Διαχρονικό το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΔΗΜΑΡΧΟ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2020 15:01

Με κατάθεση στεφάνων επέλεξαν να τιμήσουν τη χθεσινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αιρετοί, κόμματα, φορείς και παρατάξεις με αφορμή τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού αλλά και την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των

συναθροίσεων.
Αναλυτικότερα, στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, κατέθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βασίλη Πινακά και τον αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας, Νίκ. Λιούπα.
Για να δηλώσει πως «τιμούμε φέτος κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του Covid-19, όπως έγινε και με άλλες επετείους και εθνικές εορτές, τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα της φοιτητικής εξέγερσης του 1973, παραμένει ζωντανό και διαχρονικό. Εμπνέει και συγκινεί. Είναι μήνυμα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ατομικής ευθύνης που ανάγεται σε συλλογική. Οι νέοι είναι το οξυγόνο της ζωής. Τιμούμε τον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία, υπερασπιζόμενοι τα υπέρτατα αγαθά της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, χωρίς τα οποία όλα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση».
Στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, Γιώργος Κατρανάς, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Δεληγιάννη, τον αντιδήμαρχο Γιάνν. Αλεξούλη, ενώ η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας αποτελούνταν από τα μέλη του προεδρείου Δημ. Λαδόπουλο και Κυριακή Τσιαντού.
Όπως δήλωσε ο κ. Καλογιάννης «οφείλουμε στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη δέουσα τιμή, αναγνωρίζοντας το πολιτικό βάρος της πράξης τους, τους αγώνες, τις θυσίες και το αίμα που έχυσαν για την πατρίδα και τη λευτεριά της.
Δυστυχώς, τη φετινή χρονιά, η απόδοση αυτής της τιμής, δεν μπορεί να γίνει όπως θα θέλαμε. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην πανδημία, δεν μας επιτρέπουν να εκφράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει την ευγνωμοσύνη μας για τους αγώνες των φοιτητών κόντρα στη Χούντα των συνταγματαρχών. Όμως η απόδοση της τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου, δεν περνάει μόνο μέσα από το συμβολισμό, αλλά και από την ουσία της καθημερινής μας στάσης: Το αίτημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, είναι πάγιο και διαρκές.
Η προσήλωση στα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης, είναι και οφείλει να είναι σταθερά διαχρονική. Και η συμμετοχή μας στους μαζικούς αγώνες οφείλει να μην είναι επετειακή, όσο κι αν εμπνέεται από τις επετείους. Είναι η στάση της ζωής μας και η πίστη μας στο δημοκρατικό ήθος και τους κοινωνικούς αγώνες.
Είναι η δίψα για την πρόοδο και τη βελτίωση της κοινωνίας μας που μας ενεργοποιεί σε κάθε προσπάθεια. Που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης του ’73 και που εντέλει δικαιώνει στην πράξη τη στάση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Κι αν φέτος οι συνθήκες μας στέρησαν τον συμβολισμό, οι μνήμες δεν χάνονται όταν η ιστορία είναι ζώσα. Θα έρθει ο καιρός που οι φωνές μας ξανά θα ενωθούν, τιμώντας όσους έπεσαν για μια καλύτερη Ελλάδα».
ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες, μελών της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα Βασ. Ζωγράφο, του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον γραμματέα της Ν.Ε. Μιχ. Τολίκα, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μιχ. Τζιατζιά, της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Νίκο Γαμβρούλα και αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πρασίνων οι οποίοι, με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο μήνυμα της χθεσινής επετείου.
Τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Αποστόλης Πέκας και το μέλος της τοπικής οργάνωσης Μαρία Βούζα.
* Ανάλογη παρέμβαση για την επέτειο, πραγματοποίησαν στην Ελασσόνα, καταθέτοντας στεφάνι, ο συντονιστής της Τοπικής Ο.Μ. Θεόδωρος Τζιόλας και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Λάρισας και δημοτικός σύμβουλος Ελασσόνας Γιάννης Καριπίδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass