ΕΔΕ - απάντηση για τα εικονικά τεστ σε γιατρούς

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2020 21:00

Σοβαρές διαστάσεις τείνουν να λάβουν καταγγελίες και «πληροφορίες» που κάνουν τον γύρο

του διαδικτύου και αφορούν την οδηγία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για έλεγχο των υγειονομικών για κορονοϊό με την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά και για εικονικά τεστ σε γιατρούς λόγω έλλειψης ...αντιδραστηρίων(!) φιλοξενούνται και αναπαράγονται ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και τροφοδοτούν ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητώντας την αξιοπιστία των ελέγχων για τον κορονοϊό, όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά και για το σύνολο των δειγμάτων που στέλνονται στο εργαστήριο της καθηγήτριας βιοπαθολογίας - κλινικής Μικροβιολογίας κας Έφης Πετεινάκη.
Το περιεχόμενο των καταγγελιών από δύο νοσηλευτές, ένας εκ των οποίων είναι γνωστός συνδικαλιστής, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους δύο νοσηλευτές σε απολογία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών και διατάσσει -μετά από συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου- Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι καταγγελίες και οι πιθανές ευθύνες των καταγγελόντων.
Συγκεκριμένα, οι δύο νοσηλευτές κατήγγειλαν με δηλώσεις τους σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι μετά την οδηγία για έλεγχο όσων υγειονομικών επιστρέφουν από καλοκαιρινές άδειες, ελήφθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεκάδες δείγματα από υγειονομικούς αλλά δεν εξετάστηκαν ποτέ και φυσικά δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους εξεταζόμενους. Ένας εκ των δύο νοσηλευτών μάλιστα κατήγγειλε πως ενώ βρέθηκε για διακοπές στη Χαλκιδική και έδωσε δείγμα, αναζητώντας την… τύχη των εξετάσεων διαπίστωσε πως το όνομά του δεν υπήρξε πουθενά στο «σύστημα», ενώ αργότερα ενημερώθηκε πως «δεν γίνονται εξετάσεις στο υγειονομικό προσωπικό»!
Στις καταγγελίες για εικονικές εξετάσεις δειγμάτων ήρθε να προστεθεί ανάρτηση Λαρισαίου πολίτη που εμφανίζεται ως αδερφός ειδικευόμενης γιατρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, από την οποία ελήφθη δείγμα, και αναφερόμενος στην εμπειρία της αδερφής του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«...Λίγη ώρα πριν, η αδερφή μου, η οποία δεν ειδοποιήθηκε μετά το τεστ και άρα θεωρούσε ότι όλα είναι καλά και ότι το τεστ είχε βγει αρνητικό, με ενημέρωσε ότι πήγε σήμερα στον εργαστηριακό γιατρό του νοσοκομείου από περιέργεια για να μάθει τι συνέβη με το δείγμα και το τεστ. Όταν λοιπόν τον ρώτησε για το δείγμα που της πήραν, ο γιατρός προς έκπληξή της της απάντησε ότι το δείγμα της ΔΕ δουλεύτηκε ΠΟΤΕ και ΟΥΤΕ πρόκειται να δουλευτεί (θυμίζω ότι σήμερα έχουμε Παρασκευή και το δείγμα ελήφθη τη Δευτέρα). Της είπε επίσης ότι κανένα άλλο δείγμα από όσα πάρθηκαν (30 το πρωί της Δευτέρας μόνο) δε δουλεύτηκαν και ούτε θα δουλευτούν, γιατί στο νοσοκομείο ΔΕΝ υπάρχουν αρκετά αντιδραστήρια για να κάνουν όλα αυτά τα τεστ. Όταν η αδερφή μου σοκαρισμένη ρώτησε γιατί τους πήραν δείγμα και τους έβαλαν να περιμένουν στην ουρά με 30 άλλα άτομα τζάμπα και βερεσέ, η απάντηση του εργαστηριακού γιατρού ήταν «Ε πες μου εσύ γιατί;»
Δεν φτάνει δηλαδή που τα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν 2 ημέρες χωρίς τους αδειούχους γιατρούς που περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ, μας κοροϊδεύουν και στα μούτρα λέγοντάς μας ότι κάνουν τεστ σε πιθανούς φορείς υψηλής μεταδοτικότητας και άρα υψηλού κινδύνου, χωρίς αυτά να γίνονται ποτέ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν αρκετά αντιδραστήρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γιατροί που υποβλήθησαν σε τεστ δεν ενημερώνονται ποτέ για την κατάσταση αυτή, αφήνοντάς τους έτσι να πιστεύουν ότι το δείγμα τους δουλεύτηκε κανονικά και ότι το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό...».
Οι καταγγελίες, που πλήττουν την εικόνα του νοσηλευτικού ιδρύματος σε μια περίοδο εντατικής προσπάθειας και εργασίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενόχλησαν ιδιαίτερα τον διοικητή, Δημήτρη Κατσικονούρη, καθώς θεωρεί ψευδή τα στοιχεία των καταγγελιών. Και αυτό διότι οι έλεγχοι των υγειονομικών όλων των νοσοκομείων της Περιφέρειας, που επιστρέφουν από άδειες είναι εκατοντάδες και γίνονται κανονικά και χωρίς προβλήματα, έστω και αν χρειάστηκε να ζητηθεί η συνδρομή του εργαστηρίου του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Επιπλέον, δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα έλλειψης αντιδραστηρίων για έλεγχο Covid-19.
«Οι καταγγελίες και τα ψευδή στοιχεία στρέφονται τελικώς κατά της συνολικής προσπάθειας του νοσοκομείου να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της πανδημίας, κάτι που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται με υπευθυνότητα και συνέπεια...» τόνισε χθες το πρωί ο κ. Κατσικονούρης που ανακοίνωσε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Απόφαση που έλαβε αφού προηγουμένως είχε επαφές και συναντήσεις τόσο με τον νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου όσο και με διευθυντές και προϊσταμένους κλινικών και τμημάτων, που εμπλέκονται με τη διαδικασία λήψης και ελέγχων δειγμάτων των υγειονομικών.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass