«Εγκλημα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση το lockdown»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2020 21:01

Ως «έγκλημα» λόγω των οικονομικών συνεπειών αλλά και ως μη αιτιολογημένη,

λόγω έλλειψης επιστημονικής τεκμηρίωσης από τους ειδικούς, χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για lockdown στο πλαίσιο της προσπάθειας μη μετάδοσης του κορονοϊού, ο πρόεδρος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) κ. Δημήτρης Καζάκης. Στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, ο οικονομολόγος μίλησε σε φίλους και υποστηρικτές του, που τον περίμεναν στον χώρο από νωρίς και τους εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται υπό αυτές τις συνθήκες να βελτιωθεί η θέση τους αν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις ακόμα και μέσα στην Ε.Ε., παρά το γεγονός πως ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την παραμονή σ’ αυτήν. «Μπορούν να παρθούν μέτρα με τα οποία θα σταθεί ο κόσμος στα πόδια του.

Μετά ας αποφασίσει τι θέλει να κάνει ως προς την παραμονή μας στην Ε.Ε. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Για να ξανάρθουμε στο σημείο που είχαμε βρεθεί το 2019 που ήταν υπό κατάρρευση ούτως η άλλως, χρειαζόμαστε 50 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, μέχρι το τέλος του 2020. Και συζητάμε τώρα που θα μας δώσει η Ευρώπη με τη μορφή δανείων 32 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 7 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και στάθηκε στο θέμα της ανεργίας: «Υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Το ότι το Υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι είμαστε η μοναδική χώρα, η οποία παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε lockdown η ανεργία μειώθηκε αντί να αυξηθεί, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία», είπε ειρωνικά και συνέχισε «η αλήθεια είναι πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 75.000 και αναμένεται να προστεθούν άλλες 150.000 μέσα στο καλοκαίρι. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορείς να περιμένεις και να λες στον κόσμο πως όταν θα βγούμε από την Ε.Ε. τότε θα κάνω κάτι...». Στην ουσία του θέματος πρότεινε τα εξής: «Μπορούμε τώρα να ζητήσουμε μορατόριουμ χρέους. Αφού η Ε.Ε. λέει πως για έκτακτες συνθήκες δεν ισχύει το δημοσιονομικό σύμφωνο. Γιατί δεν ζητάμε αναστολή πληρωμής χρέους; Αφού στους Ευρωπαίους χρωστάμε και όχι στις αγορές» και μίλησε με αριθμούς: «Τον Απρίλη φτάσαμε να δανειστούμε 661 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσουμε 656 δισ. υποχρεώσεις».
Για το θέμα των κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη διευκρίνισε ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να εφαρμόζει αυτά που έχει υπογράψει και θεσπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, τα οποία δεν εφάρμοσε και το έκανε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων το 2019 για να μην έχει αντίκτυπο στην κάλπη. Τώρα τα εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άρχισαν τα αρνητικά πρόσημα. Μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, κανόνια στην αγορά και τώρα βρήκαν την ευκαιρία με τον κορονοϊό να περνάνε τα απίστευτα. Βλέπουμε τι γίνεται στη δικαιοσύνη, στα εργασιακά, στην εκπαίδευση. Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση.

Όλα αυτά, που είναι μνημονιακές ρυθμίσεις από τις οποίες κάποιοι επωφελούνται, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση». Για την απόφαση του lockdown τόνισε πως «έφερε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος περίπου 25%, που για να έχουμε τέτοια μείωση χρειάστηκαν 8 χρόνια μνημόνια. Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε υποστεί αυτά που υποστήκαμε σε 8 χρόνια» και υποστήριξε ότι: «Το πρώτο lockdown ήταν έγκλημα. Δεν υπάρχει καμία επιστηνομική τεκμηρίωση. Μπορεί να έλεγε ο κ. Τσιόδρας για τα όσα υποστήριζε η επιστημονική κοινότητα, όμως εμείς έχουμε προσφύγει με νομικούς εκτός ΕΠΑΜ, στα δικαστήρια για να μας καταθέσουν τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Ζητάμε να μας αιτιολογηθεί. Το δυστύχημα είναι πως κανένα κόμμα στη Βουλή δεν τα ζήτησε αυτά». Επίσης ο κ. Καζάκης είπε ότι «τα στοιχεία που μας δίνει αυτή τη στιγμή το κράτος διά μέσω του δικαστηρίου είναι απίστευτα. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχει μόνο η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων και οι υπογραφές των καθηγητών. Παντού στον υπόλοιπο κόσμο οι επιστημονικές επιτροπές το έκαναν. Παντού δημοσιευτήκαν. Εδώ κανένα ίχνος. Γι’ αυτό και είμαστε ενάντια όχι μόνο στο πρώτο αλλά και στα επόμενα ενδεχόμενα lockdown». Ο κ. Καζάκης συνέχισε την περιοδεία του στα Τρίκαλα, ενώ τόνισε πως η Θεσσαλία είναι πολύ σημαντικό μέρος για την οικονομία της χώρας. Επίσης πρόσθεσε πως τέτοιες επισκέψεις κάνει συχνά ανά την Ελλάδα και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι προεκλογική περίοδος.     

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass