Η Ελασσόνα γιόρτασε τον στρατιωτικό Αγιο Ευστάθιο

Τιμήθηκε η μνήμη του στην 361 Π.Α.Π.

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 15:11

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») του Γιάννη Μουκίδη

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοί οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε,

ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ι’β παμμάκαρ δεύτερον».
Η Ελασσόνα τίμησε και φέτος, αυτό το Σαββατοκύριακο, τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 Π.Α.Π. Το απόγευμα του Σαββάτου (παραμονή της εορτής), τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο στρατιωτικός ιερέας της 1ης Στρατιάς – αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς.
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέστηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης (της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου) π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Ιάκωβος. Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στην Κυριακή μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Σταυρό του Χριστού και στον στρατιωτικό Άγιο Ευστάθιο, «καταθέτοντας», ανάμεσα στα άλλα:
«Ο Σταυρός του Χριστού είναι δρόμος χωρίς ανέσεις, χωρίς ευκολίες, δρόμος δύσκολος και ανηφορικός. Ο Χριστός είναι η ίδια η ζωή. Ο Σταυρός του Χριστού δεν ντροπιάζει τους ανθρώπους και οδηγεί στη σωτηρία, αρκεί οι άνθρωποι να αποδεχθούν τον Σταυρό. Είναι αναγκαίος στον άνθρωπο. Ο πόνος, η δοκιμασία και ο Σταυρός εξαγιάζει τον άνθρωπο. Θαυμαστός και συγκινητικός ο βίος του στρατιωτικού Αγίου μας, που εγκατέλειψε τα επίγεια και ακολούθησε με την οικογένειά του τον Χριστό και το Ευαγγέλιο. Ο Άγιος Ευστάθιος ήταν πρότυπο υπομονής και αγιότητας, υπόδειγμα υπομονής και καρτερίας. Τα αντιμετώπιζε όλα με δύναμη, με πίστη, με καρτερία, με υπομονή. Επισφράγισε τη μαρτυρία του με τον ίδιο του τον θάνατο και τον θάνατο των μελών της οικογενείας του. Μαρτύρησαν φρικτά για τον Χριστό!».
Τέλος, παρατέθηκε μικρή υπαίθρια δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά, γλυκίσματα και εδέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα στο εσωτερικό του εορτάζοντος ναού ήταν ελάχιστα άτομα, ενώ το εκκλησίασμα και οι προσκυνητές παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία «απλωμένοι» στον προαύλειο χώρο του ναού.
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιάννης Νάνος, ο διοικητής της Μεραρχίας Υποστήριξης(ΜΕΡΥΠ) – υποστράτηγος Ιωάννης Κολυβάς, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ – αντισυνταγματάρχης(ΥΠ) Χρήστος Χατζής, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών(ΛΠ) Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ – λοχαγός(ΥΠ) Ιωάννης Τύμπας, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας – επιπυραγός Ιωάννης Πάσχος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 361 ΠΑΠ, μέλη των οικογενειών τους, και αρκετοί προσκυνητές.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass