«Αρρυθμίες» στην παράταξη Τσιλιμίγκα

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΧΡ. ΓΕΛΛΑΛΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ π. ΡΙΖΟΥ ΚΟΜΗΤΣΑ* «Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΧΡ. ΓΕΛΛΑΛΗΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2020 21:02

Το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, καθώς φαίνεται, θα κληθεί τελικά να ρυθμίσει τις...

«αρρυθμίες» στο εσωτερικό της παράταξης του καρδιοχειρουργού Νικ. Τσιλιμίγκα «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» μετά την απόφαση του πρώτου επιλαχόντα Χρήστου Γελλαλή να διεκδικήσει τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας ζητώντας την έκπτωση του π. Ρίζου Κομήτσα από το αξίωμα του συμβούλου, θέση που διατηρεί παρότι τον περασμένο Ιανουάριο χειροτονήθηκε ιερέας.
Η υπόθεση, πέρα από τις επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό της ίδιας της παράταξης όσο και στην όποια πολιτική σχέση μεταξύ των ηγεσιών των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ που κατήλθαν με κοινό ψηφοδέλτιο στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, παρουσιάζει και δικαστικό ενδιαφέρον με δεδομένο ότι το Δικαστήριο σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά, θα κληθεί να εξετάσει και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του θρησκευτικού λειτουργού με τα καθήκοντα του περιφερειακού συμβούλου.
Αν δεν αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης τότε σήμερα, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, θα συζητηθεί η ένταση που κατέθεσε με την ιδιότητα του πρώτου επιλαχόντα υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Λάρισας ο κ. Χρ. Γελλαλής ζητώντας την έκπτωση, από το αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας και μέλους της ίδιας παράταξης, π. Ρίζου Κομήτσα. Προχθές, παραμονές της δίκης, από την παράταξη Τσιλιμίγκα ανακοινώθηκε πως όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκφράζουν «τη στήριξη στην επιλογή της απόφασης του συναδέλφου μας, Ρίζου Κομήτσα να παραμείνει στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου και να τιμήσει όλους αυτούς που τον ψήφισαν, παρότι παράλληλα επέλεξε και τον δρόμο της ιεροσύνης», ενώ ο κ. Χρ. Γελλαλής με δήλωσή του στην «Ε» υπογραμμίζει πως «η δήλωση στήριξης του Συνδυασμού προς τον κ. Ρίζο Κομήτσα θα έπρεπε να είναι περισσότερο συγκρατημένη εν αναμονή της δικαστικής κρίσης, διότι σε περίπτωση διαπίστωσης κωλύματος, μετά τη δήλωση αυτή ο εκλογικός συνδυασμός εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε όσους τον στήριξαν και τον πίστεψαν».

ΙΕΡΟΣΥΝΗ
Όπως είναι γνωστό, στις 25 Ιανουαρίου 2020 ο π. Ρίζ. Κομήτσας χειροτονήθηκε ιερέας στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Ανατολή Αγιάς. Διατηρώντας ωστόσο παράλληλα το αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου Λάρισας με την παράταξη Τσιλιμίγκα, προκαλώντας την αντίδραση του συνυποψηφίου του στις εκλογές και πρώτου επιλαχόντα σε σταυρούς στη Λάρισα, Χρ. Γελλαλή, ο οποίος διεκδικεί τη θέση, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Ζητώντας από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας να προχωρήσει «στην αυτοδίκαιη έκπτωση» του π. Ρίζου με το σκεπτικό «της ασυμβίβαστης ιδιότητας του θρησκευτικού λειτουργού» με το αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου, παραπέμποντας σε σχετική νομοθεσία.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ  ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Ενόψει της δίκης, όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλία στην καρδιά μας» με ανακοίνωσή τους σημείωναν τη στήριξή τους στον π. Ρίζο Κομήτσα, καλώντας τον «να παραμείνει στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου και να τιμήσει όλους αυτούς που τον ψήφισαν, παρότι παράλληλα επέλεξε και τον δρόμο της ιεροσύνης» υπενθυμίζοντας πως «ο Ρίζος Κομήτσας όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε πιστά τις αξίες και τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και οι πολίτες του Ν. Λάρισας τον τίμησαν εκλέγοντάς τον πρώτο Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξής μας». Με τον κ. Γελλαλή, διά των νομικών του, Μαρίας Γαλλιού και Σωτήρη Κυβέλου να δηλώνει σήμερα στην «Ε» πως «ενόψει της εκδίκασης της σχετικής υπόθεσης που αφορά στην ασυμβίβαστη ιδιότητα ιερέα και περιφερειακού συμβούλου, η οποία προκύπτει από το σαφές γράμμα του Νόμου, έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του αρμοδίου Δικαστηρίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Η δήλωση στήριξης του Συνδυασμού «η Θεσσαλία στην καρδιά μας» προς τον κ. Ρίζο Κομήτσα θα έπρεπε να είναι περισσότερο συγκρατημένη εν αναμονή της δικαστικής κρίσης, διότι σε περίπτωση διαπίστωσης κωλύματος, μετά τη δήλωση αυτή ο εκλογικός συνδυασμός εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε όσους τον στήριξαν και τον πίστεψαν». Να διευκρινισθεί πως, εφόσον η υπόθεση συζητηθεί σήμερα και δεν αναβληθεί, τότε η απόφαση με την οποία θα κριθεί ποιος τελικά από τους δύο θα είναι σύμβουλος της παράταξης στα έδρανα της μείζονος πλειοψηφίας, αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.                                   
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

«Ο λαός εκλέγει, όχι το «εκλογοδικείο»...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΕ ΚΟΜΗΤΣΑ

Σε δήλωσή της, με την ιδιότητα της νομικού συμπαραστάτριας του π. Ρίζου Κομήτσα, η δικηγόρος και βουλευτή Λάρισας κ. Λίτσα Λιακούλη αναφέρει:
«Ο Ρίζος Κομήτσας είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της αυτοδιοίκησης, ένας δήμαρχος που συνδέθηκε με τους πολίτες της περιοχής μας, μέσα από την πολυετή δράση του και τον άοκνο, προσωπικό του αγώνα για τον τόπο μας. Όλοι όσοι τον γνωρίζουμε από κοντά, έχουμε να καταθέσουμε βιωματικές εμπειρίες για την ευαισθησία του, τη βαθιά ανησυχία του για κάθε συνάνθρωπο και την επιμονή του να επιλύει χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα. Μετά τη μακρόχρονη πορεία του στον α’ βαθμό της αυτοδιοίκησης, οι πολίτες του νομού μας, τον ανέδειξαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ΠΡΩΤΟ Περιφερειακό Σύμβουλο, με χιλιάδες ψήφους, εκτίμησης και αγάπης. Ανταποκρίθηκε στην τιμή και την ευθύνη, παρακολουθώντας μέχρι σήμερα στενά όλα τα θέματα του περιφερειακού συμβουλίου και παρεμβαίνοντας σε σοβαρά ζητήματα του τόπου μας. Ο Ρίζος, μήνες μετά τις εκλογές και παράλληλα με τα αυτοδιοικητικά καθήκοντά του, αποφάσισε να λάβει το σχήμα της ιεροσύνης, υπηρετώντας την εκκλησία της γενέτειράς του, ως άμισθος κληρικός. Η θέση του είναι, ότι θέλει να προσφέρει τα πάντα και παντού, πριν φύγει από τη ζωή. Κι αυτή η κίνησή του, ήταν μια υπέρτατη πράξη αγάπης, για τον Άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από όλους. Υποβλήθηκε εναντίον του ένσταση, προκειμένου να απωλέσει την έδρα του και να παραδοθεί αυτή στον πρώτο επιλαχόντα του συνδυασμού.

Δεν θα αναφερθώ ούτε σε εσωτερικές ανακατατάξεις, ούτε σε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε στους υπογράφοντες την ένσταση, που προφανώς συγκεκριμένες επιδιώξεις έχουν. Νιώθω, όμως, την ανάγκη να σταθώ στην ηθική διάσταση του θέματος και να πω ότι ο Ρίζος Κομήτσας εκλέχθηκε πολύ πριν γίνει ιερέας και ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκε τη θέση του κληρικού, για πολιτική πελατεία. Εκλέχθηκε ως λαϊκός και υπερψηφίστηκε, γιατί απλά είναι αυτός που είναι! Στέκομαι δίπλα του και στηρίζω αυτή την ώρα τον Ρίζο Κομήτσα. Είναι για μένα ζήτημα ηθικής τάξεως, γιατί οι εκλογές κερδίζονται στην κάλπη και όχι στα εκλογοδικεία. Θα παρασταθώ στο δικαστήριο, ως νομική συμπαραστάτριά του. Δεν έχει υπάρξει σε γνώση μας, ίδια περίπτωση, που να έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η ένσταση του επιλαχόντος γίνει δεκτή, η έδρα θα δοθεί από το εκλογοδικείο και όχι από τον λαό. Και η ιστορία αυτό θα το καταγράψει. Και κυρίως, ο λαός, αυτό θα το θυμάται...».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass