόδιοι.
Στις 12 το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου έγινε το δημοσίευμα ενώ στη συνέχεια η Λαρισαία στη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) και σε συνομιλία της, επέμενε για την εγκυρότητα της «είδησης», ότι δηλαδή υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Λάρισα, επικαλούμενη ότι την πληροφορία την έλαβε από ιατρική πηγή (σ.σ. κατονομάζοντας την πηγή) που προερχόταν μάλιστα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που αποτελούσε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό αλλά και το νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο φοιτητής. Διάσταση που έκανε πιστευτή την «είδηση» η οποία ωστόσο δεν διασταυρώθηκε από την ενημερωτική ιστοσελίδα που έκανε το δημοσίευμα.
Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί πώς όταν γίνει η δίκη, ενδεχομένως να απαντηθεί το ερώτημα πώς εμπλέκεται η πολιτευτής με το δημοσίευμα ή αν εμπλέκεται στην υπόθεση μόνο λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση στο Facebook για την εγκυρότητα της πληροφορίας.
Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ενημερώθηκε από το Βιοχημικό Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης ότι ήταν αρνητικό στον κορονοϊό το δείγμα που ελήφθη από τον νεαρό Λαρισαίο, διαψεύδοντας το δημοσίευμα.
Το θέμα προσέλαβε διαστάσεις, με δεδομένη την ταχύτητα – λόγω της αναπαραγωγής του – από τον ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ η διάψευση της είδησης προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ των ενημερωτικών ιστοσελίδων, όπως προκάλεσε και την παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, η οποία με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων «καλούμε όσους δημοσιογραφούν καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας να συνέλθουν. Δεν γίνονται όλα στη ζωή για ένα κλικ...».
Να σημειωθεί τέλος, ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής προκαταρτικής έρευνας που ακολούθησε, κλήθηκαν και κατέθεσαν κατηγορούμενοι και μάρτυρες, ορισμένοι εκ των οποίων αναμένεται να κληθούν επίσης και κατά την ακροαματική διαδικασία, που παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για την έκβαση της υπόθεσης όσο και για την τύχη της κατηγορίας σε βάρος των δύο κατηγορουμένων.                           

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass