Ενεργό στήριγμα σε ανήλικους παραβάτες

Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Λάρισας που εποπτεύεται από το Υπ. Δικαιοσύνης -Η δράση και τα σχέδιά της για το επόμενο διάστημα -Μιλούν στην «ΕτΔ» ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας της

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2020 21:01
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι το εξής: Πρόεδρος: Βήλη Χρηστίδου εφέτης (προσφάτως μετατεθείσα  στο Εφετείο Θεσσαλονίκης), αντιπρόεδρος: Γιώργος Τράντας, καθηγητής, γραμματέας: Αρετή Κοργιτάκου,  δικηγόρος, ταμίας: Αθανάσιος Μαμάκος, δικηγόρος, μέλη: Στέφανος Γιάνναρος πρωτοπεσβύτερος, εφημέριος Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, Κωνσταντίνος Σιώμος, παιδοψυχίατρος, Ευαγγελία Ντεμίρη επιμελήτρια Ανηλίκων Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι το εξής: Πρόεδρος: Βήλη Χρηστίδου εφέτης (προσφάτως μετατεθείσα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης), αντιπρόεδρος: Γιώργος Τράντας, καθηγητής, γραμματέας: Αρετή Κοργιτάκου, δικηγόρος, ταμίας: Αθανάσιος Μαμάκος, δικηγόρος, μέλη: Στέφανος Γιάνναρος πρωτοπεσβύτερος, εφημέριος Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, Κωνσταντίνος Σιώμος, παιδοψυχίατρος, Ευαγγελία Ντεμίρη επιμελήτρια Ανηλίκων

Του Κώστα Γκιάστα

Τι συμβαίνει όταν η παραβατικότητα συναντάει την ανηλικότητα; Όταν το μαχαίρι

βαστιέται από παιδί; Όταν αμούστακοι κλέβουν; Είναι γεγονός αναντίρρητο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα, κυρίως λόγω των συνεπειών που επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Το νεαρό της ηλικίας, σε συνδυασμό με το ότι η προσωπικότητά τους βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη και ανάπτυξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάνει τους πάντες να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών.
Την ίδια ώρα, όμως, κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου, για την κρισιμότητα των όποιων μέτρων προς την κατεύθυνση της ομαλής κοινωνικοποίησής τους, διότι όλοι οι νέοι, μεταξύ των οποίων και οι ανήλικοι παραβάτες, συνιστούν το μέλλον κάθε κοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς, η παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της κοινωνίας, αλλά και της πολιτείας ανάγεται σε ζήτημα υψίστης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε η πρώτη συνεδρίαση μετά κορονοϊού -με φυσική παρουσία των μελών -του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Λάρισας όπου και τέθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ανάπτυξη δράσεών της και η αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της. Με αφορμή αυτήν τη συνεδρίαση συναντήσαμε δύο μέλη της, τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Τράντα αλλά και τον ταμία κ. Θανάση Μαμάκο που αναφέρονται στο έργο και στους στόχους της Εταιρείας. Εξηγούν στην «ΕτΔ» ότι από το 2013 στην έδρα κάθε Εφετείου λειτουργεί Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (Ε.Π.Α.), ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που υπάγεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Η Ε.Π.Α. Λάρισας διατηρήθηκε διότι βρίσκεται σε έδρα Εφετείου, και αποτελεί καθολικό διάδοχο των καταργημένων Ε.Π.Α. Καρδίτσας, Τρικάλων και Βόλου. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία και προεδρεύει πάντοτε εφέτης και συμμετέχουν επιστήμονες από διάφορες θέσεις ευθύνης ή άτομα που ασκούν κοινωνικό ή φιλανθρωπικό έργο. Τα Διοικητικά Συμβούλια διορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και η συμμετοχή τους είναι τιμητική και άμισθη» διευκρινίζουν στην «ΕτΔ».
Σκοπός της, όπως αναφέρουν, είναι η ενεργή συμβολή στην πρόληψη της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων. «Για τον σκοπό αυτό μεριμνά για την παροχή υλικής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης στους ανηλίκους και στις οικογένειές τους, την επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση, την πολιτιστική καλλιέργεια, την ψυχαγωγία και τη στέγη.

Ιδιαίτερα, παρέχει νομική ή άλλη υποστήριξη σε ανήλικους παραβάτες. Επίσης, μπορεί να διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες ή συνέδρια και να συμμετέχουν σε έρευνες ή προγράμματα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων» προσθέτουν. Όπως εξηγούν στην «ΕτΔ», η κύρια οικονομική πηγή της Ε.Π.Α. Λάρισας είναι η επιχορήγηση που λαμβάνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δευτερεύουσα οι δωρεές πολιτών που ενισχύουν το σημαντικό έργο που επιτελεί. «Προ ημερών αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης για διενέργεια πανελλήνιου συνεδρίου με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπων των ΕΠΑ της χώρας με θέμα την ανάπτυξη των δομών του Υπ. Δικαιοσύνης και δράσεις για την πρόληψη της παιδικής εγκληματικότητας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαμάκος και προσθέτει επίσης πως «εξετάστηκαν τρόποι αξιοποίησης της Στέγης Ανηλίκων Βόλου, ιδιοκτησίας της ΕΠΑ Λάρισας».
Από την πλευρά του ο κ. Τράντας λέει ακόμη ότι «πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και της πανεπιστημιακού, διδάκτορα Κλινικής Ψυχολογίας και μέλους του συλλόγου «Στηρίζω το παιδί» κ. Χριστίνας Ρούσση κι έτσι συμφωνήθηκε να ακολουθήσει σειρά επαφών με ευαισθητοποιημένους φορείς για την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων».

Σύμφωνα με τους κύριους Τράντα και Μαμάκο τα τελευταία χρόνια το έργο της Εταιρείας έχει διαφοροποιηθεί, καθώς ασχολείται κυρίως όχι μόνο με ανήλικα που έχουν ροπή προς την παραβατικότητα, αλλά και με εν δυνάμει παραβατικά ανήλικα, εκείνα δηλαδή που προέρχονται από οικογένειες, των οποίων η σταθερότητα έχει κλονιστεί από την οικονομική κρίση άρα είναι και περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο να αναπτύξουν παραβατικότητα στο μέλλον.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass