Το ηλεκτρονικό εμπόριο φέρνει και... ενοικιαστήρια στην περιφέρεια

*Η ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΗΣ ΤΑΣ. ΓΚΟΥΓΚΟΥΔΗΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2020 21:11

Του Κώστα Γκιάστα

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ξενοίκιαστο κατάστημα στην οδό Παναγούλη με έναν εργάτη στην Κίνα και έναν μάνατζερ Πολυεθνικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Σε πρώτο χρόνο φαίνεται πως δεν έχει καμία, όμως σε δεύτερο αποδεικνύεται πως

έχουν και μάλιστα στενή. Αποδεικνύεται πως όσο περνούν τα χρόνια τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης κάνουν την εμφάνισή τους πιο γρήγορα από τη μια ήπειρο στην άλλη. Λόγω κορονοϊού μάλιστα η ταχύτητα μετάδοσης των επιπτώσεων φαίνεται πως αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό.
Η ισχυρή ανοδική τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, που εμφανίστηκε κατά την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών, παγιώνεται, καθώς και μετά τη λήξη της καραντίνας, που εκτίναξε τις πωλήσεις από το διαδίκτυο, οι καταναλωτές δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν τη νέα τους συνήθεια.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.). Τον Μάιο ο ρυθμός ανάπτυξης της καταναλωτικής δαπάνης διαμορφώθηκε στο 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παραπάνω από τετραπλάσιος από την αρχή του 2020.
***
Σ’ έναν περίπατο επί της οδού Παναγούλη (έναν από τους πιο γνωστούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης) μπορεί κάποιος να μετρήσει δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα. Εκεί όπου παλιότερα έβλεπε κάποιος προϊόντα και έδρες επιχειρήσεων εθνικών και πολυεθνικών, ή και απλούς τοπικούς εμπόρους, τώρα βλέπει πολλά ενοικιαστήρια και κλειδαριές. Και φυσικά δεν είναι μόνο η Παναγούλη. Ίδια εικόνα μπορεί κάποιος να αντικρίσει και σε άλλους κεντρικούς δρόμους.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Πόσο εύκολο ξανανοικιάζονται και ποιοι τα μισθώνουν;
«Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα οικονομική κρίση, που τις περισσότερες επιχειρήσεις τις βρίσκει αποδυναμωμένες, χωρίς οικονομικά αποθέματα μετά από δέκα χρόνια χαμηλής ζήτησης και έλλειψης ρευστότητας» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος που λέει για την αγορά της περιοχής ότι αν και φάνηκε δυνατή, δεν βγήκε αλώβητη.
«Την περίοδο της κρίσης το σκηνικό της αγοράς αλλάζει πλέον δυστυχώς πολύ γρήγορα και διαρκώς. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια μετατόπιση των επιχειρήσεων προς το κέντρο της Λάρισας. Πολλά καταστήματα κλείνουν γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα έξοδα και από την άλλη άλλα τόσα καινούρια ανοίγουν, διεκδικώντας μια θέση στην αγορά και ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο, ωστόσο τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και ειδικά φέτος λόγω πανδημίας».
Κατανοεί πως η υγειονομική αυτή κρίση έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ζωής μας και θέτει τεράστιες προκλήσεις για όλους μας, ενώ γνωρίζει πως η πρόσφατη κατάσταση έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και ανησυχία σε πάρα πολλούς ανθρώπους.
«Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα της Πολιτείας παρότι έχουν θετικά στοιχεία, είναι ελλιπή και όχι στοχευμένα για μια οικονομία και μια αγορά που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της».
Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Οι αυστηροί όροι χορήγησης των νέων δανείων φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις αρχικές διαβεβαιώσεις. Η προσωρινή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη, καθώς θα προκύψουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τον Σεπτέμβριο».
Ο Εμπορικός Σύλλογος ισχυρίζεται πως, γνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς, αυτό που έχει επανειλημμένως τονίσει ως άμεση ανάγκη, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς πρόσφατα, είναι τα εμπροσθοβαρή μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας. «Αυτά όμως δεν καλύπτονται προς το παρόν με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ και τους αυστηρούς όρους χρηματοδότησής τους. Η αγορά, λόγω της υγειονομικής κρίσης, προσαρμόζεται πια σε νέα δεδομένα. Παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση και τετραπλασιασμό του e-εμπορίου στη χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο του 2020, καθώς και μια δυναμική επέκταση του e-commerce, ως καταναλωτική συνήθεια που ήρθε να μείνει και μετά κορονοϊού εποχή. Απαιτεί όμως εκσυγχρονισμό και προσαρμογές» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ
Πλέον όλες οι κουβέντες, όταν περιστρέφονται γύρω από το εμπόριο, καταλήγουν σ’ ένα σημείο. Ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Το ψηφιακό εμπόριο μπήκε πλέον και στις μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας και όχι μόνο.
Αυτό μας δίδαξαν οι ανατροπές που έφεραν στον κλάδο οι συνθήκες με την εμφάνιση της πανδημίας, οι οποίες σηματοδοτούν την αναγκαστική μετάβαση σε μια νέα εποχή, αυτή του ψηφιακού εμπορίου» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και καταλήγει στο εξής «Η αγορά της Λάρισας λόγω της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι το σημείο αναφοράς της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Όλοι μαζί θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα για την ομαλή επάνοδο στην κανονικότητα αλλάζοντας το κλίμα και την ψυχολογία προς το καλύτερο, ατενίζοντας με μια πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον».
***
Ένας από τους ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρει καλά τον σφυγμό της πόλης είναι ο κ. Τάσος Γκουγκούδης που ως ιδιοκτήτης της εταιρείας REMAX Delta ktima στη Λάρισα καταγράφει το ενδιαφέρον και τις τιμές για τα ακίνητα.
«Οι επιχειρήσεις είναι φρεναρισμένες ως προς την ανάπτυξή τους για να δούνε τι έχει αφήσει ο κονοροϊός» εξηγεί στην «Ε» προσθέτοντας πως υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στον εμπορικό κόσμο για το φθινόπωρο.
«Οι μεγάλες εταιρείες ζητάνε και ψάχνουν γραφειακούς χώρους – αποθήκες για να κάνουν κέντρα διανομής για να αναπτύξουν το e-shop. Αυτές οι επενδύσεις γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ίσως σε μερικές ακόμα μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Αν για παράδειγμα μια εταιρεία ήταν προγραμματισμένο παλιότερα να ανοίξει κατάστημα στην περιφέρεια θα προτιμήσει να δυναμώσει το e-shop της» λέει ο κ. Γκουκούδης.
Διακρίνει ωστόσο και θετικά σημάδια «Τα καταστήματα στο κέντρο με το που ξενοικιάζονται τα προμισθώνουν οι επόμενοι. Αμέσως υπάρχει η διάδοχη κατάσταση. Τα καλά εμπορικά σημεία πάντα έχουν ενδιαφέρον» λέει χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί η ζημία να είναι μεγάλη λόγω κορονοϊού όμως δεν συγκρίνεται με την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα του 2011 – 2012.
«Είναι δύσκολη η κατάσταση για τους μικρούς εμπόρους. Από τη μια ο κόσμος δεν καταναλώνει όσο κατανάλωνε και από την άλλη έχουμε καταστήματα που δεν μπόρεσαν να εφοδιαστούν με καινούρια προϊόντα, για παράδειγμα την καινούρια κολλεξιόν σ’ ένα κατάστημα ρούχων» εξηγεί, ενώ κλείνει την κουβέντα μ’ ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς «Εμείς μόνο χαρακτηριστικά αυτόν τον μήνα νοικιάσαμε 5 καταστήματα στο κέντρο. Υπάρχουν και επιχειρηματίες που έχουν μεν υποστεί ζημιές, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που συνεχίζουν να ρισκάρουν και να το βλέπουν ως μια ευκαιρία».
Ένα νόμισμα, δύο όψεις...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass