ΦΑΡΣΑΛΑ:

Γιόρτασαν Παναγία και Απελευθέρωση

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2020 17:03

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου Γκαντέλου
Με μεγάλη κατάνυξη εορτάστηκε σ’ όλη τη χώρα προχθές ο Δεκαπενταύγουστος, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης. Για τα Φάρσαλα η γιορτή ήταν διπλή. Εορτάζονταν η γιορτή της Παναγίας και η απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό, καθώς πριν από 139 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 1881, απελευθερώθηκε η πόλη.


Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των μέτρων προστασίας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της εικόνας του επιταφίου της Παναγίας. Οι πιστοί προσέρχονταν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από πολύ νωρίς σταδιακά, χωρίς συνωστισμό για να πάρουν την ευλογία της Παναγίας και να αποτίσουν τιμή προς τη Θεοτόκο. Η ροή των πιστών συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα. Άλλοι φορούσαν μάσκες και άλλοι όχι, ενώ αρκετοί παρέμεναν παρακολουθώντας τη λειτουργία από τον προαύλειο χώρο της εκκλησίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος η προσέλευση του κόσμου δεν είχε καμία σχέση με τα άλλα τα χρόνια, καθώς ο κόσμος ήταν λιγοστός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Επίσης δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη που γινόταν κάθε χρόνο στην πόλη και μάζευε αρκετό κόσμο και από τις γειτονικές περιοχές. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα θεσμό της πόλης των Φαρσάλων που έχει διάρκεια πάνω από 400 χρόνια. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η εμποροπανήγυρη των Φαρσάλων πραγματοποιούνταν στην περιοχή του Απιδανού Ποταμού (Ταμπάκος), από το έτος 1608.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Iερέων από όλες τις ενορίες της επαρχίας. Ανήμερα της εορτής της Παναγίας έγινε Θεία Λειτουργία και δοξολογία και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, από την ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Άννα Φλωρά.
Ακολούθως μετά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία “15ης Αυγούστου” (που βρίσκεται δίπλα στον ναό), όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των τοπικών αρχών και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά. Επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις παραμονή και ανήμερα της εορτής παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Δαμιανός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και αρκετοί πιστοί.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η δήλωση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου με αφορμή τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και της απελευθέρωσης των Φαρσάλων από τους Τούρκους, αναφέρει:
«Ο διπλός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου και των 139 ετών από την απελευθέρωση των Φαρσάλων από τον τουρκικό ζυγό, βρίσκει την περιοχή και τη χώρα στη δίνη μίας πρωτοφανούς πανδημίας.
Το ότι όμως οι ειδικές συνθήκες δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του συνόλου των λατρευτικών και τιμητικών εκδηλώσεων, όπως επιτάσσουν τα ήθη μας, δεν μπορεί ούτε να κλονίσει την ισχυρή πίστη μας και την εσωτερική κατάνυξη που ο καθένας μας νιώθει για το «Πάσχα του Καλοκαιριού», ούτε και να μας κάνει να λησμονήσουμε τις ιστορικές στιγμές της 15ης Αυγούστου του 1881, όταν ο στρατηγός Σκαρλάτος Σούτσος έμπαινε στα Φάρσαλα και κήρυττε την προσάρτησή τους στο Ελληνικό κράτος.
Με τη βοήθεια της Παναγίας, ας αντλήσουμε από μέσα μας το κουράγιο, την πίστη και την ελπίδα, ας δείξουμε την αγάπη στον συνάνθρωπο προστατεύοντας εαυτούς και αλλήλους, ώστε ως κοινωνία να βγούμε και πάλι νικητές και του χρόνου όλοι μαζί, στις Εκκλησίες, στις πλατείες, να γιορτάσουμε όπως αρμόζει.
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Καλή Παναγιά σε όλους!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass