Η τελευταία πράξη για την «απελευθέρωση» του Αρχαίου Θεάτρου

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ 13 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ *ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2020 21:38

Της Λένας Κισσάβου
Άναψε το πράσινο φως για την απαλλοτρίωση 13 ακινήτων που βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο, καθώς μόλις λίγες μέρες πριν, ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που φρέναραν για χρόνια την υπόθεση.


Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή θα καλέσει τους συνιδιοκτήτες των 13 ιδιοκτησιών για να συζητήσουν τον τρόπο της αποζημίωσής τους, με εξωδικαστική συμφωνία, βάσει της τιμής των αντικειμενικών αξιών και όχι των αγοραίων που είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις αντικειμενικές, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια συμφέρουσα συμφωνία για τους ιδιοκτήτες» σε τιμή και χρόνο.
Τα χρήματα των αποζημιώσεων δε, είναι εξασφαλισμένα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2015» του «Πράσινου Ταμείου» και δεσμευμένα από το 2015, σε ειδικό λογαριασμό γι’ αυτόν τον σκοπό, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το ύψος της χρηματοδότης ανέρχεται στα 6.700 εκατομμύρια ευρώ και η αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα συμφωνήσουν στην εξωδικαστική συμφωνία με τη δημοτική αρχή, θα είναι άμεση.
Αναλυτικότερα ο δήμαρχος Λαρισαίων ανάφερε: «Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μπαίνουμε στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικοδομικού τετραγώνου 867. Σε ορατό χρόνο θα μπορέσουμε να δούμε απελευθερωμένο το Α’ Αρχαίο Θέατρο.
Η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής για το οικόπεδο που είναι δεσμευμένο εδώ και 35 χρόνια ως κοινόχρηστος χώρος, ήταν να κατεδαφιστούν τα ακίνητα, για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Υπήρξαν κατά καιρούς ενστάσεις, με ομηρία των ιδιοκτητών που δεν οδήγησαν πουθενά.
Η δημοτική αρχή με το ξεκίνησα της θητείας της έβαλε ως καθαρό στόχο προς την πόλη και προς όλους ότι αυτή η απαλλοτρίωση πρέπει να γίνει.
Δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Όπως γνωρίζετε τα πολεοδομικά ζητήματα και οι απαλλοτριώσεις έχουν χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν όλες τις εγκρίσεις και όλες τις αποφάσεις, ακόμα και του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι να φτάσουμε στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.
Έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για τις 12 συνιδιοκτησίες καθώς και για την 13η που είχε προχωρήσει σε ένδικα μέσα, κατά της απόφασης απαλλοτρίωσης του δήμου.
Συγκεκριμένα τα προεδρικά διατάγματα της απαλλοτρίωσης έχουν ολοκληρωθεί και έχουν απορριφθεί όσες ενστάσεις έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα στην Αποκεντρωμένη, έναντι της απαλλοτρίωσης των 13 ακινήτων».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
«Η δημοτική αρχή θα καλέσει τους συνιδιοκτήτες των δεκατριών συνιδιοκτησιών για να συζητήσουμε την αποζημίωσή τους με εξωδικαστικό συμβιβασμό, και συγκεκριμένα να αποζημιωθούν στη βάση της τιμής των αντικειμενικών αξιών» δήλωσε ο κ. Καλογιάννης ο οποίος εκτιμά πως «τέτοια αξία αποζημίωσης βάσει των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να πετύχει κανείς αν προσφύγει στα δικαστήρια».
Σημείωσε ότι η καταβολή της αποζημίωσης θα είναι άμεση και θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα για κάθε ακίνητο. Συγκεκριμένα τόνισε: «Κάθε συμφωνία που θα γίνεται με τους ιδιοκτήτες θα προχωρά άμεσα και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες, η διαδικασία αποζημίωσής της στο Πράσινο Ταμείο.
Εφόσον οι ιδιοκτήτες συμφωνήσουν στην εξωδικαστική συμφωνία θα βγουν εκτός των αποζημιώσεων οι υπόχρεοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται στον περίγυρο αυτού του οικοδομικού τετραγώνου. Μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού επιδιώκουμε και έχουμε τη δυνατότητα, να βγάλουμε τους περιοίκους, εκτός δικής τους υποχρέωσης πληρωμής αποζημίωσης, όποιου αντιτίμου ορίζει η πράξη ορισμού της απαλλοτρίωσης».
Ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε πως σε μια πρώτη επαφή που έγινε με οκτώ ιδιοκτήτες εξ αυτών των ακινήτων, έχουν συμφωνήσει με την άποψη της δημοτικής αρχής.
Τέλος, επισήμανε πως αν επιτευχθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με όλους, τότε θα περισσέψουν χρήματα από το 6,7 εκατομμύρια, τα οποία δεν θα επιστραφούν στο Πράσινο Ταμείο αλλά θα διατεθούν από τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία κάποιου κοινόχρηστου χώρου στην πόλη, αναφέροντας ότι αυτός μπορεί να είναι μία πλατεία στη συνοικία Ιπποκράτη.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Έπονται συζητήσεις και για νέες απαλλοτριώσεις…» προανήγγειλε ο δήμαρχος αναφέροντας ότι η δημοτική αρχή θα καταθέσει πρόταση απαλλοτρίωσης τριών ακινήτων που βρίσκονται δεξιά του Α’ Αρχαίου Θεάτρου επί της οδού Βενιζέλου και αποτελούν συνέχεια των άλλων τριών προς απαλλοτρίωση ακινήτων που δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού, στην ίδια πλευρά.
Προσδιόρισε ότι η έκταση των τριών προτεινόμενων από τη δημοτική αρχή ακινήτων, βρίσκεται στο ύψος της οδού Βενιζέλου απέναντι από το Οθωμανικό Λουτρό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass