«Εντάξτε τους όλους στα Σχέδια Βελτίωσης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜ. ΝΤΟΓΚΟΥΛΗΣ * ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ 1 ΣΤΙΣ 5 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2020 21:10
Να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια καλεί την ηγεσία  του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ,  παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρης Ντογκούλης Να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια καλεί την ηγεσία του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρης Ντογκούλης

Αναγκαιότητα για την αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας αποτελούν οι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επενδύσεις στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Βασικός στόχος της δράσης είναι η αναβάθμιση της πρωτογενούς

παραγωγής και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εφαρμογής νέων αναπτυξιακών μοντέλων καλλιέργειας που θα οδηγήσουν σταδιακά στην πλήρη εξέλιξη της θεσσαλικής γεωργίας. Ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα περάσει μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης θα τονώσει και θα στηρίξει όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που συνδέονται με αυτό και κυρίως μικρές βιοτεχνίες - βιομηχανίες διάσπαρτες, μέσα στην ελληνική ύπαιθρο, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες. Άλλωστε υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά στις γεωργικές περιφέρειες, όπως η Θεσσαλία, αλλά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Ντογκούλη, η ένταξη ολοένα και περισσότερων δικαιούχων στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης καθίσταται μετέωρη, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν είναι ότι μόλις ένας στους πέντε επιλαχόντες θα είναι επιλέξιμος για τη δράση του προγράμματος. Κι αυτό γιατί προκύπτουν γραφειοκρατικά ζητήματα, για τα οποία το Επιμελητήριο έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα πώς θα πρέπει να ξεπεραστούν επιτυχώς, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, τον γ.γ. Κ. Μπαγινέτα και στη ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας ουσιαστικά πολιτική παρέμβαση-λύση στο θέμα.
Ανάλογους προβληματισμούς εκφράζουν στην «Ε» και μελετητές που ασχολούνται με τη σύνταξη των σχετικών φακέλων των υποψηφίων, οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εάν διαπιστωθεί μη σωστή αξιολόγηση των ενστάσεων. Κάποιοι εξ αυτών ενημέρωσαν και τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, ο οποίος είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι πρέπει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες στο πρόγραμμα».
Ο ΔΗΜ. ΝΤΟΓΚΟΥΛΗΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Δημ. Ντογκούλης δήλωσε στην «Ε»: Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να εγκριθούν οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης και να δικαιωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενστάσεων, που αφορούσαν κυρίως γραφειοκρατικά θέματα, όπως αντί για ενημερότητες-βεβαιώσεις ασφάλισης και οφειλής ή τεχνικά προβλήματα όπως η μη ανάρτηση των μελλοντικών καταστάσεων και προφανών λαθών. Όλα αυτά μπορούν να λυθούν με μία Υπουργική απόφαση και να προωθηθούν κονδύλια σε ένα πρόγραμμα που βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης, βοηθώντας τις επενδύσεις σε ένα τομέα που υπάρχει ενδιαφέρον από νέα άτομα για ενασχόληση , καλύπτοντας τα κενά χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν ως την προκήρυξη νέων προγραμμάτων για τον πρωτογενή τομέα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις προτροπές του ΓΕΩΤΕΕ για δικαίωση του μεγαλύτερου ποσοστού των ενστάσεων, δυστυχώς οι πληροφορίες που φτάνουν είναι ότι ένας στους πέντε επιλαχόντες θα είναι επιλέξιμος για τη δράση του προγράμματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων τον Ιανουάριο, αφορούν κυρίως γραφειοκρατικά θέματα. Π.χ. Οι υποψήφιοι που είχαν την ιδιότητα του νέου αγρότη λόγω ολιγωρίας του φορέα ασφάλισης δεν μπορούσαν να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα γεγονός που οδηγούσε σε υποβαθμολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας. Παρατηρήθηκε επίσης εκτεταμένη υποβαθμολόγηση σε σχέδια βελτίωσης λόγω πιθανόν προβλήματος που αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής του φακέλου, το οποίο δεν αποθήκευε την τεχνική έκθεση των δεσμεύσεων στη μελλοντική κατάσταση του υποψηφίου. Ακόμη το κριτήριο επιλεξιμότητας μηχανημάτων που αναφέρονται ως καινοτομίες ήταν ‘’θολό’’ και παρατηρήθηκε το ίδιο μηχάνημα άλλος αξιολογητής να το βαθμολογεί ως καινοτομία και άλλος να μην το βαθμολογεί με τον ίδιο τρόπο. Τέλος υπήρχαν προφανή λάθη που έπρεπε να αξιολογηθούν επιμελώς από όλες τις πλευρές».
Και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας καταλήγει: Είναι γνωστό από καιρό ότι η Θεσσαλία έχει κονδύλια, που αφορούν το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση του προγράμματος με αποτέλεσμα πάλι μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων να υπάρχει υψηλή βάση για να κριθεί κάποιος επιλέξιμος. Ενώ σε άλλες όμορες περιφέρειες η βάση μετά τις ενστάσεις κυμαίνεται εξαιρετικά χαμηλά. Σε μια εποχή που διαμορφώνεται ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον λόγω covid-19 και υπάρχει αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να τονωθεί η τοπική οικονομία, προτείνεται η πολιτική ηγεσία να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα προβλήματα τις διαδικασίας των ενστάσεων και να γίνει προσπάθεια για αναζήτηση κονδυλίων, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένας επιλαχόντας στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης».
Γ. ΡΟΥΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass