Σχέδιο αναμόρφωσης του Παλαιού Κοιμητηρίου

Γι’ αυτό και δεν επιδιορθώνεται το τοιχίο που βρίσκεται επί της Φαρσάλων

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2020 21:05

Εδώ και αρκετούς μήνες το τοιχίο του παλαιού Νεκροταφείου της Λάρισας, που βρίσκεται από την οδό Φαρσαάλων, έχει υποχωρήσει λόγω παλαιότητας και έντονων καιρικών φαινομένων, και στη θέση του βρίσκονται προστατευτικά κιγκλιδώματα και ένα μαύρο πανί. Εύλογα λοιπόν αρκετοί είναι οι πολίτες που εκφράζουν την απορία στην «ΕτΔ», για ποιον λόγο τόσο μεγάλο διάστημα, δεν επιδιορθώνεται η ζημιά και να δημιουργηθεί ένα καινούριο.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, αυτήν την περίοδο μελετάται η ολική αναμόρφωση του χώρου, τόσο από την πλευρά της εισόδου της Φαρσάλων όσο και από την πλευρά της οδού Αχιλλέως. Έτσι όταν καταλήξουν στη μελέτη, αλλά και αν τελικά αποφασιστεί να γίνουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τότε θα προχωρήσουν και στο έργο. Επί της ουσίας δηλαδή δεν θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός τοιχίου και λίγους μήνες μετά να το γκρεμίσουν λόγω των τελικών σχεδίων.
Ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2019, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με το Τμήμα Κοιμητηρίων ξεκίνησε να καθαρίζει τμήμα των παλιών Νεκροταφείων της πόλης και να απελευθερώνει χώρο. Εκεί υπάρχουν περίπου 400-500 οικογενειακοί τάφοι. Όμως δεν βρίσκονται όλοι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο. Γι’ αυτό και έγινε η προσπάθεια εκείνοι που βρίσκονται πίσω να μεταφερθούν μπροστά, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, για να καθαριστεί ο χώρος.
Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής δεν μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναμόρφωση των Κοιμητηρίων αλλά ελπίζουν πως θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής.
Το παλιό Νεκροταφείο σταμάτησε να λειτουργεί -εκτός των οικογενειακών τάφων- από το 1993.
ΕΠΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
Σύμφωνα με μελέτη του Αλέξανδρου Χ. Γρηγορίου, κατά τις τελευταίες δεκαετίες της οθωμανικής κατοχής υπήρχαν στις συνοικίες της Λάρισας επτά συνολικά νεκροταφεία. Τα νεκροταφεία αυτά καταργήθηκαν, σταδιακά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με τελευταίο της Αγίας Μαρίνας, το οποίο καταργήθηκε το 1946. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1881, προέκυψε επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο και σύγχρονο νεκροταφείο, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και να σταματήσει η διασπορά των ταφών σε πολλά σημεία της. Οι συνθήκες ωρίμασαν και το 1899 δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο νεκροταφείο. Το παλιό νεκροταφείο έχει μεγάλη και συμβολική σημασία για την πόλη της Λάρισας. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί τάφοι αποτελούν μικρά έργα τέχνης από μάρμαρο.

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass