Διαδικτυακές τάξεις σε σχολεία της Λάρισας

Ξεκινούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως για μαθητές και εκπαιδευτικούς ευπαθών ομάδων

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 21:01

Της Λένας Κισσάβου

Ξεκινά εντός των ημερών η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στα σχολεία της Λάρισας,

με τη δημιουργία διαδικτυακών τάξεων. Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο προγραμματισμός έναρξής τους, καθώς έχει γίνει η καταγραφή των μαθητών της Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης, που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιά, από το σπίτι τους, όπως αντίστοιχα και των εκπαιδευτικών που θα τα παραδώσουν επίσης από το σπίτι τους.
Τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί, που θα αναπτύξουν μια διαδικτυακή τάξη, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως προβλέπει η σχετική οδηγία του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με την προσωρινή διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κα Καραγιώργου, «έχει γίνει η καταγραφή των ατόμων που θα συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας ξεκινά ο προγραμματισμός των μαθημάτων για την άμεση έναρξη υλοποίησής της».
Σημειώνει δε ότι «θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2020-2021, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας».
Συγκεκριμένα στη σχετική εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά οι περιπτώσεις κατά τις οποίες παρέχεται υποχρεωτικά αυτή η εναλλακτική μορφή διδασκαλίας, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Τόσο οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές, που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με την από 10-09-2020 εισήγηση του ΙΕΠ, η διάρκεια του εξ αποστάσεως μαθήματος συνιστάται να είναι από 30 έως και 45 λεπτά, ενώ ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό φυσικού τμήματος.Σε ποιες περιπτΩσεις παρEχεται
η σΥγχρονη εξ αποστΑσεως εκπαIδευση
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο «Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» παρέχεται:
(α) Στους μαθητές τμημάτων σχολικών μονάδων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων που τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
(β) Στους μαθητές τμημάτων σχολικών μονάδων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων που λειτουργούν κανονικά, ήτοι δεν τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς: (i) ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου του άρθρου 8 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/20-8-9-2020 (ΦΕΚ 3780 τΒ΄) ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, (ii) συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορονοϊό Covid-19, (iii) νοσούν οι ίδιοι από κορονοϊό Covid-19 (iv) έχουν υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορονοϊό Covid-19 και για όσο χρόνο αναμένουν την έκδοση του αποτελέσματος. Με ποιον τρόπο εφαρμόζεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Στους μαθητές της περίπτωσης (2α), παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές, συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιείται στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Στους μαθητές της περίπτωσης (2β), παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπό τη μορφή ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Ειδικά για τους μαθητές που θα απουσιάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 (περίπτωση 2β.i) και εφόσον η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας καθίσταται δυσχερής, κατόπιν αιτιολογημένης αποφάσεως του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού τμημάτων, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία («διαδικτυακά τμήματα»).
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η δημιουργία διαδικτυακού τμήματος σε οποιοδήποτε επίπεδο, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους μαθητές, οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η εγκύκλιος προβλέπει ότι «όσοι εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν. Τα κενά που δημιουργούνται στις σχολικές μονάδες από την απουσία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν, εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Επιπλέον, στα διαδικτυακά τμήματα, διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ενώ, αν αυτοί δεν επαρκούν, δύναται αυτά να στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς για συμπλήρωση υποχρεωτικού ωραρίου. Διαφορετικά, οι ανάγκες θα καλυφθούν με την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η ύλη θα καλύπτεται κανονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει τη διδαχθείσα ύλη και ενημερώνει ηλεκτρονικά σε εβδομαδιαία βάση τον έχοντα συγκροτήσει το τμήμα στο οποίο διδάσκει.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων των μαθητών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα από το σπίτι τους και ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει η εν λόγω εγκύκλιος.
Οι γονείς - κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι εάν είναι ενήλικοι προσκόμισαν στη σχολική μονάδα φοίτησης των τέκνων τους ή των ίδιων εάν είναι ενήλικοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που βεβαιώνουν ότι εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Η οργάνωση των προγραμμάτων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συνιστάται να γίνεται σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου. Τα προγράμματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υποβάλλονται στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και κοινοποιούνται στους οικείους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass