Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες πατριώτες

ΣΤΟ «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ» ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 15:00

Εκδήλωση μνήμης για τους 40 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της φασιστικής κατοχής τον Μάρτιο του 1944 και σε αντίποινα της ανατίναξης αμαξοστοιχίας στα Τέμπη από το τάγμα Μηχανικού του ΕΛΑΣ, διοργανώθηκε χθες στο «Αντιαεροπορικό» από τον Δήμο Λαρισαίων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στο Μνημείο στο Ομορφοχώρι, ενώ στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε με ομιλία του ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Γιάν. Αλεξούλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως τον Φεβρουάριο του 1944 «οι Έλληνες πατριώτες με αρχηγό τον Βρατσάνο, πραγματοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη. Tο Μηχανικό του Ολύμπου, μεταξύ Τεμπών και Πυργετού, ανατινάζει την ταχεία αμαξοστοιχία με αριθμό 53, που μεταφέρει το επιτελείο και τη Διοίκηση μιας ολόκληρης μεραρχίας, χίλιους περίπου Γερμανούς αξιωματικούς των Es -Es.
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της ηρωικής αυτής πράξης έγινε αποκλειστικά από αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Αποτέλεσμα αυτής ήταν μία από τις επίλεκτες εφεδρικές δυνάμεις των Γερμανών στα Βαλκάνια να μην φτάσει ποτέ στην Ουκρανία, όπου θα πλαισίωνε τον κύριο όγκο του γερμανικού στρατού που πολεμούσε στο ρωσικό μέτωπο. Η προσφορά του Μηχανικού του Ολύμπου στον σοβιετικό στρατό και στον συμμαχικό αγώνα ήταν μεγάλη και ουσιαστική. Οι Γερμανοί ως αντίποινα διέταξαν «την δια τουφεκισμού εκτέλεσιν…» 100 ατόμων που βρίσκονταν υπό κράτηση από τον γερμανικό στρατό.
Ανάμεσα σε αυτούς που θα εκτελούνταν συμπεριλαμβάνονταν και σημαντικά στελέχη της Αντίστασης στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όπως ο Γιάννης Πατέρας, η Επονίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, ο Θέος Ράπτης και πολλοί άλλοι. Οι περισσότεροι είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια, αλλά τα υπέφεραν χωρίς να αποκαλύψουν τίποτα».
«Η εκτέλεση των 40 πατριωτών στάθηκε σημαντικό γεγονός στην Κατοχική ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Η Εθνική Αντίσταση αποτέλεσε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Μας δίδαξε πως δεν υπάρχει τίποτε ιερότερο στη ζωή από την ελευθερία. Η καλύτερη τιμή γι’ αυτούς είναι η πάταξη των φασιστικών ιδεών, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο δικαίωμά του για μια ειρηνική ζωή στον τόπο του, χωρίς κατοχές και εξωτερικές επεμβάσεις» κατέληξε ο κ. Αλεξούλης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Γ. Λαδόπουλος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν, ο αντιδήμαρχος Γ. Αλεξούλης, ο εκπρόσωπος του ΑΤΑ, Γ. Α. Αγορογιάννης, ο αστυνομικός υποδιευθυνής, Ευαγ. Πελεκάνης,o περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γ. Δοδοντσάκης, ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» Δαμ. Ζιώκας, η γ.γ. του Επιμελητηρίου, Καλ. Τζίκα, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Μ. Μαγρίζος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, Γ. Μπέφας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της 110 ΠΜ Χρ. Κακατάτσης, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς, της ΠΥΛ αλλά και φορέων. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στον Αντιαεροπορικό πραγματοποιήθηκαν λιτές εκδηλώσεις στην προτομή του Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου, με κατάθεση στεφάνων, όπως και στην πλατεία Δήμ. Τσάτσου, όπου και η σχετική προτομή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass