«Πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση»

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 21:00

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των αιρετών στο Νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης

για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο να προαναγγέλλει επαφές με ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και ΕΕΤΑΑ, ανακοινώνοντας τους 11 άξονες του νέου προγράμματος.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός μετά την παρουσίαση του προγράμματος ερωτηθείς από την «Ε» δήλωσε πως «το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως «πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης» προς την Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των Περιφερειών στην εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναφέρει με τον πιο καθαρό τρόπο την ανάγκη για μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση».
Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να δηλώνει στην «Ε» πως «οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας σημαντικής περιόδου για την Αυτοδιοίκηση, που έρχεται να διαδεχθεί την εξίσου σημαντική περίοδο του προγράμματος “Φιλόδημος”».
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό», λέγοντας πως «είναι η πυξίδα» «που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας». Για να διευκρινίσει πως «στα επόμενα χρόνια 2,5 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε όλη την περιφέρεια και θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις εργασίας» προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η αντικατάσταση του “Φιλόδημου” από το “Αντώνης Τρίτσης” συνιστά επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση». Με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο να σημειώνει πως «ο στόχος του προγράμματος είναι τριπλός: Αναπτυξιακός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός», διευκρινίζοντας ότι «τις επόμενες τρεις εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΕΕΤΑΑ με τη συντονισμένη δράση μας θα ενημερώσουμε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι πλέον στο χέρι όλων μας το πρόγραμμα αυτό να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και να πετύχει υψηλότατους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων που έχουν διασφαλιστεί. Αυτός είναι ο δρόμος για να δημιουργηθούν αμέσως χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή των έργων. Αυτή είναι η άμεση δική μας συμβολή στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας τους 11 άξονες και την κατανομή των έργων και δράσεων του προγράμματος. Την ανακοίνωση του προγράμματος επικρότησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ∆ημ. Παπαστεργίου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «με 2.5 δισ. ευρώ εξασφαλισμένους πόρους, έχουμε τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε τη χώρα», ενώ ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Α. Τζιτζικώστας δήλωσε πως «με το νέο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμοι αποκτούν ένα ισχυρό εργαλείο υλοποίησης αναγκαίων έργων».

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»
Αναλυτικότερα στη δήλωσή του στην «Ε», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημειώνει πως «το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως «πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης» προς την Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των Περιφερειών στην εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναφέρει με τον πιο καθαρό τρόπο την ανάγκη για μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Ακόμα, αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για ανθρώπινα έργα».
Με τον κ. Αγοραστό να υπογραμμίζει πως «για να ξεκλειδώσουμε την οικονομία χρειάζονται έργα, ταχύτητα, αυτοματισμός και ευελιξία. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δίνει ένα αποτελεσματικό, φιλόδοξο και κοστολογημένο εργαλείο ανθρώπινων έργων.
Είναι μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί με τον πιο καθαρό τρόπο την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς την Aυτοδιοίκηση, αλλά και την ανάγκη για μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Απομένει, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλοι οι φορείς υλοποίησης να αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό για ουσιαστικά, ανθρώπινα έργα προστιθέμενης αξίας».

ΣΒΑΚ, ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στη δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας σημαντικής περιόδου για την Αυτοδιοίκηση, που έρχεται να διαδεχθεί την εξίσου σημαντική περίοδο του προγράμματος «Φιλόδημος».
Είχα την ευκαιρία προχθές μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ να συζητήσουμε αναλυτικά με τον υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα που προωθεί και χρηματοδοτεί έργα και δράσεις που αφορούν σε μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων των Δήμων.
Ο Δήμος Λαρισαίων είναι έτοιμος και προετοιμασμένος να προωθήσει σημαντικό αριθμό έργων στο νέο πρόγραμμα για να συνεχιστεί το μεγάλο έργο που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε» καταλήγει ο κ. Καλογιάννης.
Ο Δήμος Λαρισαίων αναμένεται να εστιάσει -μεταξύ άλλων- στα σκέλη που αφορούν στις αστικές αναπλάσεις, στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, στη σχολική στέγη, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο σκέλος των αστικών αναπλάσεων αναμένεται να επεκταθούν έργα όπως αυτά του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με επέκταση των ποδηλατοδρόμων, των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και γενικότερα της απόδοσης κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται τα έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης με τη δημοτική αρχή να στοχεύει στην αντικατάσταση με νέο του συνόλου του δικτύου ύδρευσης όπως και της λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών σε όλες τις κοινότητες, αλλά και της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Δήμος Λαρισαίων θα εστιάσει στη βελτίωση της κατάστασης της σχολικής στέγης, ενώ τέλος αναμένεται η χρηματοδότηση έργων που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass