ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2020 21:06

Διαδικτυακή ημερίδα: COVID-19 και καρκίνος μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», διοργανώνει την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, 10πμ–2:30μμ, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «COVID-19 και καρκίνος μαστού». Στόχος της διαδικτυακής ημερίδας είναι κάθε γυναίκα που έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού να λάβει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση από έγκριτα μέλη της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπους φορέων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ασθένειά της στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Σε μια προσπάθεια σφαιρικής προσέγγισης της πανδημίας του COVID-19 σε συνάρτηση με τον καρκίνο του μαστού, στη θεματολογία της ημερίδας περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στα νεότερα δεδομένα για τον COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, στις επιπτώσεις της πανδημίας στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας καθώς και στην προσαρμογή των θεραπειών, των κλινικών ελέγχων, των χειρουργείων, των επανελέγχων και των ακτινοθεραπειών στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναλυθούν τα δικαιώματα των ασθενών και πώς αυτά διαμορφώνονται στην εποχή της πανδημίας, η ψηφιοποίηση της υγείας και οι αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς στην επαφή μας με το ιατρικό προσωπικό, οι ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού στην εποχή του COVID-19, καθώς και οι τρόποι αξιοποίησης της κρίσης που δημιούργησε στη ζωή μας η πανδημία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στο Facebookhttps://www.facebook.com/almazois/

 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων στη Βάση της Ιατρικής Ακριβείας ξεκινάει τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, και αρχική χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ, με διετή διάρκεια υλοποίησης. Στο Δίκτυο, που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στη διαμόρφωση του χάρτη της ιατρικής του μέλλοντος, συμμετέχουν κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και συν-συντονιστή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στη χώρα μας, με την ιδιαίτερα έντονη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού να αυξάνεται συνεχώς, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (όπως η νόσος Πάρκινσον, η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η νόσος Αλτσχάιμερ, και άλλες μορφές άνοιας) αφορούν δεκάδες χιλιάδες πάσχοντες, ενώ έρευνες εκτιμούν πως ο αριθμός τους θα υπερτριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες. Στην αντιμετώπιση του φαινομένου, που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, θα συμβάλει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων, μέσω της αξιοποίησης της Έρευνας προς όφελος της Δημόσιας Υγείας. Σε ερευνητικό επίπεδο, στη χώρα διεξάγονται μελέτες εστιασμένες σε πρώιμη–προκλινική διερεύνηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, ενώ συστηματική καταγραφή περιστατικών πραγματοποιείται και από Ερευνητικά Κέντρα.
Το νέο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας περιλαμβάνει τέσσερις διακριτούς στόχους:
1. Τη δημιουργία Μητρώου Νευροεκφυλιστικών Νόσων.
2. Τη δημιουργία Τράπεζας Βιολογικού Υλικού Νευροεκφυλιστικών Νόσων.
3. Τη Βιοχημική και Μοριακή ανάλυση βιολογικού υλικού.
4. Την ανάπτυξη κυτταρικών και ζωικών μοντέλων, καθώς και καινούργιων βιολογικών δεικτών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Το Δίκτυο συντονίζεται από τον πρόεδρο του ΙΤΕ και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, με συν-συντονιστή τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λεωνίδα Στεφανή. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης, οι φορείς που θα υλοποιήσουν τη δράση, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε επόμενο στάδιο, υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση του Δικτύου, ώστε αυτό να συμπεριλάβει και άλλους Ερευνητικούς Φορείς, Πανεπιστήμια αλλά και Νοσοκομειακές Κλινικές της χώρας, με δραστηριότητα που αφορά Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα.

 

Ιωάννης Κωτσιόπουλος: ΣΔΙΤ στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Tα μέτρα που ελήφθησαν στο Σύστημα Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας για τα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.). Αναφερόμενος δε στην πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού ή ένα κύμα γρίπης από τον Σεπτέμβριο επισήμανε ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα διπλής δυναμικότητας, που θα μπορεί να διαχειριστεί τόσο μια υγειονομική κρίση, όσο και τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων, των ογκολογικών ασθενών, όλων όσων θέλουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας». Και πρόσθεσε πως «Με τον κ. Κοντοζαμάνη επεξεργαζόμαστε ένα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που δίνει έμφαση στη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος, έχει ως φιλοσοφία του το δίκτυο της ΠΦΥ και έχει ως στόχο να αποτυπώσει καλύτερα τις ανάγκες των ασθενών και των πολιτών». Στη συνέχεια, ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου η χώρα μας υστερεί σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας όμως πως μέσα στην υγειονομική κρίση έγιναν πολλά σημαντικά βήματα, όπως το BI του Υπουργείου Υγείας που καθημερινά ενημερωνόταν από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και η άυλη συνταγογράφηση.

 

MASKES

Καθημερινή ζωή εν μέσω πανδημίας κοροναϊού

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass