ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Άνοιξε ο δρόμος για ενίσχυση απολυμένων των «Σ/Μ Λάρισα»

* Ζητείται η οικονομική στήριξη των 557 πρώην εργαζομένων της επιχείρησης και άλλων 543 άνεργων νέων της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2015 0:03 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 1:32

 

 

 

Αίτηση για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ε.Ε., μέσα από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά 1.100 άτομα της περιφέρειας Θεσσαλίας εκ των οποίων οι 557 είναι οι απολυμένοι των «Σ/Μ Λάρισα» υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα το Υπ. Εργασίας.

Η αίτηση, που υπεβλήθη, την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου προς τις Βρυξέλλες, είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και προσωπικών παρεμβάσεων προς την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων τόσο του περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού όσο και της περιφερειακής διευθύντριας Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ κ. Ολγας Τσιούρβα.

Ο δρόμος για την υποβολή του αιτήματος άνοιξε με τη συμπλήρωση του φακέλου που ετοίμασε η Υπηρεσία Απασχόλησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΟΑΕΔ, στη βάση της πρότασης που υποβλήθηκε για τους απολυμένους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ALDI HELLAS» ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενσωμάτωσε στο αίτημα και την ενίσχυση 543 ανέργων ηλικίας 15-29 ετών.

Συγκεκριμένα όπως ενημέρωσε το Υπ. Εργασίας, «υπεβλήθη στις 28-08-2015 αίτηση για Χρηματοδοτική Συνεισφορά από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) 2014-2020, για ενέργειες που αφορούν παροχή υποστήριξης σε: 543 νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών (15-29 ετών) που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και οι οποίοι είναι οικονομικά μη ενεργοί ή άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, είτε είναι εγγεγραμμένοι ως αναζητούντες εργασία είτε όχι. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 10,8 εκ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) περιόδου 2014-2020 και κατά 40% από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Πάντως η περιφέρεια είναι αισιόδοξη ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό καθώς και στο παρελθόν ανάλογες αναφορές οικονομικής βοήθειας, όπως για τους 761 απολυμένους των «Sprider Stores» στην Ελλάδα, ικανοποιήθηκαν με 7,29 εκ. Επίσης, οι πρώην εργαζόμενοι της "Φωκάς" αναμένεται να λάβουν βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ ενώ για τους 642 απολυμένους της «Aldi» δόθηκαν 4,5 εκ. ευρώ.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ενημερωτικά να επισημάνουμε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός E.E. είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Κατά κανόνα, το ΕΤΠ μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον στις περιπτώσεις απόλυσης άνω των 500 εργαζομένων από μία μεμονωμένη εταιρία (περιλαμβανομένων των προμηθευτών και των παραγωγών επόμενων σταδίων) ή απόλυσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων από έναν συγκεκριμένο κλάδο σε μία ή περισσότερες γειτονικές περιοχές. Το πεδίο εφαρμογής του καλύπτει τους εργαζομένους που απολύθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και, κατά παρέκκλιση, έως τα τέλη του 2017, τους νέους που είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές επιλέξιμες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, έως έναν αριθμό ίσο προς τους απολυμένους εργαζομένους που λαμβάνουν υποστήριξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass