Το καρεκλάκι σου και… στην παραλία!

Ο κορονοϊός αλλά και η οικονομική δυσπραγία αύξησαν τις πωλήσεις ειδών θαλάσσης

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2020 21:00

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό... Το έχουμε καταλάβει όλοι πια, το βιώνουμε στην καθημερινότητά μας αλλά και στις διακοπές. Όσοι δηλαδή κάνουν διακοπές, γιατί από τη μια ο φόβος του κορονοϊού από την άλλη το οικονομικό, αρκετοί είναι εκείνοι που για φέτος επιλέγουν τις αυθημερόν εξορμήσεις.

Η μεγάλη αλλαγή, όμως, είναι στην εικόνα που παρουσιάζουν οι παραλίες. Από τα γεμάτα beach bar και τις ξαπλώστρες, επιστρέψαμε στη δεκαετία του ’80, όπου τα τάπερ και τα καρεκλάκια παραλίας είχαν την τιμητική τους. Πλέον είναι πολλοί εκείνοι που κουβαλούν στο αυτοκίνητό τους ολόκληρο εξοπλισμό με ομπρέλες θαλάσσης, καρεκλάκια παραλίας, ξαπλώστρες και ψυγειάκια για τα απαραίτητα σνακ και ροφήματα. Η ανησυχία για την τήρηση αποστάσεων λόγω κορονοϊού άλλαξε τις συνήθειες των λουόμενων. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις πωλήσεις των καταστημάτων με είδη παραλίας, που από τα τέλη Μαϊου εκτοξεύτηκαν.
Ο κ. Ζήσης Καρασίμος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Campico που μετρά 61 χρόνια παρουσίας στην αγορά και ειδικεύεται σε πωλήσεις επαγγελματικού εξοπλισμού και μη σε είδη εξοχής, αναφέρει στην «ΕτΔ» ότι είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία λειτουργίας της επιχείρησης που πουλήθηκαν τα περισσότερα καρεκλάκια παραλίας. Μάλιστα, όπως λέει, μεγάλη είναι η αλλαγή και στη συμπεριφορά του κόσμου που μπαίνοντας στο κατάστημα δεν αναζητά κάτι φθηνό αλλά κάτι ποιοτικό. «Παλιότερα μπορεί να πήγαιναν σε ένα πολυκατάστημα να πάρουν κάτι φθηνό, χωρίς να ενδιαφέρονται αν θα τους βγάλει και την επόμενη χρονιά. Φαίνεται όμως ότι πλέον αλλάζουν συνήθειες και ζητάνε μακροπρόθεσμες λύσεις. Έτσι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο ποιοτικό. Ξέρουν ότι μπορεί να στοιχίσει λίγο ακριβότερα αλλά γρήγορα θα κάνουν απόσβεση, ενώ θα πάρουν κάτι που θα το έχουν και τα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι και το οικονομικό είναι βασικός παράγοντας. Μια τετραμελής οικογένεια για να πάει σε ξαπλώστρες θα χρειαστεί πέρα από τον καφέ και φαγητό για τα παιδιά. Έτσι μειώνουν το κόστος του μπάνιου αφού θα πάρουν από το σπίτι και θα καθίσουν στην παραλία από το πρωί έως το απόγευμα χωρίς κόστος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Βέβαια μπορεί οι πωλήσεις για ατομικό εξοπλισμό να αυξήθηκαν, όμως η ζημιά σε επαγγελματικό εξοπλισμό είναι μεγάλη και του χρόνου εκτιμά ακόμη μεγαλύτερη. «Οι επαγγελματίες με τη ζημιά που έπαθαν δεν ανανέωσαν τον εξοπλισμό τους. Του χρόνου θα φανεί η ζημιά καθώς όταν ο κόσμος πια πηγαίνει για 1 με 2 μπάνια την εβδομάδα, πώς να βγάλει τα έξοδα ο επιχειρηματίας για να επενδύσει και σε εξοπλισμό. Για μας είναι δίκοπο μαχαίρι. Κάτι κερδίζουμε, κάτι χάνουμε» σημειώνει ο κ. Καρασίμος.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες, ο ίδιος διαπιστώνει ότι υπάρχει μια πιο ώριμη αγορά και ο Λαρισαίος καταναλωτής είναι ψαγμένος και πραγματιστής. «Επειδή ακριβώς δεν είμαστε ένα απρόσωπο πολυκατάστημα, έχουμε μια διαφορετική εικόνα που δεν αποτυπώνεται μονάχα στους τζίρους. Μιλάμε με τον πελάτη και διαπιστώνω ότι έχει αλλάξει η ψυχολογία του. Ο πελάτης έχει κάνει την έρευνά του και μπαίνει στο κατάστημα ενημερωμένος. Ξέρει τι ζητάει και τι μπορεί να δώσει».
Τα λεγόμενα του κ. Καρασίμου επιβεβαιώνει και μια τετραμελής οικογένεια από τη Λάρισα που βρέθηκε για μπάνιο στο Καστρί Λουτρό.
«Εμείς έχουμε υιοθετήσει το σύστημα της δικής μας ομπρέλας εδώ και δύο χρόνια. Με δύο μικρά παιδιά που θέλουν να βρίσκονται όλη την ώρα στο νερό οι ξαπλώστρες σε κάποιο beach bar δεν μας βόλευαν. Μπορεί να βρίσκαμε πίσω και να έπρεπε όλη την ώρα να σηκώνομαι για να είμαι κοντά τους. Τώρα στήνουμε ομπρέλα και καρεκλάκια μπροστά στη θάλασσα και μπορούμε να τα επιβλέπουμε καλύτερα. Μετά ανησυχούσαμε μήπως επειδή είναι μικρά ενοχλήσουν τους διπλανούς. Τώρα κρατάμε τις αποστάσεις μας. Επίσης το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας. Τα παιδιά όλο και κάτι θα ζητήσουν χυμό, σάντουιτς οπότε όταν παίρνεις τον βασικό μισθό, πόσα μπάνια να αντέξει η τσέπη σου; Τώρα μπορεί να κουράζομαι λίγο παραπάνω για να κάνω την προετοιμασία από το σπίτι και ο σύζυγος να πρέπει να κουβαλήσει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα είναι πιο ξεκούραστα και πιο οικονομικά. Όσο για τον κορονοϊό αποδεικνύεται ότι... έχει και τα καλά του» αναφέρει η 36χρονη Ιωάννα Π.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass