Καταγράφουν τα δεσποζόμενα για να «ελέγχουν» τα αδέσποτα

Στον Δήμο Αγιάς προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα εγκατάλειψής τους στον δρόμο - Συστήθηκε 5μελής επιτροπή - Τι λέει η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 21:08

Σε μια πρωτοπόρα κίνηση, με την οποία υπάρχει η ισχυρή φιλοδοξία να δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων στους δρόμους, προχώρησε η δημοτική αρχή Αγιάς με τη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Πρόκειται για τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής που σκοπό της έχει, από τη μια να καταγράψει όλα τα δεσποζόμενα ζώα που συντηρούνται και τελούν υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά τους, κυρίως μέσα στην κατοικία του, ανά Κοινότητα του Δήμου Αγιάς και από την άλλη την ενημέρωση των κατόχων δεσποζόμενων περί της ισχύουσας νομοθεσίας.
Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος για τέτοια θέματα δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Τσιαγκάλης, το έργο της επιτροπής θα συμβάλει σημαντικά, επικουρικά, στο πρόγραμμα παρακολούθησης, διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς της επιτροπής παρακολούθησης η οποία συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ.443/2019 απόφαση του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα.
Η μόλις προ ολίγων ημερών συσταθείσα επιτροπή καταγραφής δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, όπως ακριβώς ονομάζεται, αποτελείται από τον Νικόλαο Τσιαγκάλη ως πρόεδρό της με αναπληρωτή του τον δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Τσιντζιράκο, και τα μέλη, τον δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Γαλλή, με αναπληρωτή του τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλειο Μακροβασίλη, τον δημοτικό σύμβουλο Αστέριο Τσιώνη με αναπληρωτή του τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλειο Σμυρλή, τον πρόεδρο της κάθε Κοινότητας του Δήμου όπου θα γίνεται ο έλεγχος, και τέλος, τον Ζιούλη Αντώνιο, υπάλληλο του Δήμου Αγιάς, με αναπληρωτή του τον Μαρσιτόπουλο Αθανάσιο, επίσης υπάλληλο του Δήμου. Η θητεία της εν λόγω επιτροπής θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της θητείας της τρέχουσας δημοτικής αρχής.
Πέραν της επιτροπής και του σημαντικού έργου που έχει να κάνει, ο κ. Τσιαγκάλης παρουσιάζει σήμερα, μέσω της «ΕτΔ», και το ειδικό όχημα το οποίο διαθέτει, πια, ο Δήμος Αγιάς για την περισυλλογή τον αδέσποτων ζώων. «Το αυτοκίνητο» μας είπε «παραχωρήθηκε από το Κάμπινγκ Στομίου, που ως γνωστόν, ανήκει στην Α.Ε. του Δήμου Αγιάς “Αξιοποίηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας Αγιάς”. Είναι εξοπλισμένο με κλουβιά για τη μεταφορά των ζώων κι εξοπλισμό για την περισυλλογή των αδέσποτων, όπως γάντια, άρπαγα, δίχτυ για μικρόσωμα ζώα, φίμωτρα όλων των μεγεθών, λουριά οδηγούς. Επίσης, διαθέτει σκάνερ για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού τσιπ. Το αυτοκίνητο ήταν ανενεργό. Έγινε συντήρηση και επισκευή του, βάφτηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για την εύκολη διαχείριση των ζώων».
«Ξεκινάμε μια τεράστια προσπάθεια καταγραφής δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς» τόνισε ο κ. Τσιαγκάλης. «Φιλοδοξούμε κι ευελπιστούμε, με τη βοήθεια όλων των κατοίκων του Δήμου μας, να δώσουμε ένα οριστικό τέλος, μέσω αυτής της προσπάθειας, στην εγκατάλειψη των ζώων στους δρόμους. Μ’ αυτόν τον τρόπο που επιλέξαμε να κινηθούμε, θα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο ποιος είναι υπεύθυνος για ένα ζώο που κινείται ελεύθερα, χωρίς συνοδό ως αδέσποτο στον δρόμο».

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία, είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Οι κυνηγετικοί και σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, της εκπαίδευσής τους, της φύλαξης του ποίμνιου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.
Αρμόδιες Αρχές Εφαρμογής και Ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους ορίζονται οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Δήμων και, όπου αυτές δεν έχουν συσταθεί, τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass