Νυχτερινή άφιξη 82 προσφύγων σε Αμπελάκια και Καστρί-Λουτρό

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ * ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2020 21:44
«Θα συνεδριάσουμε με την πρώτη ευκαιρία για να δούμε  τι θα εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο», λέει στην «Ε»,  ο κοινοτάρχης Αμπελακίων Γιάννης Ταζές «Θα συνεδριάσουμε με την πρώτη ευκαιρία για να δούμε τι θα εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο», λέει στην «Ε», ο κοινοτάρχης Αμπελακίων Γιάννης Ταζές

Ρεπ.: Γ. Ρούστας
Φώτ.: Β. Ντάμπλης
Κυριολεκτικά «στον ύπνο» έπιασαν τους κατοίκους των Αμπελακίων και του Καστρί Λουτρού, αλλά και τη Δημοτική Αρχή Τεμπών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μεταφέροντας τα ξημερώματα της Τετάρτης 82

πρόσφυγες σε δύο ξενοδοχεία των παραπάνω περιοχών.
Το αιφνιδιαστικό της άφιξης των προσφύγων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση για το διάστημα παραμονής και τις συνθήκες διαβίωσης, έχουν εκνευρίσει τους κατοίκους των δύο περιοχών, οι οποίοι αναμένονταν να συνεδριάσουν στα χωριά τους για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε η δημοτική αρχή για την εξέλιξη «πρέπει να φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Καστρί Λουτρό 52 άτομα, ενώ στα Αμπελάκια άλλα 30 άτομα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο νέες δομές φιλοξενίας μεταφέρθηκαν κυρίως οικογένειες με γυναικόπαιδα από τη Μόρια, έχουν περάσει από έλεγχο για κορονοϊό και το σχέδιο προβλέπει την προσωρινή φιλοξενία τους (για 2-3 μήνες) μέχρι να προωθηθούν σε χώρες της Ευρώπης.
ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ
Η «Ε» βρέθηκε στα Αμπελάκια και στο Καστρί Λουτρό, όπου παρατήρησε εικόνες ερήμωσης των χωριών, ενώ οι οικογένειες των προσφύγων παρέμεναν μέσα στα ξενοδοχεία, στα οποία η πρόσβαση σε τρίτους απαγορεύεται.
Στα Αμπελάκια οι λιγοστοί κάτοικοι που βρίσκονταν στην πλατεία του χωριού έδειχναν αιφνιδιασμένοι και εκνευρισμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικά για τη μυστικότητα κάτω από την οποία μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες. Ακόμα η αγωνία τους για το πώς οι πρόσφυγες θα απορροφηθούν-προσαρμοστούν στην τοπική ζωή κι αν η παρουσία τους φοβίσει και κατ’ επέκταση περιορίσει τις επισκέψεις - εκδρομές του κόσμου το Σαββατοκύριακο ήταν εμφανής στα πρόσωπά τους.
Αν και οι περισσότεροι Αμπελακιώτες βρίσκονταν στα καστανοπερίβολα, μιας και διανύουμε περίοδο συγκομιδής καστάνων, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιάννης Ταζές ανέφερε ότι «θα συνεδριάσουμε με την πρώτη ευκαιρία για να δούμε τι θα εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο Κοινοτάρχης εξέφρασε μέσω της «Ε» και τη δυσφορία του για το γεγονός ότι «η διακοπή νερού που σημειώθηκε χθες το πρωί στο χωριό, αποδόθηκε σε αντιδράσεις για την άφιξη των προσφύγων, ενώ αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Φτάσανε στο σημείο να φέρουν την αστυνομία για να διαπιστώσουν αν εμείς κόψαμε το νερό προς το ξενοδοχείο, στο οποίο φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Αν είναι δυνατόν. Όλο το χωριό παραμένει χωρίς νερό».
ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ
Στο εσωτερικό της ξενοδοχειακής μονάδας στο Καστρί Λουτρό υπήρχε κινητικότητα, καθώς οι υπεύθυνοι του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων έτρεχαν να ρυθμίσουν εκκρεμότητες που σχετίζονταν με τη διαμονή των οικογενειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σίτιση θα γίνεται με κέτερινγκ, ενώ ανοιχτό παρέμενε το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας είναι αυτό των Γόννων. Ένα ακόμα θέμα που εξεταζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από πού θα εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων, με τον Πλαταμώνα να φαντάζει η πιο πρόσφορη λύση.
* Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των δύο ξενοδοχείων διευκρινίζουν στην «Ε» ότι δεν σχετίζονται άμεσα με τη φιλοξενία των προσφύγων, καθώς εδώ και πολύ καιρό έχουν μισθώσει τις μονάδες τους σε εταιρεία, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Πιθανότατα αυτή υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα και συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
Ο κ. Μανώλης υποστήριξε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε προσωπικά από τον διοικητή του Α.Τ. Τεμπών νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Η μεταφορά έγινε με πούλμαν στις 2 περίπου τα ξημερώματα. Θα συγκαλέσω έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να ενημερώσω το σώμα για τις εξελίξεις» σημείωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μανώλης επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο γ.γ. του οποίου κ. Γ. Λογοθέτης τον πληροφόρησε ότι σήμερα Πέμπτη θα έχει πλήρη ενημέρωση για τους πρόσφυγες καθώς και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το διάστημα παραμονής τους στις δύο δομές.
Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ. ΤΕΜΠΩΝ»
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης Δ. Τεμπών» με επικεφαλής τον Κων. Κολλάτο, αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη δημιουργηθείσα κατάσταση στην ιστορική έδρα του Δ. Τεμπών, τα Αμπελάκια και το Καστρί Λουτρό της Παραλίας Αιγάνης εκφράζουμε:
α) Τις έντονες ανησυχίες-ενστάσεις για τη λειτουργία των δομών.
β) Να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί των τοπικών κοινωνιών.
γ) Να μην αγνοηθούν τα Τοπικά Συμβούλια και οι αρμόδιοι φορείς.
Βέβαια η Δημοτική Αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών διότι αν και γνώριζε εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον για τα παράλια, δεν έλαβε κανένα μέτρο υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών, παρά μόνο λόγια, λόγια και υποσχέσεις. Θυμίζουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή προεκλογικά είχε στη φαρέτρα της έναν αντιπροσφυγικό λόγο.
Με μια απίστευτη ρητορική και με αντιπολιτευτικές κορώνες «χάιδευε» τα αυτιά των ψηφοφόρων. Έριχνε με μεγάλη ευκολία τις ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, λες και δεν αντιλαμβανόταν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων.
Η προεκλογική επένδυση απέδωσε.
Σήμερα όμως λούζεται τις ενέργειές της και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «Ότι έσπειρε... θερίζει».
Δεν μπορούμε όλοι εμείς -η πρώην Δημοτική Αρχή- να ξεχάσουμε τη συμπεριφορά τους και τον άκρατο λαϊκισμό μπροστά στον βωμό κατάληψης της Δημοτικής Αρχής.
Τώρα όμως τι γίνεται;
Τι λένε όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι για την έλλειψη σχεδιασμού;
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι τοπικές κοινωνίες που οι ίδιοι ξεσήκωναν;
Ακούσαμε πολλές φορές τον κ. Δήμαρχο να δέχεται το 1% του πληθυσμού του Δήμου μας με προσφυγικές ροές.
Του τονίζαμε ότι δεν αποτελεί εχέγγυο η δέσμευση της αναλογικότητας.
Δυστυχώς η παράταξή σας συναινούσε και τελικά καταφέρατε σε πρώτη φάση να εγκαταστήσετε δομές φιλοξενίας αφενός στην ιστορική έδρα του Δήμου μας στα ιστορικά Αμπελάκια και αφετέρου στον παραλιακό άξονα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής εξέλιξης και τουριστικής προσπάθειας σε χαλεπούς καιρούς.
Σε ό,τι αφορά την παράταξη μας τονίζουμε ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένες αποφάσεις.
Δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά και διασπορά των προσφύγων σε περιοχές που εμφανίζουν έντονο τουριστικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.
Εξάλλου αυτήν η παραδοχή αποτελεί σαφή οδηγία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.
Προτρέπουμε τη Δημοτική Αρχή στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. να καλέσει όλους τους βουλευτές του Νομού (ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς), τον κ. περιφερειάρχη τα τοπικά Συμβούλια Αμπελακίων, Αιγάνης, εκμαιεύοντας την ολόθερμη υποστήριξή τους.
Η παράταξή μας «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» είμαστε αλληλέγγυοι και συντασσόμαστε με τις απόψεις και θέσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ δεσμευόμαστε να επανέλθουμε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΜΕΣΑΓΓΑΛΩΝ
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσαγγάλων μόλις ενημερώθηκε για την εγκατάσταση μεταναστών στο Καστρί Λουτρό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Οι μετανάστες που έφτασαν στην περιοχή μας είναι 52 άτομα, δεν είναι από εμπόλεμες περιοχές κι αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα! Η περιοχή των Μεσαγγάλων και ευρύτερα τα παράλια του Δήμου Τεμπών συγκεντρώνουν κατά τους θερινούς μήνες πάνω 25.000 λουόμενους και οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τους 500. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα παρόμοια, με αυτά που έχουμε δει σε άλλες περιοχές. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό, τους επαγγελματίες μας και την περιοχή γενικότερα, ιδιαίτερα τώρα που έχει αρχίσει η ανάπτυξη και η επισκεψιμότητα που έχουμε ξεπερνά κάθε προηγούμενο χρόνο. Παρακαλούμε όλους τους φορείς του νομού (Περιφέρεια, Δήμο, βουλευτές) να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον, έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Παλεύουμε για την αναβάθμιση της περιοχής και όχι για την υποβάθμισή της. Επίσης θέλουμε να ενημερωθούμε εάν έχουν κάνει τεστ Covid-19 και εάν υπάρχει υγειονομική κάλυψη, γιατί αυτήν την εποχή η περιοχή μας έχει κατά 90% ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσαγγάλων προσπαθεί πάντα για το καλό της περιοχής, την αναβάθμισή της και τίποτα παραπάνω».

 

 

Ελεγχος στη δομή της Καρίτσας
ΑΥΤΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝΈλεγχο στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καρίτσα (όπου φιλοξενούνται 33 αγόρια ηλικίας 10 έως 17 ετών, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Πακιστάν), καθώς και σε ΜΚΟ στην Αττική, διενήργησαν την περασμένη Δευτέρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο οριζόντιο πρόγραμμα ελέγχων που υλοποιεί η ΕΑΔ με την ΕΛΑΣ (ΔΟΑ, ΔΕΕ) σε φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του ασύλου και της μετανάστευσης.
Τα μέλη της Ομάδας Ελέγχου συνέλεξαν στοιχεία και διενήργησαν αυτοψία για να διακριβώσουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης και τη συμμόρφωση της ως άνω οργάνωσης με τις απαιτήσεις του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δράση τους.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λάρισα (δυναμικότητας 40 κλινών):
-Λήφθηκαν αντίγραφα των τηρούμενων έντυπων και ψηφιακών στοιχείων των φακέλων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του ανωτέρω έργου, του φακέλου προμηθειών και λοιπών στοιχείων.
-Κατεγράφησαν οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι (τα 33 αγόρια ηλικίας 10 έως 17 ετών) και οι 15 παρόντες εργαζόμενοι (εκ των 20 συνολικά δηλωθέντων απασχολουμένων).
-Ελέγχθηκε η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της δομής φιλοξενίας (τεχνικές προδιαγραφές κτιρίου, μηχανισμοί ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής, τήρηση μέτρων προστασίας Covid-19 κ.ά.).
-Ελέγχθηκε η εσωτερική οργάνωση η διαδικασία παραπομπής, υποδοχής και αποχώρησης των φιλοξενουμένων από τις δομές.
Συντάχθηκαν Έκθεση Αυτοψίας και Εκθέσεις Εξέτασης Προσώπων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass