Θέλουμε την Αυτοδιοίκηση πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2020 15:01
Στη Θεσσαλία, έργα 135 εκατ.  που ήταν στον αέρα χρηματοδοτούνται  από το «Αντώνης Τρίτσης» Στη Θεσσαλία, έργα 135 εκατ. που ήταν στον αέρα χρηματοδοτούνται από το «Αντώνης Τρίτσης»

Από την πρώτη ημέρα που ο ελληνικός λαός ανέθεσε την ευθύνη της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη,

η φιλοσοφία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση ήταν απολύτως ξεκάθαρη. Αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση ως έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Σ’ αυτό στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει και προωθούμε με εντατικούς ρυθμούς.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες πρέπει να γίνουν πραγματικοί κυβερνήτες του τόπου τους. Μόνον έτσι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και θα επιλύονται άμεσα τα προβλήματά τους. Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης φροντίσαμε να λύσουμε το πρόβλημα κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Συνεχίσαμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις με το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή στις 5 Μαρτίου.
Με τις παρεμβάσεις μας στην Αυτοδιοίκηση:
- Συστήνονται Αναπτυξιακοί Οργανισμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -ως νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού- οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα της ΕΕ και του κράτους και η ταχύτερη υλοποίηση έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
- Αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης στους δήμους. Δίνουμε τη δυνατότητα με προγραμματικές συμβάσεις στην ΕΕΤΑΑ και στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς να παρέχουν το απαιτούμενο προσωπικό μηχανικών μελέτης και επίβλεψης έργων στους δήμους, εξέλιξη που θα αποδειχθεί καθοριστική στην εφαρμογή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Μ’ αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία υλοποίησης μελετών και έργων, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.
- Δημιουργείται Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα καταγράφεται το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού τους και της οικονομικής τους λειτουργίας για τη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών.
Πέρα από τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, όμως, κυρίαρχος στόχος μας είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής με ρυθμίσεις που οδηγούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στηρίξαμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις απαιτούμενες μόνιμες προσλήψεις και ο διαγωνισμός μόνιμου προσωπικού για την πρόσληψη περίπου τριών χιλιάδων στελεχών βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χρησιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αποδείχθηκε άλλωστε την περίοδο της καραντίνας. Δεν μείναμε, όμως, εκεί. Το αναβαθμίσαμε δημιουργώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Πρόληψη στο Σπίτι» για κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών.
Στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης στηρίξαμε οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες:
1. Στην αρχή της κρίσης με 15 εκατ. ευρώ επιχορήγηση για να καλυφθούν έκτακτα έξοδα στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
2. Έκτακτη επιχορήγηση προς τους 332 Δήμους, ύψους 75 εκατ. ευρώ. για να καλυφθούν απώλειες από ανταποδοτικά τέλη, που πάγωσαν στην περίοδο της πανδημίας.
3. Έκτακτη επιχορήγηση 28 εκατ. στους δήμους όλης της χώρας για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
4. Έκτακτη επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ στους 98 Δήμους που φιλοξενούν Ρομά.
5. Εκδώσαμε νωρίτερα τακτικές επιχορηγήσεις, όπως αυτές σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές ή τη δόση των ΚΑΠ.
6. Χρηματοδοτούμε, μέσω Περιφερειών (Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), τη σίτιση τουλάχιστον 60.000 συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
Κάναμε διευκολύνσεις προς τους ΟΤΑ:
1. Τουλάχιστον τρεις μήνες πάγωμα των δόσεων για δάνεια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
2. Δυνατότητα προκαταβολής ΚΑΠ με αποπληρωμή έως και σε 72 μήνες.
3. Δώσαμε τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για 4 μήνες, πέραν των προβλεπομένων διαδικασιών, για να αντιμετωπισθούν πρόσθετες ανάγκες τόσο στην καθαριότητα όσο και σε άλλες υπηρεσίες.
4. Δώσαμε τη δυνατότητα να μετακινηθούν υπάλληλοι από δομές που είχαν κλείσει, λόγω της πανδημίας, όπως τα ΚΑΠΗ και τα ΚΔΑΠ σε δομές στήριξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στην πράξη στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση για να αναδειχθεί ως ένας πόλος αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Πλέον έχει έλθει η ώρα η Αυτοδιοίκηση να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε λίγους μήνες, με έναν νόμο που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες κράτους - αυτοδιοίκησης - αποκεντρωμένης διοίκησης, θα ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση δίνοντάς της ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Σκοπός μας η καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών, η εξαφάνιση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, η περαιτέρω ενδυνάμωση Δήμων και Περιφερειών και η παροχή ποιοτικού έργου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» προωθούμε έργα και στους 332 δήμους της χώρας ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Μέσω αυτών των έργων αναμένεται να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι προτεραιότητες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι αναπτυξιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.
Επειδή πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν ευθύνεται για τα λάθη των κυβερνήσεων προχωρήσαμε σε υιοθέτηση όλων των έργων που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά είχε αφήσει χωρίς χρηματοδότηση, μιας και στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», που είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση 134 εκατ. ευρώ, είχαν ενταχθεί έργα 1,234 δισ. ευρώ.
Στη Θεσσαλία εντάσσουμε στο «Αντώνης Τρίτσης», 60 έργα που δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση, προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωσή τους.
Παράλληλα με την ανακοίνωση των 11 αξόνων έργων του «Αντώνης Τρίτσης» καλούμε όλους τους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις για έργα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από Επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε μια γωνιά της ελληνικής γης χωρίς να ωφεληθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Για να το πετύχουμε δε αυτό, έχουμε ειδικό άξονα για τη χρηματοδότηση μελετών αλλά και έχουμε προβλέψει να ενισχύσουμε με μηχανικούς από το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, τους δήμους εκείνους που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών.
Σταθερός στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια νέα σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, με την Αυτοδιοίκηση να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

 

Σε Λάρισα και Κιλελέρ ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Από το παλιό Δημαρχείο Κιλελέρ στις 12 μ. θα ξεκινήσει την περιοδεία του στον νομό Λάρισας σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Το κυβερνητικό στέλεχος θα συναντηθεί με δημάρχους της Π.Ε.Λάρισας και τη διοίκηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας και στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass