Στο Κουμάνοβο μεταφέρεται η έδρα της SEEBRIG

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2020 15:10

Στο Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας πρόκειται να μεταφερθεί, για την επόμενη περίοδο, η έδρα της Ταξιαρχίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (South - Eastern Europe Brigate - SEEBRIG). Η τελετή αποχώρησης του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Στρατόπεδο Σχοινά στον Τύρναβο, παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αντιπροσωπειών από τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ ουσιαστικά η μετακίνηση της «Βαλκανικής» Ταξιαρχίας θα ξεκινήσει από βδομάδα.


Η Ταξιαρχία παρότι η ιδρυτική συμφωνία προέβλεπε την τετραετή εναλλαγή της έδρας, παρέμεινε στον Τύρναβο για περισσότερες από δύο «θητείες» (από τον Ιούνιο 2011) και μετακινείται στη γείτονα Βόρεια Μακεδονία μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η μόνη δράση της SEEBRIG (σ.σ. μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί παρά μόνο σε επίπεδο Στρατηγείου) - πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων - ήταν τον Φεβρουάριο του 2006 όταν ανέλαβε για ένα εξάμηνο τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας της Καμπούλ, όπου, μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ, το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν.
Διευκρινίζεται πως το Στρατηγείο της SEEBRIG άρχισε να λειτουργεί το 1999 στη Φιλιππούπολη, από το 2003 μεταστάθμευσε στην Κωνστάτζα, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και από τον Ιούλιο του 2011 μεταστάθμευσε στον Τύρναβο. Παλαιότερος σχεδιασμός, μετά το Κουμάνοβο θέλει την έδρα να μεταφέρεται ξανά στην Τουρκία και να επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών της δράσεων, μια από τις τελευταίες επιχειρησιακές δράσεις της Ταξιαρχίας ήταν η άσκηση «SEVEN STARS 18» (άσκηση τύπου Command Post Exercise) τον Νοέμβριο του 2018.
Σκοπός εκείνης της άσκησης, ήταν «η αύξηση των δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης και αποκατάστασης απωλειών από φυσικές καταστροφές.
Να σημειωθεί πως κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αμφισβητήσει τον χαρακτήρα των «ειρηνευτικών επιχειρήσεων» της Ταξιαρχίας ως «πολυεθνική δύναμη σε αποστολή υπό το ψήφισμα ΟΗΕ», κάνοντας λόγο για «επεμβατικό μηχανισμό». ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ
 Η SEEBRIG αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1998 στα Σκόπια για την ίδρυση της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης ΝΑ Ευρώπης (MPFSEE) μετά από πρωτοβουλία των υπουργών Άμυνας (Southeastern Europe Defense Ministerial -SEDM).
Η πρωτοβουλία SEDM ξεκίνησε το 1996, ως ένα άτυπο φόρουμ συνεργασίας των υπουργών Άμυνας στην περιοχή των Βαλκανίων, με σκοπό «τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφαλείας, καλής γειτονίας, τη σύσφιγξη των σχέσεων των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μέσα από την ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της άμυνας».
Στην ίδια απόφαση προβλέφθηκε και η ίδρυση Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής (Politico- Military Steering Comitee - PMSC) η οποία θα συντονίζει το σύνολο των αρμοδιοτήτων - δραστηριοτήτων της SEEBRIG, θα ενημερώνει τους υπουργούς Άμυνας για το έργο που επιτελείται και θα υποβάλει προτάσεις - εισηγήσεις για όσα θέματα απαιτείται έγκρισή τους. Η SEEBRIG, εφ’ όσον συγκροτηθεί σε σώμα, θα είναι μία δύναμη μεγέθους Ταξιαρχίας περίπου 4.200 ανδρών με Μονάδες που «παραμένουν στις μόνιμες εθνικές θέσεις τους και θα συγκεντρώνονται για να συγκροτήσουν τη δύναμη, σε περιπτώσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης, σύμφωνα με κοινά αποδεκτό πρόγραμμα, ή για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση των ΥΠΑΜ της SEDM». «ΑΚΕΦΑΛΗ»
Η SEEBRIG είχε έρθει στην επικαιρότητα το καλοκαίρι του 2016 όταν χρέη διοικητή της Ταξιαρχίας κλήθηκε να εκτελέσει ο υποδιοικητής, Έλληνας συνταγματάρχης.
Αφορμή αποτέλεσε η πρόωρη αποστρατεία -με απόφαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων- του Τούρκου ταξιάρχου Νουμάν Γεντιγιλντίζ. Η απόφαση της αποστρατείας συνδέθηκε με τις εξελίξεις στη δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, ενώ τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχος του Γεντιγιλντίζ στην ηγεσία της Ταξιαρχίας, επίσης ταξίαρχος Χακάν Εσέρ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass