Συγχρονισμένο με την κοινωνία...

Το 3ο τεύχος του «Αχιλλίου Πόλις» με 7 άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και 34 μεστά κείμενα

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2020 15:40

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου συνεχίζει την προσπάθεια για την καλλιέργεια ενός άλλου πνευματικού λόγου, που προάγει τη θεολογία, την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό του τόπου, αλλά και γίνεται αφορμή

διαλόγου της Εκκλησίας με το σήμερα. Το τρίτο τεύχος του περιοδικού «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ» κυκλοφορήθηκε πριν από λίγες μέρες με πλούσια ύλη.
Αφιερωμένο στην ενότητα της Εκκλησίας, με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, σχεδιασμένο από τον κορυφαίο Λαρισαίο αγιογράφο Χρήστο Παπανικολάου, στο οποίο αποτυπώνεται η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, το τρίτο τεύχος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κείμενα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, αναφερόμενα στη συνοδικότητα, ενώ ο Σταύρος Γουλούλης αναφέρεται στον εν πολλοίς άγνωστο Άγιο Κυπριανό, Μητροπολίτη Λαρίσης.
Στο δεύτερο μέρος, το οποίο έχει ιστορικό περιεχόμενο, σημειώνουμε – μεταξύ άλλων- τα άρθρα του γιατρού Ν. Παπαθεοδώρου για τον ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης και της Φανής Καλοκαιρινού, διευθύντριας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Λάρισας, για τα σταμπωτά του Τυρνάβου.
Στο τρίτο μέρος, που αναφέρεται στη μνήμη Λαρισαίων, αξίζει να σταθεί ιδιαίτερα κάποιος στο άρθρο του Αρχιμ. Τιμοθέου Αγγελή για τη διακονία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης Ιακώβου Σχίζα στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου στην Κερατέα, ενώ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Άγγελος Πετρουλάκης γράφει για τον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τέταρτο μέρος, που αναφέρεται στη σχέση Εκκλησίας και Κοινωνίας, παρουσιάζει το κείμενο του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου για τη συνταγματική και νομική αρχή της αναλογικότητας, ενώ η Βαρβάρα Βασιλάκη αναφέρεται στο ζήτημα του διαζυγίου και ο Γιώργος Τράντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στάσης της Εκκλησίας έναντι των καιρών μας.
Το πέμπτο μέρος αναφέρεται σε ζητήματα ορθόδοξης πνευματικότητας και μπορεί κάποιος να διαβάσει το αφιέρωμα του καθηγητή Αγιολογίας Σωτήρη Μπαλατσούκα στον Αρχιμ. Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη και άλλα κείμενα για αγίους παλαιότερους και νεότερους.
Το έκτο μέρος περιλαμβάνει απόπειρες συσχετισμού των εορτών της πίστης μας με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ στο έβδομο μέρος, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ντίνος Αυγουστή γράφει για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ο π. Ευάγγελος Γκανάς μία εξαιρετική μελέτη για τη χριστιανική μαρτυρία στην εποχή της υψηλής Τεχνολογίας.
Το περιοδικό περιλαμβάνει συνολικά 34 κείμενα και τα χρονικά της τοπικής Εκκλησίας, ενώ ξεκινά με συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος «το περιοδικό μας δεν είναι κομμάτια άψυχο χαρτί, αλλά κατάθεση ψυχής από όλους όσους συμμετέχουν στη δημιουργία του και αναζήτηση πορείας ζωής από όσους συμμετέχουν στη μελέτη του. Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Όχι επειδή το περιοδικό μας πλέον παραπέμπεται από επιστημονικά συγγράμματα και εργασίες, αλλά διότι καταγράφεται η ικανότητά του να προβληματίζει και να αντιπαλαίει ιδεοληψίες και προκαταλήψεις».
Το τρίτο τεύχος του «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ» μπορεί κάποιος να το προμηθευθεί από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της πόλης, ενώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass