Ακόμη «ψάχνουν» το δώρο του Πάσχα

ΣΩΡΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ Η ΓΙΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ - ΕΚΛ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2020 21:01

Σωρεία καταγγελιών έχουν φτάσει σε συνδικάτα, συνδικαλιστές και το Σώμα Επιθεώρησης

Εργασίας από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ακόμη δεν έχουν λάβει το δώρο του Πάσχα παρά το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία κατά την οποία -λόγω πανδημίας- οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν. Από την πλευρά της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών από δεκάδες εργαζόμενους στη Λάρισα στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα, ενώ ζητά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να πληρωθούν μέχρι τελευταίο λεπτό τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Για το θέμα κλήθηκε να πάρει θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καθότι ήδη έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της καταβολής του. Ο κ. Πέτσας αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι είναι υποχρέωση των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «συνέπειες» (διοικητικό πρόστιμο, αυτόφωρο) και από εκεί και πέρα παρέπεμψε στους ελέγχους του ΣΕΠΕ αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα περιμένει και τοποθετηθεί ξανά αν χρειαστεί.
Στο ερώτημα πότε θα δοθεί το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα και πότε το επίδομα καλοκαιριού ο κ. Πέτσας απάντησε: «Ξέρετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση. Ξέρετε επίσης από τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή του Δώρου. Αλλιώς υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες επιλαμβάνεται το ΣΕΠΕ, προκειμένου να υπάρχει σωστή εφαρμογή των κανόνων των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Επομένως, περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα, καθώς η προθεσμία έληξε 30/6, και αναλόγως θα τοποθετηθούμε ξανά, αν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, το ΣΕΠΕ κάνει τη δουλειά του».

ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες που λένε πως υπάρχουν εργαζόμενοι που όχι μόνο δεν εξοφλήθηκαν το δώρο του Πάσχα, αλλά αφού ο εργοδότης τους το κατέβαλε στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά τους εξανάγκασε να το επιστρέψουν σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό (lockdown) και δόθηκε η δυνατότητα για αναστολή των συμβάσεων η κυβέρνηση έδωσε στις πληττόμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης των αναστολών συμβάσεων και μετά αναλάμβανε να το καταβάλει το κράτος. Εν συνεχεία ακολούθησε ΚΥΑ που προέβλεπε την καταβολή του συνόλου του δώρου από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ελάμβαναν αργότερα από το κράτος την επιδότηση για το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε στην περίοδο της αναστολής της σύμβασης του εργαζόμενου. Με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα. Όπως φαίνεται οι εργοδότες επικαλούνται το ότι δεν έχουν λάβει ακόμη την κρατική επιδότηση και ως εκ τούτου δεν έχουν καταβάλει ακόμη το δώρο Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που εντάχθηκε στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δώρα και επίδομα αδείας μειώθηκαν κατά 20% τουλάχιστον. Ένας ακόμα από τους λόγους που φαίνεται να ωθεί εργοδότες και επιχειρήσεις να μην έχουν καταβάλει σε πολλές περιπτώσεις το δώρο του Πάσχα είναι η μείωση τουλάχιστον 20%.ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
Γεγονός πάντως είναι πως διανύοντας ήδη τις πρώτες μέρες του Ιουλίου όπου ξεκινούν και οι άδειες του καλοκαιριού το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό καθώς πρακτικά, οι επιχειρήσεις θα επικαλούνται πρόβλημα καταβολής ενός επιπλέον μισθού (δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας) μέσα στο καλοκαίρι σε συνθήκες μείωσης του τζίρου τους λόγω της πανδημίας. Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες των εργαζομένων -που δεν έχουν λάβει το επίδομα Πάσχα- ακόμα για την οριστική απώλειά του.

ΕΚΛ: ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ
«Nα παρθούν όλα τα μέτρα για να πληρωθούν μέχρι τελευταίο λεπτό τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας» ζήτα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στην αναγγελία των οικονομικών μέτρων του Μαρτίου και μπροστά στην έναρξη της πανδημίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είχε αναφέρει όσον αφορά τη χορήγηση του δώρου Πάσχα πως «αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για το σύνολο των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, διατυπώνοντας με απόλυτη σαφήνεια το εξής: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο δώρο Πάσχα». Η παράταση για τη χορήγηση του δώρου Πάσχα ως 30/6 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να στερηθούν κομμάτι των δεδουλευμένων τους τον Απρίλη. Σήμερα έχουν ξεκινήσει οι καταγγελίες για την οριστική μη καταβολή του δώρου Πάσχα ή την καταβολή ενός μόνο μέρους από τις εργοδοσίες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας για το χτύπημα του εισοδήματος των εργαζομένων είναι μεγάλες και δεδομένες. Το δώρο Πάσχα όπως και το επίδομα αδείας δεν αποτελούν μία extra παροχή. Αποτελούν τμήμα των δεδουλευμένων. Δεν θα παζαρέψουμε τον μισθό μας. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να πληρωθούν μέχρι τελευταίο λεπτό τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass